Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Originar din Polinezia, unde e folosit ca remediu tradiţional de sute de ani, noni se găseşte în Europa doar sub formă de suc sau de comprimate. Fructul are proprietăţi excepţionale asupra organismului, calităţile sale nutritive datorându-se xeroninei şi antioxidanţilor pe care îi conţine şi care îi conferă proprietăţi medicale deosebite.

Ajută în fibromialgie
În urma studiilor efectuate pe animale, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că noni are un efect benefic asupra imunităţii. În plus, planta are şi efect antibacterian. E frecvent utilizată pentru plăgi sau răni, iar puterea antioxidantă mare are rol în prevenirea maladiilor degenerative, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Aşadar, folosirea unei plante proaspete în cadrul unui tratament general, bazat pe medicina tradiţională, poate să dea rezultate reale. În ceea ce priveşte extractul de noni, lucrurile stau puţin altfel. Deşi acesta este prezentat ca un panaceu, nu prea există studii ştiinţifice care să demonstreze efectele lui reale asupra vreunei patologii. Totuşi, el e utilizat şi de români (în paralel cu medicamentele indicate de medic), pentru tratarea multor afecţiuni: de la diabet şi artroză până la fibromialgie.

Pont! Sucul de noni e recomandat să se consume pe nemâncate, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun sau de cină.

• Acesta curăţă aparatul digestiv, îmbunătăţeşte transportul oxigenului în celule, măreşte energia şi buna dispoziţie. În plus, ajută la reproducerea celulelor T, care joacă un rol esenţial în lupta contra bolilor