Main menu

header

471 09 1de Dana Purgaru

Supliment nutritiv și în același timp aliment, polenul este unul dintre cele mai bune mijloace de întărire a sistemului imunitar. Este revitalizant, înlăturând oboseala şi surmenajul în doar câteva zile, conferă bună dispoziție și este 100% natural.

Bogat în oligoelemente

Polenul se prezintă sub forma unor granule foarte fine, de culoare galbenă, el constituind unica sursă de proteine pentru albine. De altfel, o familie de albine consumă anual în jur de 25 de kilograme de polen. El are proprietăți tonifiante, imunostimulatoare și detoxifiante.

Substanțele nutritive din polen sunt ușor digerabile și se absorb rapid, putând fi folosit și de persoanele cu inflamații ale tubului digestiv. Numeroasele vitamine pe care le conține îl recomandă în convalescență și în cazul surmenajului, a stării de epuizare fizică și psihică. Persoanelor depresive li se prescriu cure cu polen pentru întărirea imunității, dar și pentru stimularea bunei dispoziții și creșterea performanțelor intelectuale. Sub acțiunea aminoacizilor din polenul recoltat de albine, activitatea glandelor este normalizată, procesul producerii de celule specializate ale sistemului imunitar este relansat, iar capacitatea de luptă a acestuia crește rapid.

Crește pofta de mâncare

Într-un kilogram de polen se află atâtea doze zilnice de vitamina P câte ar fi necesare câtorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului. Un rol important pentru funcționarea normală a sistemului nervos revine unei alte substanțe conținute în polen - anevrina.

În plus, polenul este un stimulent al poftei de mâncare, înlesnește digestia, îmbunătățește tonusul, alungă oboseala, previne rahitismul și căderea părului, pe care îl face să crească mai repede și mai frumos, hrănindu-i rădăcinile.

Curele cu polen sunt recomandate atât persoanelor cu imunitate scăzută, dar și copiilor și bătrânilor care sunt mai predispuși la acțiunea microbilor. Polenul este recomandat și ca supliment alimentar, dar mai ales în următoarele cazuri: profilaxia și tratamentul hepatitelor cronice, afecțiuni gastrointestinale, afecțiuni cardiovasculare (scade nivelul de colesterol și previne aterioscleroza), diverse afecțiuni ale sângelui, tulburări nervoase (depresii, astenii), alcoolism, diabet, afecțiuni ale prostatei, impotență sau afecțiuni hormonale.

În funcție de plantele din care a fost extras, polenul are următoarele recomandări terapeutice: polen de salcâm - calmant, păpădie - diuretic și laxativ ușor, măr - fortifiant general, tei - sedativ, rapiță - comprese locale.

Recomandat în cure

Cura cu acest produs natural dezintoxică organismul și împiedică îmbătrânirea prematură. De asemenea, este un bun adjuvant în terapia cancerului. Cura durează aproximativ trei săptămâni și se ține pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de micul dejun. Polenul se mestecă foarte bine, pentru a fi mărunțită membrana în care l-a învelit albina, membrană care nu poate fi digerată de organismul nostru și pentru a permite pătrunderea compușilor săi în salivă.

După cură se face o pauză de trei luni, apoi tratamentul poate fi reluat. Pentru o mai bună acceptare de organism, polenul folosit ca atare se pune în ceai sau în apă - adulții, câte o linguriță pe zi, iar copiii, câte o jumătate de linguriță. În afecțiunile mai grave, se mărește doza până la trei lingurițe pe zi.

Pentru o cură de două luni, cantitatea necesară este de un kilogram de polen. În prima săptămână se ia o linguriță rasă cu polen (la micul dejun sau înaintea mesei de prânz), în a doua săptămână - o linguriță cu vârf, în a treia săptămână - o lingură rasă, iar din săptămâna a patra se ia câte o lingură cu vârf, până la terminarea curei.

Dezinfectează gâtul

În caz de faringită, amigdalită, gripă în fază incipientă se consumă câte o jumătate de linguriță cu polen din patru în patru ore, mestecându-l foarte bine și lăsându-l să alunece încet pe esofag, pentru a dezinfecta zona afectată.

Pentru predispoziție frecventă la răceli, bronșite, pneumonii trenante - se face o cură de o lună cu polen, care va începe cu o doză șoc, de două linguri cu vârf, luată vreme de trei zile, după care se continuă cu o lingură pe zi.

Pentru depresii, astenie și oboseală, polenul stimulează și revigorează psihicul. Se recomandă cura de minimum trei săptămâni.

La tulburări hormonale diverse (amenoree, dismenoree, sterilitate masculină și feminină, disfuncții ale glandelor suprarenale) se iau două linguri cu polen pe zi, dimineața. La femei se recomandă în paralel și consumul de lăptișor de matcă.

Reduce depresia

În caz de tulburări de creștere și dezvoltare la copii se iau una-două lingurițe rase cu polen pe zi. În acest sens se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni pauză. La copiii cu întârzieri de dezvoltare intelectuală se recomandă suplimentar consumul unor plante ca angelica, chimenul, busuiocul, talpa-gâștei.

Pentru persoanele alcoolice, polenul micșorează dependența și reduce depresia și anxietatea; se iau una-două linguri pe zi, vreme de o lună, cu 15 zile de pauză.

Îmbunătățește memoria

Cura cu polen este, de asemenea, indicată pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale. În acest sens se fac maximum trei cure pe an.

Polenul s-a dovedit foarte eficient și în diferite alergii, inflamații ale tractului digestiv, diaree cronică, revitalizare, convalescență, afecțiuni hepatobiliare, adjuvant în afecțiuni psihosomatice, gută, reumatism, afecțiuni inflamatorii ale aparatului urinar, preventiv pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, polenul este foarte eficient împotriva hipotiroidismului - se iau patru-cinci lingurițe cu polen zilnic, timp de 30 de zile, cu 30 de zile pauză.

ATENŢIE. Activitatea biologică a polenului scade la jumătate după primele cinci-șase ore și dispare practic total după 6-12 luni de la recoltare. Un polen bun trebuie să fie deschis la culoare și să nu aibă nuanțe închise. Gustul său nu trebuie să fie acru și nici să nu aibă gust de ars. Este recomandat polenul proaspăt, moale și puțin umed. Cel cu granulele foarte tari și aproape fără miros este vechi și nu mai are decât 10%-20% din proprietăți. Polenul se ține la frigider.

Polenul este contraindicat diabeticilor şi celor care au alergie la acesta

Stimulează slăbirea şi tonifierea

Pentru a vă detoxifia organismul, a crește tonicul general și a da jos două kilograme în cinci zile urmați un regim cu polen, miere și alte alimente ușoare. Dimineața se consumă: două lingurițe cu polen, două lingurițe cu miere cu lăptișor de matcă, o felie de pâine graham, un iaurt și o cană cu apă în care se dizolvă o linguriță cu oțet de mere și o linguriță cu miere. La prânz se mănâncă două lingurițe cu miere, două lingurițe cu germeni de grâu, o felie de pâine graham, o salată de crudități și o cană cu apă în care se dizolvă o linguriță cu oțet de mere și o linguriță cu miere. Cina constă în două lingurițe cu miere, o felie de pâine graham și o cană cu apă în care se dizolvă o linguriță cu oțet de mere și o linguriță cu miere.