Main menu

header

de Gabriela Bunea

Cunoscut şi utilizat de 7.000 de ani, mărarul este folosit ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament. În Antichitate, acesta era administrat ca tonic digestiv, antiinflamator şi antiinfecţios. În medicina populară românească, sucul proaspăt şi decoctul obţinute din tulpinile de mărar erau folosite pentru tratarea bolilor de inimă şi contra tusei, dar şi pentru diverse „boli femeieşti”.

Acţionează asupra sistemului digestiv
Cu un conţinut bogat de vitamine, precum retinol, riboflavină, niacină şi acid ascorbic, dar şi minerale, precum fier, potasiu sau calciu, mărarul nu conţine decât 43 kcal, fiind şi o sursă importantă de fibre. O parte din secretul frunzelor sale fine, de un verde închis, este constituită de uleiul aromat pe care îl conţin - o substanţă cu proprietăţi terapeutice excepţionale -, care acţionează în special asupra sistemului digestiv şi a celui nervos, dar are şi alte acţiuni terapeutice de succes. Pentru îmbunătăţirea digestiei este indicat ceaiul, care se face dintr-o lingură cu seminţe de mărar pisate la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de două ore şi se bea cu 15-20 de minute înainte de masă. Consumul zilnic de zarzavaturi, din care fac parte mărarul, pătrunjelul, ţelina, morcovul şi leuşteanul, ţine boala canceroasă la distanţă. Aceasta datorită flavonoidelor, substanţelor aromatice şi a clorofilei conţinute de aceste zarzavaturi, care previn mutaţiile celulare, inhibă creşterea tumorilor şi declanşează procesul de autodistrugere a celulelor maligne.

Bun pentru hipertensivi
Hipertensiunea, durerile de cap provocate de ateroscleroză sau insuficienţă coronariană cronică se pot trata cu infuzie de mărar, care se prepară astfel: două linguri cu seminţe de mărar pisate se opăresc cu 500 ml apă clocotită şi se infuzează într-un termos timp de o oră. Se strecoară şi se beau câte 100 ml cu 30 de minute înainte de masă, de trei-patru ori pe zi. La fel de eficient este şi tratamentul în cazul glaucomului, boală care afectează o mare parte dintre oameni. În această situaţie, infuzia se face din o linguriţă cu seminţe de mărar râşnite, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită, apoi se lasă la infuzat o oră. Se consumă câte 50 ml, de patru ori pe zi, înainte de masă, timp de 21 de zile. După o pauză de zece zile, tratamentul se repetă.

Întăreşte oasele
După vârsta de 40 de ani, consumul de mărar verde, dar şi de alte alimente cu efecte uşor estrogene, cum ar fi uleiul de măsline, grâul germinat sau seminţele de fenicul, este o excelentă premisă pentru prevenirea pierderii de substanţă osoasă. Din tot regnul vegetal, seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu, atât de necesar pentru prevenirea osteoporozei. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte.
Pe de altă parte, frunzele conţin mici cantităţi de estrogen, hormonul feminin care încetineşte foarte mult procesul de îmbătrânire, catifelează pielea, face ca pilozităţile să crească mult mai lent, ajută la menţinerea fermităţii ţesuturilor şi previne uscarea mucoasei vaginale. Salatele asezonate cu mult mărar sunt aşadar recomandate în această perioadă a vieţii, când, în general, zarzavaturile şi legumele proaspete sunt mai necesare ca oricând.

Are efect diuretic puternic
Este cunoscut şi faptul că mărarul verde are efect diuretic puternic, reglează apetitul alimentar şi este recomandat în mod special atunci când vreţi să slăbiţi. Se face o cură cu suc de mărar, din care se administrează câte 50 ml, de două ori pe zi, cu cinci minute înaintea mesei de prânz şi a cinei. Cura durează două luni şi se poate relua după o pauză de trei săptămâni. Atunci când simţiţi că vi se face foame, mestecaţi foarte lent şi îndelung câteva fire de mărar proaspăt. Are efecte calmante psihice şi reglează apetitul.
De asemenea, planta este indicată şi în cazul în care aveţi probleme cu fierea. Substanţele amare şi uleiul esenţial conţinute de frunzele de mărar stimulează vărsarea bilei în colecist. Astfel, se vor consuma câte 50 ml suc de mărar, de două ori pe zi, în cure de două săptămâni. Tratamentul are şi efecte antiinflamatoare asupra vezicii biliare, ceea ce îl recomandă şi ca adjuvant în colecistită.

Precauţii şi contraindicaţii

Frunzele de mărar se vor consuma cu moderaţie (maximum 5 g pe zi) în perioada sarcinii, fiind în schimb indicate în perioada de după naştere. Administrarea mărarului se va face în doze care vor creşte gradat. O cantitate mare, consumată de o persoană care nu este obişnuită cu acest tratament, poate duce la deranjamente digestive, la inapetenţă sau la dureri de cap.

Ponturi!
- Pentru calmarea durerilor de cap şi a stărilor de nevroză, mestecaţi câteva tulpini de mărar
- Compresele cu extract lichid din seminţe de mărar ajută la tratarea urcioarelor
- Pentru a scăpa rapid de sughiţ, mestecaţi frunze de mărar