Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Considerată simbolul fertilităţii şi al bogăţiei, în India, mazărea, hrănitoare şi bogată în proteine, şi-a câştigat statutul de aliment-medicament.

Reglează tensiunea arterială
Excelentă sursă de vitaminele K şi B6, mazărea are atât rolul de a fixa calciul în oase, cât şi de a preveni eliminarea acestuia. Pentru prevenirea pierderilor de calciu se recomandă consumul a cel puţin 200 g mazăre de trei ori pe săptămână, gătită corespunzător. Totodată, consumul de mazăre ajută la reglarea tensiunii arteriale şi previne puseurile de hipertensiune vara, în timpul caniculei. Doza zilnică recomandată este de 150-250 g boabe proaspete. Alături de fasolea verde, boabele de mazăre sunt considerate cele mai bune alimente cu rol în prevenirea cancerului pulmonar, colorectal, pancreatic, de col uterin, de sân, de prostată şi a leucemiei.

Înlătură anemia
Vitaminele şi flavonoidele conţinute de mazăre sunt de un real ajutor persoanelor care suferă de ateroscleroză. Se recomandă o cură de patru-opt săptămâni, timp în care se vor consuma 150 g mazăre verde de trei ori pe săptămână. Bogată în fier, dar şi în magneziu şi vitamina B6, esenţiale pentru asimilarea acestuia, mazărea este alimentul-minune în combaterea anemiei. Se va face o cură de 30 de zile cu mazăre, 150-200 g pe zi, o dată la două zile. Pentru eficienţă maximă se vor consuma în această perioadă gălbenuş, spanac şi urzici. Consumul de mazăre ajută foarte mult şi persoanele care suferă de afecţiuni renale, ca infecţiile cronicizate şi litiazele recidivante. Datorită fibrelor alimentare pe care le conţine şi a unor compuşi cu efect hipoglicemiant, mazărea este foarte bine tolerată de diabetici. Pentru că deblochează tranzitul intestinal, mazărea fiartă, preparată cu unt, este indicată persoanelor care suferă de constipaţie. Se recomandă consumul a 250 g pe zi. Prin conţinutul de vitamine B1, B2, B3, B6 şi fier, mazărea este excelentă pentru îmbunătăţirea capacităţii de efort fizic. În perioadele solicitante se recomandă a se consuma un kilogram de mazăre săptămânal.

Pont! Boabele de mazăre au cea mai intensă acţiune terapeutică atunci când sunt proaspete.

• Supa de mazăre alungă rapid epuizarea.
• Mazărea va fi consumată cu prudenţă de cei care au un nivel ridicat de uree în sânge.