Main menu

header

470 09 1de Daniela Anton

Physalis este o plantă cunoscută în România sub numele de „lampion chinezesc” sau „floarea lampion”. Fructele sunt asemănătoare cireşelor şi sunt acoperite cu un înveliş portocaliu aprins. Dacă doriţi să îl încercaţi din curiozitate, aflaţi că fructul physalis-ului e un izvor de sănătate.

Bogat în vitamina C

Physalisul are o aciditate revigorantă şi un gust acrişor precum cel al roşiilor. Se foloseşte în foarte multe feluri de mâncăruri (de exemplu, paste cu sos de physalis sau piept de raţă cu physalis). De asemenea, este folosit în salate sau puteţi face gemuri şi jeleuri din acest fruct, care este foarte bogat în vitamina C, dar este şi un bun laxativ dacă este folosit pentru ceai. Totodată, consumul de physalis are un excelent efect antireumatismal, decongestiv, diuretic şi febrifug. Dacă e folosită sub formă de comprese, planta poate trata şi afecţiuni ale pielii.

Reţete

Piept de raţă cu physalis în sos de ardei iute

Ingrediente: 4 bucăţi de piept de raţă, 300 g physalis, 200 g ardei iute verde, 50 ml ulei de măsline, 50 ml coniac, 100 ml vin alb, sare, piper.

Mod de preparare: presăraţi pieptul de raţă cu sare şi piper şi puneţi-l la foc potrivit, într-o tigaie antiaderentă, cu partea cu piele, partea grasă, în jos. Prăjiţi pieptul în ulei de măsline 40 de minute, timp în care îl întoarceţi de trei-patru ori. Din când în când, stropiţi carnea cu coniac. Scoateţi carnea pe farfurie când e bine pătrunsă şi bine rumenită. În grăsimea rămasă puneţi fructele de physalis tăiate în două şi ardeiul iute, tăiat în rondele. Adăugaţi vinul, potriviţi de sare şi piper şi lăsaţi să fiarbă la foc mic patru-cinci minute. Serviţi câte un piept de raţă la o porţie, tăiat în feliuţe, cu garnitură de physalis şi ardei iute, totul stropit cu sos.

Dulceaţă

Ingrediente: 500 g physalis, 250-300 g zahăr, 1 lămâie mare, 1 portocală mare.

Mod de preparare: physalisul se curăţă de înveliş şi codiţe şi se pune într-o cratiţă cu zahărul, coaja rasă şi zeama de la lămâie şi portocală. Se pune cratiţa pe foc mediu, pentru 25 de minute, apoi se poate consuma sau păstra două-trei luni, în borcane închise, la frigider.