Main menu

header

de Diana Georgescu

o plantă preţuită din cele mai vechi timpuri, pentru gustul său foarte plăcut şi răcoros, dar şi pentru calităţile terapeutice. Grecii antici credeau că ea îi ajuta pe cei care aveau probleme cu vocea, că trata sughiţul şi durerile de cap.

Previne gastrita şi ulcerul
Mentolul, principiul activ care îi dă mirosul caracteristic, are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra mucoasei gastrice, prevenind gastrita hiperacidă, ulcerul şi sindromul colonului iritabil.
Frunzele conţin „perilil alcool”, o substanţă cu efecte antioxidante şi antitumorale, care previne cancerul de colon, pulmonar sau de piele. Se recomandă consumul regulat pe timpul verii, când planta este proaspătă şi conţine maximum de principii active, sub formă de ceai sau ca adaos în mâncăruri.

Înlătură respiraţia urât mirositoare
Consumul acesteia, o cantitate de 1,5 litri pe zi, calmează durerile care însoţesc stările de migrenă. Pentru a înlătura halena (respiraţia neplăcut mirositoare), se clăteşte gura, de cinci-şase ori pe zi, cu câte o jumătate de pahar cu infuzie combinată cu ceai verde, în care s-au adăugat două picături de ulei volatil de mentă şi de lămâie. Rezultatele se pot observa după câteva săptămâni.
Pont! Pentru albirea dinţilor, aceştia se freacă bine cu frunze proaspete de mentă. Industria cosmetică a preluat acest remediu străvechi, folosind principiul activ al mentolului în pastele de dinţi.

Uleiul volatil are efecte antifungice
Proprietăţile antibacteriene, care reduc senzaţia de arsură sau de jenă la urinare, recomandă uleiul volatil de mentă, în combinaţie proporţională cu cel de cimbru, pentru cazurile de cistită sau nefrită. Se iau câte cinci picături de patru ori pe zi, la intervale de şase ore, în cure de zece zile.
Tot uleiul de mentă, în combinaţie egală cu cel de busuioc, are puternice efecte antifungice (în cazul ciupercilor pielii). Tratamentul durează între două şi patru săptămâni, timp în care se iau cinci picături de patru ori pe zi.
Pentru mâncărimile de piele sau arsurile uşoare se recomandă compresele reci cu infuzie combinată în care se adaugă şi o picătură de ulei volatil, datorită efectelor de calmare şi acţiunii antiinflamatoare ale acestuia.
Inhalarea uleiului esenţial de mentă, consumul de infuzie combinată sau băile cu această plantă au efecte de relaxare şi regenerare psihică şi mentală, fără a induce o stare de somnolenţă.

• Este bogată în calorii, minerale, proteine, calciu, fier, vitaminele A, B12 şi C, cât şi acid folic.

O plantă cu sute de varietăţi

Majoritatea speciilor sălbatice nu au calităţile terapeutice ale celor „bune”: menta de apă (Mentha aquatica), cea dulce (Mentha viridis) şi hibridul acestora, menta piperată (Mentha piperita), care la rândul lor au sute de varietăţi. Aceasta din urmă este cea mai utilizată, având efecte răcoritoare şi o mireasmă asemănătoare cu cea a piperului.
La noi în ţară, menta nu creşte spontan, ci doar în grădini, unde se înmulţeşte rapid. Se culege tulpina cu tot cu frunze înainte de înflorire, atunci când timpul este frumos, cu soare mult şi căldură, iar planta este plină de uleiuri volatile. Dintr-un kilogram de mentă crudă se obţin circa 200 g plantă uscată, care se păstrează în pungi de hârtie, în încăperi lipsite de umiditate şi răcoroase.