Main menu

header

470 09 2de Dana Purgaru

Simţiţi o stare de slăbiciune generală, v-a dispărut pofta de mâncare, aveţi gâtul iritat, tuşiţi, strănutaţi şi nasul e înfundat? Aceste simptome indică un guturai, o reacţie a organismului la atacul unor virusuri mai puţin violente decât cele care provoacă gripa, cauzat de diferenţa de temperatură şi umezeală. Din fericire, remediile naturale vă stau la îndemână pentru a vă face bine repede.

Beţi decoct de ciuboţica-cucului

Contra guturaiului se pot prepara ceaiuri simple, din flori de tei şi de soc, ce grăbesc vindecarea. Atunci când apare tusea frecventă se poate face un decoct din rădăcină de ciuboţica-cucului astfel: se pune o linguriţă cu plantă la o cană cu apă şi se beau două-trei căni pe zi. O altă variantă ar fi un amestec din 10 g scorţişoară, 30 g flori de soc, 30 g sovârv, 10 g cimbrişor şi 20 g rădăcină de cerenţel. Se infuzează o linguriţă cu amestec la o cană cu apă şi se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere.

Amestec gustos şi tămăduitor

Un alt preparat ce poate vindeca guturaiul şi chiar gripa este următorul: 10 g flori de tei, 15 g flori de muşeţel, 15 g sovârv, 20 g fructe de coriandru şi fenicul, 10 g scorţişoară, 5 g cuişoare, 5 g piper negru. Se pune o lingură cu amestec la o cană cu apă şi se beau două căni pe zi, îndulcite cu miere şi acrite cu o jumătate de lămâie.

Siropul de napi „supără” tusea

Cei care suferă de tuse supărătoare pot apela la un medicament ce este eficace şi pentru tratarea răcelilor şi bronşitei: se face un sirop proaspăt de napi, care se fierb cu miere. Un alt remediu constă într-un amestec în cantităţi egale de suc de afine şi miere, luat de cel puţin trei ori pe zi (câte o lingură). Această combinaţie curăţă căile respiratorii de flegmă. În timpul tratamentului se bea ceai de fragi sălbatici în tot cursul zilei. Se îndulceşte cu miere.

Luaţi pudră de lemn-dulce şi mărar

Un alt remediu în cazul în care guturaiul se prelungeşte cu tuse este frecare corpului cu ulei fierbinte de seminţe de mac (în special pieptul). După acest tratament staţi în pat 48 de ore.

Pentru tusea persistentă combinaţi lemn-dulce pisat pudră şi mărar uscat mărunţit pudră, amestecaţi bine cu o linguriţă cu zahăr pudră şi luaţi o jumătate de linguriţă de două ori pe zi, cu apă. Pentru copii se administrează jumătate din acest amestec.

Sucul şi gelul de aloe au rol protector

De la guturai se poate ajunge la bronşită, mai ales în sezoanele cu vreme foarte schimbătoare. Pentru a preveni acest lucru, este bine să amestecaţi trei linguri cu oţet de mere cu o linguriţă cu suc de aloe şi o jumătate de pahar cu miere. Luaţi câte două linguriţe, de trei-patru ori pe zi, înainte de masă. Acest remediu va fi foarte apreciat, în special de copii. La fel de întăritor şi protector este şi gelul obţinut dintr-o frunză de aloe, care trebuie consumat în fiecare zi.

Un alt tratament gustos şi cu rol protector este cel cu ridiche neagră. Alegeţi o astfel de rădăcină mare, scoateţi-i miezul şi aranjaţi-o cu codiţa într-un pahar umplut cu apă. În scobitură puneţi miere sau zahăr. Acoperiţi cu celofan şi lăsaţi timp de 24 de ore. Sucul obţinut se bea de trei-patru ori pe zi. O ridiche se poate folosi de două-trei ori, adăugându-se din nou miere ori zahăr.

• În caz de guturai, puneţi picături în nas dintr-un amestec de suc proaspăt de aloe şi miere

• Accesele de tuse pot fi astâmpărate cu o înghiţitură de apă cu oţet de mere