Main menu

header

469 08 1de Smaranda Grinţescu

Datorită aspectului delicat şi parfumului dulce, violetele au fost cultivate în aşezările umane de mii de ani, destul timp pentru a se sorta câteva varietăţi horticole. Planta înflorită conţine glicozide, saponine, substanţe amare, pigmentul cyamina, vitamina C şi săruri minerale, bune pentru alifii şi tincturi.

Alungă durerile de cap

Micşunelele, cum li se mai spune, sunt răspândite în toată Europa. Anticii greci purtau pe cap coroniţe de violete, convinşi fiind că aceste flori le transmit optimism şi că alungă migrenele şi bolile de piele. Violetele sunt bogate în uleiuri volatile şi, din acest motiv, au efecte benefice în caz de stări depresive şi de migrene. Acidul salicilic, o altă substanţă activă din compoziţia lor, are efect antiinflamator, antireumatic, febrifug şi antisclerotic.

Adio faringită!

Folosite sub formă de decoct, violetele atenuează durerile reumatice şi tratează afecţiunile respiratorii. În caz de gripă şi de faringită, se recomandă siropul de violete. În schimb, infuzia este indicată ca adjuvant în tratamentul afecţiunilor urinare. Decoctul se prepară dintr-o lingură cu rădăcină uscată, pe care o fierbeţi cinci minute în 250 ml apă. Pentru afecţiunile reumatice, se consumă câte o cană, în cure de lungă durată.

Au efect laxativ garantat

Aproape toate persoanele au experienţa unor episoade de constipaţie, cauzate schimbării modului de viaţă, a modificărilor esenţiale în dietă etc. Pentru a evita crizele de constipaţie rebelă, din violete se prepară un decoct care are efect purgativ. La realizarea siropului folosiţi doar flori proaspete. Acestea se pun într-un borcan, iar deasupra se toarnă miere, încât să le acopere. Lăsaţi la macerat timp de 14 zile, apoi strecuraţi. Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi. Aplicat intern, decoctul reduce tensiunea arterială, curăţă sângele, provoacă expectoraţia, iar aplicat extern vindecă rănile şi cicatricele.

Analgezice pentru gât

În plus, violetele conţin o substanţă vâscoasă numită mucilagiu, care, la rândul ei, acţionează ca o gelatină fină. Acest mucilagiu, găsit de altfel şi în alte plante, cum ar fi nalba, a făcut ca violeta să fie folosită în remediile naturiste pentru durerile în gât şi ca soluţie calmantă pentru inflamaţiile membranelor mucoase. În Europa Medievală, meşteri specializaţi au început să extragă ulei şi parfum din această plantă.

Pont! Florile proaspete conţin un pigment puternic, care a fost utilizat în mod tradiţional la vopsirea ţesăturilor în albastru pastelat.

Cremă de violete

Cel mai utilizat produs pentru îngrijire şi înfrumuseţare din toate timpurile este crema de faţă, un ajutor de nădejde al femeilor pentru păstrarea nivelului optim de hidratare a pielii. Puteţi să vă preparaţi acasă o cremă pentru un ten de invidiat. Aveţi nevoie de 20 g violete proaspete, înflorite, 10 ml ulei de măsline, 20 g seu de oaie, trei-patru picături de ulei eteric de trandafiri (pur). Se pun într-un recipient violetele mărunţite, împreună cu uleiul de măsline şi cu seul de oaie, şi se lasă să se înfierbânte pe baia de apă, amestecând mereu. După ce s-a topit seul, mai amestecaţi câteva minute, după care filtraţi. În timp ce se răceşte terciul, încorporaţi trei-patru picături de ulei eteric de trandafiri, pentru ca alifia să fie mai parfumată şi să ţină mai mult. Vărsaţi apoi alifia (cu ajutorul unei spatule sau linguri) într-un borcan. La frigider, crema de violete poate fi păstrată vreme de un an.

• Nu li se recomandă femeilor însărcinate, pentru că ar putea stimula durerile facerii