Main menu

header

472 09 1de Carmen Ciripoiu

La prima vedere, e greu să o consideri plantă medicinală cu calități excepționale de vindecare. Dar studiile au arătat că în frunzele și în rădăcinile urzicii se ascund adevărate farmacii, care vindecă fără greș o mulțime de maladii.

Folosită cu succes în cazul adenomului de prostată

Urzica are efecte extraordinare în tratamentul adenomului de prostată. Se administrează infuzie combinată de urzică, din care se consumă între 750 ml şi

1.000 ml pe zi, pe stomacul gol, în cure de șase luni. Remediul este indicat și pentru reducerea volumului prostatei, normalizând urinarea, dar și pentru tulburările digestive de natură alergică.

În caz de rinită alergică, se recomandă pulberea de frunze, o linguriță de patru ori pe zi, în timp ce în tratarea rinitei acute doza se suplimentează cu încă două lingurițe. Pulberea se obține prin măcinarea frunzelor cât mai fin cu râșnița de cafea, apoi aceasta se păstrează în borcane închise ermetic în locuri întunecoase și reci. Cura durează 90 de zile. Tratamentul se poate relua după trei săptămâni de pauză.

Tratamentul cu urzică este util și persoanelor suferinde de artrită. Se recomandă infuzia de urzică, o cană de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura durează șase săptămâni.

În caz de cistită, se administrează tinctură de urzică, șase lingurițe pe zi, diluată în 100 ml de apă. Cura durează 30 de zile. Preparatul are rolul de a reduce inflamația rinichilor și a căilor urinare, eliminând usturimile și durerile la urinare.

Ajută organismul să asimileze fierul

Urzica este excelentă și în tratarea anemiei. În acest caz, se recomandă pulbere de rădăcină de urzică, trei-patru lingurițe pe zi, luată în paralel cu alte patru-șase lingurițe cu frunze de urzică adăugate zilnic în mâncare. Cura durează o lună.

Administrarea de frunze de urzică, între patru și șase lingurițe pe zi, previne și retenția de apă sau creșterea colesterolului din timpul sarcinii. Datorită faptului că reduce nivelul glicemiei, urzica este indicată și ca adjuvant în diabetul zaharat de tip II. Se administrează suc proaspăt de urzică (100 ml pe zi) sau infuzie combinată de rădăcină și frunze de urzică (în proporții egale - 500 ml pe zi).

În cazul astmului alergic, specialiștii în medicină naturistă recomandă un tratament cu pulbere de frunze de urzică, din care se iau patru lingurițe pe zi, pe stomacul gol. Se fac cure de două săptămâni.

Sucul de urzică este de ajutor şi în lupta cu hemoroizii. În acest caz se consumă între 100 ml şi 150 ml pe zi de suc proaspăt obținut din frunze de urzică. În timpul tratamentului sunt eliminate sângerările, peretele venos va fi tonifiat și stopează extinderea hemoroizilor. Extrem de bogat în vitamina K, sucul de urzică este un remediu foarte bun și în oprirea hemoragiilor.

Suc indicat în bolile de rinichi

Pentru că stabilizează tensiunea arterială și reduce ritmul cardiac, infuzia de rădăcină de urzică este indicată și în hipertensiune arterială. Se fac cure de o lună cu infuzie combinată de rădăcină de urzică, timp în care se consumă 500 ml pe zi, urmate de două săptămâni de pauză.

Datorită efectelor sale calmante și antiinflamatoare, urzica este un bun tratament și în cistitele acute. În acest caz se fac băi de șezut. La cinci litri de apă se vor pune doi litri de infuzie combinată de rădăcină și frunze de urzică, în proporții egale. Doamnele care suferă de dereglări ale ciclului menstrual pot consuma, de asemenea, suc de urzică, două pahare pe zi, în cure de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Același tratament este indicat și pentru acnee sau alte eczeme apărute pe fondul dereglărilor hormonale. Un pahar cu suc de urzică băut în fiecare dimineață pe stomacul gol este indicat în bolile de rinichi sau ca adjuvant în insuficiența renală.

Leacuri populare antireumatice

Nu se cunoaște încă mecanismul prin care, atunci când ne urzicăm involuntar, durerile din articulații se estompează, dar tocmai de aceea urzica va rămâne un leac imbatabil împotriva reumatismului și a evoluției acestei boli. Tratamentul constă în aplicarea de frunze proaspete de urzică pe locul dureros, unde se țin un sfert de oră.

Persoanele cu circulația periferică slabă pot opta pentru un tratament folosit din bătrâni, dar cu efecte uimitoare și astăzi. Pacientul se urzică pe zona mâinilor și a labelor picioarelor timp de zece minute. Procedura este contraindicată persoanelor cu sensibilitate alergică foarte mare.

Un tratament bun contra durerilor de spate este mersul desculț prin urzici proaspete, în acest fel punându-se rapid sângele în mișcare. În caz de lumbago, poliartroze sau sciatică se aplică tot un tratament vechi, moștenit de la greci și latini, care constă în loviri repetate de câteva ori cu mănunchiuri de urzici pe locurile dureroase. Aceeași procedură se aplică și în caz de paralizii. După lovire, pacientul nu are voie să intre în contact cu apa rece și trebuie să stea bine învelit, fără să facă efort.

Vă scapă de migrene!

Când migrenele nu vă dau pace, tot urzicile vă arată drumul. Se consumă ceai de urzică, doi litri, pe parcursul întregii zile. De asemenea, ceaiul de urzică, păstrat la rece, taie setea, înviorează și alungă oboseala. Un vechi leac popular folosește apa de urzică și ca remediu pentru stârpirea insectelor și a dăunătorilor. Într-un recipient cu apă se pune o cantitate mare de urzici și se lasă la macerat. Cu această apă se udă plantele. Efectul este uimitor.

ATENŢIE. Datorită conținutului de vitamina K, frunzele de urzică nu sunt indicate persoanelor cu tromboze.

Pentru efecte maxime, se recomandă consumul de urzici crude, sub formă de salată sau suc

Tratament excelent pentru chelie

Nu în ultimul rând, urzica este un remediu cunoscut din vechime pentru stoparea căderii părului și pentru tratarea tenului. În primul caz se recomandă folosirea infuziei combinate de rădăcină și frunze de urzică, în proporții egale, cu care se va clăti părul. Tratamentul se va face de două ori pe săptămână, urzica având rolul de a tonifia rădăcina părului și de a preveni sau, după caz, trata micozele pielii capului. În cazul calviției, se administrează o linguriță cu pulbere de rădăcină de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează două luni. Pentru a tonifia pielea feței, se folosesc compresele cu infuzie combinată de frunze și rădăcină de urzică, ce se țin o jumătate de oră.