Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Medicina tradiţională chineză a demonstrat calităţile benefice ale dovleacului şi proprietăţiile curative ale acestuia cu multe sute de ani în urmă, considerându-l anticancerigen şi antioxidant de excepţie. De la banalele seminţe şi până la mierea sau tinctura de dovleac, totul abundă de vitamine şi microelemente, care ajută inima, ficatul, prostata, articulaţiile şi pielea. Părintele Nifon de la Mănăstirea Turnu ne sfătuieşte să punem acest leac la locul pe care îl merită, pentru că este de mare preţ pentru sănătatea organismului.

Pasta din seminţe opreşte evoluţia adenomului de prostată
Unul dintre cele mai vechi leacuri naturiste care vin în ajutorul mai multor afecţiuni ale organismului sunt seminţele de dovleac. De la început trebuie să precizăm că nu este vorba despre seminţele sărate şi prăjite, pe care mulţi dintre noi le consumă cu plăcere, ci doar despre seminţele crude, acoperite cu pieliţă. Calităţile terapeutice ale acestora se datorează compoziţiei bogate în vitamine, zaharuri, fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu şi acizi. Pasta din seminţe de dovleac ameliorează, până la vindecare, adenomul de prostată, ameliorează guta şi elimină paraziţii intestinali. Pentru aceasta, se iau două linguri cu seminţe descojite (păstrându-se pieliţa de pe ele) şi se pun la înmuiat 12 ore într-un pahar cu apă caldă. După aceea se lasă la scurs 15 minute, se trec prin maşina de tocat, şi apoi se amestecă bine cu apa în care au stat la înmuiat, până la obţinerea unei paste omogene. Aceasta se consumă pe parcursul unei zile. O cură completă durează trei-patru săptămâni, iar în acest timp se recomandă regim vegetarian şi abstinenţă totală de la alcool.

Ficatul se regenerează cu miere de dovleac
Deşi toate tipurile de miere ajută la refacerea celulei hepatice, mierea de dovleac este de departe cea mai indicată, datorită complexului de vitamine B şi acizilor graşi nesaturaţi pe care îi conţine. Ingredientele de care avem nevoie sunt: un dovleac de 4 kg şi 2 kg de miere de salcâm sau 2 kg de zahăr brun. Se ia dovleacul şi se spală bine, apoi i se taie un capac, pe unde se scot seminţele din interior cu ajutorul unei linguri de lemn. Se umple dovleacul cu miere sau cu zahăr brun, aşa încât să rămână două-trei degete până la marginea tăiată. Se pune capacul la loc şi se lipeşte bine cu scotch, ca să nu pătrundă aerul. Dovleacul astfel pregătit se lasă într-un lighean de bucătărie, de preferinţă la temperatura camerei, într-un loc întunecos. În acest timp se va aduna un fel de suc, pe care îl punem într-un vas curat, timp de zece zile. Apoi dovleacul se curăţă de coajă, iar ceea ce rămâne se mixează într-un blender, împreună cu sucul. Mierea formată se pune în borcane de sticlă, care se păstrează în cămară. Tratamentul durează 30 de zile, luându-se câte o lingură cu miere cu 30 de minute înainte de mesele de dimineaţă şi de seară. Pe lângă afecţiunile hepatice, această miere tratează cu succes afecţiunile cardiovasculare, dar şi edemul pulmonar.

Tinctura tratează ascita

O tinctură naturală, cu foarte bune rezultate în eliminarea calculilor biliari şi renali, dar şi în tratarea afecţiunilor tumorale, este cea obţinută din dovleac. Cu ajutorul ei, bolnavii de ciroză pot scăpa de ascită.
Pentru obţinerea acestei tincturi aveţi nevoie de un dovleac alb de 3 kg şi de 500 ml alcool dublu rafinat.
Mod de preparare: tinctura se obţine după un procedeu identic cu cel de preparare a mierii de dovleac, numai că în locul mierii de salcâm sau a zahărului brun, în interiorul dovleacului se vor pune 500 ml alcool dublu rafinat. De asemenea, în fiecare dintre cele 30 de zile, cât se lasă la macerat, dovleacul se agită bine de trei ori pe zi. Apoi se amestecă totul în blender, exact ca în reţeta precedentă. Preparatul obţinut se strecoară printr-un tifon dublu, după care se pune în sticlă şi se păstrează la rece. Tratamentul durează 30 de zile, apoi se face o pauză de o săptămână şi se continuă încă 20 de zile, luându-se trei linguri pe zi cu un sfert de oră înaintea celor trei mese principale.

• Consumarea mierii şi a tincturii de dovleac este contraindicată persoanelor cu gastrită, ulcer gastric sau diabet!

Este extrem de eficient în diete

Pe lângă calităţile terapeutice şi culinare pe care le au atât dovleacul alb, cât şi cel galben, este important de ştiut faptul că există diete cu rezultate dintre cele mai bune după o cură de zece zile cu dovleac fiert sau copt. Indiferent de forma în care este folosit, acesta este extrem de eficient în diete, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă un surplus de calorii. O felie de 200 g de dovleac conţine cantitatea de fibre necesară unui organism sănătos, cu precizarea că numărul de 40 de calorii care corespunde acestei cantităţi este foarte mic, în comparaţie cu cel al alimentelor folosite în alte diete. În acelaşi timp, după o cură în care se consumă două felii de dovleac pe zi, ridurile se estompează, iar tenul are o luminozitate aparte.