Main menu

header

471 10 1de Dana Purgaru

Banala păpădie este un izvor de vitamine, proteine, potasiu, glucide, dar și tanin, sterol colină, acid cafeic, substanțe cu principii amare, dintre care cea mai cunoscută este taraxacina, flavonoide și carotenoide - care dau culoarea galbenă a florii. De la ea se folosește totul, atât frunzele sau floarea, cât și tulpina sau rădăcina, iar gustul ei amărui este benefic, deoarece stimulează funcția de detoxifiere a ficatului.

Ameliorează reumatismul

Ceaiul de păpădie este indicat tuturor persoanelor care suferă de dereglări ale glandelor. Se mai recomandă în obezitate, în cazul bolilor de ficat, și are efecte benefice, cum ar fi: crește secreția de bilă, normalizează circulația sângelui, are acțiune diuretică, elimină toxinele din corp, crește pofta de mâncare, vindecă mai repede bolile de piele și ameliorează reumatismul și guta. Ceaiul se prepară din infuzie de frunze uscate (o linguriță la o cană cu apă). Trebuie consumate două căni cu ceai pe zi.

Păpădia are un efect dietetic, depurativ și intră în compoziția ceaiurilor gastrice și hepatice. De asemenea, frunzele proaspete sunt consumate sub formă de salate, alături de alte plante de sezon.

Sursă de minerale

Sucurile, salatele și ceaiurile din rădăcini, tulpini și frunze proaspete de păpădie elimină toxinele și surplusul de grăsime din organism, reînnoiesc provizia de minerale a organismului, previn alergiile, bolile respiratorii și alte afecțiuni de sezon.

Cura cu tije: se mănâncă, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masa de prânz, cinci-zece tulpini de păpădie neînflorită, timp de 10-14 zile.

Sirop: se culege păpădia cu tot cu rădăcină și frunze, se spală bine cu apă rece, se toacă mărunt planta întreagă, după care se pune imediat, înainte să se oxideze, cu tot cu suc, într-un borcan umplut 2/3 cu miere lichidă. Amestecați bine conținutul și-l lăsaţi-l la temperatura camerei să se macereze. Se formează un sirop din care se iau una-trei lingurițe înainte de fiecare masă, timp de minimum 12 zile.

Salată: un pumn cu frunze de păpădie proaspete se spală și se taie mărunt, apoi se amestecă în puțin mărar și pătrunjel tocate mărunt, se adaugă puțin ulei presat la rece și 1/2 linguriță cu oțet de mere; se lasă puțin să se macereze, apoi se consumă goală, de două-trei ori pe zi, la începutul meselor.

Aliat al pancreasului

Păpădia are proprietăți de tonic amar, stimulează activitatea pancreasului și secreția de bilă. Ceaiul de păpădie are un slab efect laxativ, diuretic și diaforetic (ajută la producerea transpirației).

Se recomandă în special în anorexii, datorită principiilor amare ale plantei, în diverse afecțiuni ale căilor biliare (colecistopatii) sau în gastritele hipoacide. Efectul diuretic transformă păpădia într-un aliat al persoanelor care suferă de microlitiază renală.

Frunzele, sub formă de infuzie, mai au proprietatea de a fi de real ajutor în curele de slăbire, deoarece cresc tranzitul intestinal și stimulează diureza. Un pahar cu infuzie, zilnic, într-o cură de zece zile, face ca să fie date jos cel puțin trei kiograme.

Crește imunitatea

Păpădia se folosește cu succes în diverse inflamații cutanate și are și efect antireumatic. Contribuie pozitiv în afecțiunile cu edeme, cardiace și hepatice cronice însoțite de ascită. De asemenea, există o serie de studii care au arătat că această plantă stimulează imunitatea.

Efecte antivirale și stimulente imunitare foarte puternice le are combinația de suc de păpădie cu suc din frunze de pătrunjel, în proporții egale, din care se vor bea două pahare pe zi. Sucul se obține astfel: rădăcina se pune la uscat, se sfărâmă și se administrează 3-5 g pulbere pe zi. Se consumă 10-20 ml de două ori pe zi.

E bine de știut că sucul de păpădie este unul dintre cele mai prețioase tonice. Este bogat în magneziu și fier. Pentru aceasta se beau două-trei cești pe zi înaintea meselor principale.

Luptă cu hepatita, ciroza și dischinezia biliară

Pentru tratarea hepatitei virale de tip A, B și C se consumă câte o jumătate de pahar dimineața și seara, pe stomacul gol, timp de două-trei luni și se combină cu o alimentație strict vegetariană.

În cazul dischineziei biliare se va consuma salată de frunze de păpădie minimum 12 zile, la mesele principale. De asemenea, toți cei care se confruntă cu dischinezie biliară sau hepatită, mai ales dacă aceasta este cronică, ar trebui să urmeze o cură cu tije de păpădie. Se pot consuma sub formă de salate, cinci-şase tulpini pe zi.

Păpădia este un drenor hepatic de excepție și un stimulent al activității ficatului, fiind recomandată și în tratamentul cirozei hepatice și al litiazei biliare în forme ușoare.

Vindecă diabetul

După un an de tratament intensiv cu păpădie, în condițiile unui regim cu rația de hidrați de carbon riguros calculată și a repetării curei la una-două luni, bolnavii cu diabet zaharat de tip II - inclusiv în formele insulinodependente - se pot vindeca. Aceste persoane trebuie să mănânce tulpini de păpădie, până la zece pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită.

Elimină constipația și insuficiența renală

Persoanele care suferă de constipație cronică își pot ameliora starea cu un pahar cu suc de frunze de păpădie băut dimineața, vreme de două săptămâni.

Siropul și cura cu tije de păpădie au efect benefic și în insuficiența renală cronică. În afara perioadei de primăvară, se recomandă să se bea, zilnic, un litru de ceai din rădăcină și frunze de păpădie, mătase de porumb și teci de fasole, în părți egale.

Oamenii bolnăvicioşi, obosiţi, deprimaţi pot face o cură de două săptămâni cu tulpini proaspete de păpădie

Inflamaţiile ganglionare se retrag dacă se ţine până la sfârşit cură de trei-patru săptămâni cu tulpini proaspete

Combate acneea şi varicele

Infuzia de plantă uscată și rădăcină curăță fața, iar, împreună cu urzica, poate fi folosită cu succes în cazuri de acnee rebelă atât intern, cât și extern. Coșurile trec și după o cură cu suc, din care se beau un pahar dimineața și unul seara, pe nemâncate. Cura durează trei săptămâni și se asociază cu un regim vegetarian, cu multe crudități. Tratamentul intern cu tije proaspete sau cu sirop de păpădie stopează și formarea varicelor.