Main menu

header

470 08 1de Cătălina Tăgârţă

Tinitusul (sau acufena) este o afecţiune foarte des întâlnită, dar despre care prea puţine persoane ştiu cât este de gravă. Una din şase persoane riscă pierderea auzului din cauza ţiuitului din ureche - căci aşa mai este cunoscută această boală în popor.

Poate fi cauzat de stres

Deşi este o afecţiune foarte veche, tinitusul rămâne în mare măsură un mister pentru oamenii de ştiinţă. Factorii care stimulează apariţia acestui simptom sunt numeroşi: unele medicamente (printre care antibioticele, sedativele, antidepresivele), stresul emoţional, alergiile, virozele şi zgomotul foarte puternic, persistent. De asemenea, printre cauze se mai pot număra hipertensiunea arterială, afecţiunile aparatului auditiv şi circulaţia defectuoasă a sângelui. De aceea, primul gest în tratarea problemei constă în evitarea expunerii excesive la zgomot, evitarea factorilor externi ce pot provoca leziuni la nivelul urechii şi utilizarea remediilor clasice: antidepresive, antialgice, sedative, remedii împotriva ameţelilor.

Apelaţi la păducel

Extractul de frunze de Ginkgo Biloba poate fi eficient în tratarea tinitusului, deoarece planta este un bun remediu pentru problemele de confuzie, depresie, ameţeli, anxietate şi dureri de cap.

O altă plantă recomandată de specialişti, în urma cercetărilor efectuate, este păducelul. Acesta este un remediu foarte eficient pentru presiunea ridicată a sângelui la nivelul capului, deci şi pentru tinitus. Şi dieta care completează deficienţele de potasiu, de magneziu şi de zinc este asociată cu ameliorarea acestei afecţiuni.

Controlul mental este foarte important pentru diminuarea disconfortului produs de tinitus, dar poate fi de ajutor şi terapia cu perna muzicală, cu condiţia ca aceasta să emită sunete cu efecte relaxante.

Infuzii din plante amestecate

Iată şi câteva amestecuri de plante la care puteţi apela cu încredere. Faceţi infuzie din coada-calului, salvie, pătlagină, gălbenele. Se amestecă plantele în părţi egale, apoi se vor pune două linguriţe cu amestec la 250 ml apă clocotită, care se infuzează două minute. Se beau câte două căni pe zi, timp de 20 de zile, apoi se face o pauză timp de zece zile, după care, la nevoie, puteţi relua cura.

Un alt amestec este următorul: trifoi roşu, păducel, salvie, gălbenele (toate în părţi egale). Se pun două linguriţe cu amestec la o cană cu apă clocotită. Se infuzează două minute, apoi se beau două căni pe zi, pe perioadă îndelungată.

Ultima combinaţie de plante cu eficienţă împotriva ţiuitului în urechi constă în: sânziene, coada-şoricelului, potbal, muşeţel - în părţi egale. Se pune o linguriţă cu amestec la 250 ml apă clocotită. Se infuzează zece minute şi se beau trei căni pe zi, pe perioadă îndelungată.

Pont! Şi tratamentul homeopat vă poate fi de ajutor. Substanţele active necesare în această situaţie sunt cocculus şi glonoin.

• Pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate s-au dovedit eficiente şi acupunctura, electroacupunctura, reflexoterapia, masajul terapeutic şi cel de relaxare