Main menu

header

de Daniela Anton

Dacă nu sunteţi adeptul medicamentelor, al supozitoarelor sau al unguentelor, încercaţi o cură doar cu ceaiuri din plante pentru hemoroizi. Acestea conţin substanţe naturale foarte puternice, care reduc inflamaţiile şi durerile, ajută la repararea ţesuturilor din zona anusului şi previn constipaţia şi diareea. Hemoroizii sunt mici umflături ce se localizează fie la nivelul rectului inferior (hemoroizi interni), fie la nivelul anusului (hemoroizi externi), principala cauză a apariţiei lor fiind constipaţia. Iată câteva dintre aceste ceaiuri:

Cel negru este bogat în tanin
Ceaiul negru este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru hemoroizi. Este bogat în taninuri şi antioxidanţi, care ajută la ameliorarea simptomelor dureroase ale hemoroizilor. Pentru consumul intern se beau trei căni pe zi. Se mai poate folosi însă şi pentru băile de şezut, astfel: adăugaţi-l în apa călduţă şi staţi apoi 30 de minute în această apă. O cură de o săptămână cu acest ceai vindecă hemoroizii.

Din hamamelis şi cel din tătăneasă reduc inflamaţiile
Un alt ceai este cel de hamamelis, foarte cunoscut pentru proprietăţile sale astringente extrem de puternice. Se beau în fiecare zi trei căni cu infuzie, între mese. De asemenea, se poate folosi şi pentru comprese locale, ajutând la reducerea inflamaţiilor şi a durerilor din zona anusului. Şi ceaiul de tătăneasă este un remediu natural des întâlnit în tratarea şi vindecarea hemoroizilor. Din acesta se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, între mese. Folosit în comprese externe, ceaiul de tătăneasă vindecă rănile şi reduce inflamaţiile.

Din urzică este antihemoragic
Urzica este utilizată în tratamentul mai multor afecţiuni, printre care şi hemorozii. În principal, planta are rol revitalizant, energizant, antihemoragic, tonic capilar, detoxifiant şi slab antiinflamator. Se folosesc 100 g frunze la un litru de apă şi se fac băi de şezut, de două sau de trei ori pe zi, timp de patru zile.
Şi ceaiul de păpădie este foarte bun pentru aceste afecţiuni. Este indicat mai ales pentru că ajută la curăţarea ficatului şi la stimularea funcţiei biliare. Funcţionarea corectă a bilei previne constipaţia şi diareea, factori de risc pentru hemoroizi. Se beau zilnic două căni cu ceai.

Din coada-calului, folosit extern
Ceaiul de coada-calului este bine să fie aplicat cu ajutorul unor comprese sterile. Infuzia în sine este preparată după tehnica infuziei combinate. Se ia o cantitate suficientă de pulbere de coada-calului, între 20 g şi 50 g, şi se introduce într-un sfert de litru de apă, apoi se lasă la macerat opt ore. La final se filtrează pulberea de lichid. În acelaşi timp se prepară o infuzie clasică din planta proaspătă, care se lasă să se răcească. Atunci când cele două lichide au aceeaşi temperatură se amestecă. Această infuzie combinată se foloseşte în tratamentul antihemoroidal.

Din coada-şoricelului reface ţesutul rănit
Coada-şoricelului este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula refacerea unui ţesut rănit, mai ales dacă este aplicată direct pe zona afectată. De asemenea, în cazuri foarte grave, este recomandat să se folosească o combinaţie de ceai de urzică, coada-calului şi coada-şoricelului şi să se facă băi de şezut o dată la patru ore cu infuzia obţinută din acest amestec.

Din gălbenele, pentru băi şi comprese
Şi ceaiul de gălbenele are efecte benefice în tratarea hemoroizilor. Pentru băi şi comprese se prepară o infuzie din 10 g flori şi 100 ml apă fiartă. Pentru tratamentul intern se beau zilnic trei căni cu infuzie, între mese.
Ideal pentru tratarea hemoroizilor este ceaiul de muşeţel, recomandat atât intern, cât şi extern. Pentru cel intern se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale. Se mai pot aplica şi comprese locale cu infuzie de muşeţel (două linguri la o cană cu apă).

Pont! Ceaiurile de plante ar trebui asociate cu crema pe bază de mărul-lupului, gălbenele şi de arnică.

Feriţi-vă de constipaţie!

Constipaţia agravează hemoroizii, de aceea este bine să consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi tărâţe. Acestea sunt bogate în fibre, care uşurează digestia. De asemenea, este recomandat să beţi cel puţin doi litri de apă pe zi şi să consumaţi ciorbe şi supe. În plus, este important să renunţaţi la alimentele prea condimentate, la mâncărurile prea grase şi la produsele de patiserie.

• Aceste afecţiuni pot apărea şi din cauza sarcinii, deoarece presiunea fătului în abdomen şi schimbările hormonale duc la lărgirea vaselor hemoroidale