Main menu

header

469 10 1de Smaranda Grinţescu

Planta cunoscută sub numele de măcriş-de-baltă, năsturel sau creson de apă este o plantă bogată în vitaminele A şi C. Specialiştii în nutriţie o recomandă împotriva stresului fizic, în special pentru cei care fac sport.

Valoros pentru creier

Mulţi fitoterapeuţi au scris despre puterile de revitalizare ale năsturelului. Grecii îl considerau un aliment valoros pentru creier şi consolidarea sistemului nervos. Regele persan Xerxes Fed dădea năsturel soldaţilor săi pentru a-şi menţine forţa şi rezistenţa, deoarece are proprietăţi care ajută la dizolvarea fibrinei cauzatoare de oboseală, coagulată în vasele de sânge.

În fitoterapie se foloseşte doar planta verde, proaspătă, deoarece substanţele active din năsturel se distrug prin uscare. Lăstarii tineri, precum şi frunzele se colectează primăvara (martie-mai) şi se consumă sub formă de salată sau de suc obţinut din stoarcerea sa. Este indicat să consumaţi zilnic 20-30 g frunze sau lăstari de năsturel, ca atare sau în combinaţii cu alte vegetale crude.

Beţi suc pentru rinichi

Năsturelul ajută la fluidizarea proceselor de igienizare a organismului „prestate” de rinichi şi bilă. De aceea este bine să folosiţi doar năsturel proaspăt, sub formă de suc obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Planta se mixează, adăugând puţină apă (cu lămâie sau miere, după gust). Luaţi câte o linguriţă cu suc de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, pentru stimularea funcţiei sexuale, afecţiuni renale, scorbut sau dischinezie biliară.

Pentru combaterea viermilor intestinali, luaţi dimineaţa pe stomacul gol câte patru-cinci linguri cu suc, tratat cu puţin oţet şi diluat cu mult ulei.

În arsuri sau alte afecţiuni dermatologice folosiţi o alifie obţinută din 4-6 g suc proaspăt şi 30 g unt proaspăt. Amestecaţi foarte bine, până la uniformizare, apoi ungeţi părţile afectate.

Infuzia sprijină sistemul endocrin

Pentru constipaţie, bronşite, erupţii tegumentare, boli vezicale sau pentru stimularea funcţiei sexuale puneţi o linguriţă cu năsturel mărunţit în 250 ml apă clocotită. Acoperiţi pentru 15 minute, strecuraţi şi consumaţi trei căni pe zi. Pentru prevenirea căderii părului, după ce vă spălaţi pe cap, puneţi în apa de clătit una-două căni cu infuzie. De asemenea, faceţi frecţii ale părului cu suc proaspăt în fiecare seară.

Învinge astenia

Năsturelul conţine cantităţi importante de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, cupru, zinc, sulf), de vitamine (C, în cantitate mare, A, B2 şi E), niacină şi protide, devenind astfel o importantă sursă pentru combaterea oboselii şi epuizării energetice instalate odată cu venirea primăverii. Consumaţi câte 50 g năsturel pe zi pentru a vă recăpăta starea de bine şi a vă bucura de anotimpul verde. Este recomandat bolnavilor aflaţi în convalescenţă.

Curăţă plămânii

Curele cu năsturel sunt, de asemenea, indicate în toate formele de cancer. Substanţa ce dă plantei gustul ei distinctiv, piperat poate distruge celulele canceroase şi stimulează activitatea enzimatică implicată în detoxifierea şi eliminarea substanţelor nocive cancerigene.

Este un foarte bun antidot pentru dependenţa de nicotină şi este indicată în dieta fumătorilor împătimiţi. Administrarea a câte 50 g năsturel la fiecare masă îi protejează pe aceştia de o substanţă carcinogenă foarte puternică (numită pe scurt NKK), asociată cu tutunul şi care cauzează cancer pulmonar. O terapie completă pentru curăţarea şi stimularea plămânilor trebuie urmată timp de 30 de zile, prin consumarea a 20-30 g frunze pe zi.

Remediu împotriva parodontozei

Literatura de specialitate demonstrează că 80% din populaţie prezintă miros greu al gurii, sângerări şi dureri gingivale care determină în timp mobilitatea dinţilor şi retracţia gingiei. Pentru a preveni aceste simptome avem la îndemână remedii naturiste pe care le găsim doar în acest sezon. Astfel, din năsturel, în amestec cu frunzele tinere şi proaspete de urzică (în părţi egale) se obţine, prin stoarcere, un suc care se foloseşte sub formă de gargară ca să menţineţi flora microbiană bucală în limite normale.

Sfat! Este contraindicat în timpul sarcinii, deoarece poate produce contracţii uterine.

Foarte apreciat în Franţa

Ca toate plantele comestibile de primăvară, după ce înfloreşte, năsturelul devine amărui. Fiind adaptat la mediul semiacvatic, nu poate fi conservat nici prin uscare, nici prin congelare, căci îşi compromite proprietăţile. Gătit prin tratament termic, îşi pierde, de asemenea, o parte dintre calităţi, deşi supa de năsturel este o specialitate franceză foarte apreciată. Poate fi crescut în interior, în ghivece bine udate. Industrial, planta este comercializată în supermarketuri numai în pungi de plastic ermetic închise, care conţin umezeală şi suficient aer ca să protejeze frunzele de strivire. Au termen de valabilitate de numai două zile. Se mai poate găsi sub formă de muguri germinaţi.

• Deoarece conţine principii uşor guşogene, este indicat să nu se administreze în formele severe de hipotiroidism sau în alte forme de afecţiuni tiroidiene cu guşă

• În Talmudul evreiesc, scris acum aproape 2.500 de ani, se spune că năsturelul, amestecat cu oţet, poate opri sângerările