Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Afecţiune a pielii, eczema poate fi de două tipuri: alergică, după contactul cu un alergen, cum ar fi soda, unele metale ori produse de curăţenie agresive, şi constitutivă, dacă nu are o cauză aparentă. În ambele situaţii se manifestă asemănător: piele roşie, mâncărimi şi băşicuţe mici, pline cu lichid şi cruste şi, în final, coji uscate.

Decoctul de scaiete poate fi utilizat pe cale internă
În cazul în care este vorba despre o eczemă de contact, veţi scăpa rapid de ea dacă eliminaţi alergenul responsabil. În plus, când apar astfel de probleme apelaţi şi la remediile naturiste. Pe cale internă puteţi consuma câte o cană cu decoct de scaiete, după mese, de trei ori pe zi, până la ameliorare. Decoctul se prepară din 50 g scaiete şi 30 g rădăcină de turdă. Se pun 20 g amestec într-un litru de apă rece, fierbeţi 10 minute şi lăsaţi la infuzat alte 10 minute. Tot pe cale internă puteţi lua şi câte două gelule/suplimente cu criptogamă de baltă, la prânz şi seara, în timpul meselor, până la ameliorare.
Pe cale externă puteţi apela la o loţiune preparată astfel: adăugaţi 30 g amestec de afine (bace şi frunze) şi 30 g stejar (scoarţă) într-un litru de apă şi puneţi totul la fiert. Apoi lăsaţi puţin la răcit şi aplicaţi comprese pe zona afectată timp de 15 minute. Este necesar să repetaţi procedura dimineaţa şi seara.

Uleiul de isop e de ajutor
Adulţii şi copiii cu vârste peste 5 ani pot lua şi câte două picături de ulei esenţial de muşeţel, două picături de ulei esenţial de isop sau de salvie. Acestea trebuie să fie administrate dimineaţa, la prânz şi seara, cu o linguriţă cu miere, apă sau ceai, până la ameliorarea problemei. Aţi putea completa aceste sfaturi şi cu oligoelemente. Ar fi bine să luaţi o doză de sulf, zilnic, până la rezolvarea problemei. În această perioadă trebuie să evitaţi mâncărurile cu sos, grăsimile şi mezelurile. În schimb, consumaţi fructe şi legume din belşug, mai ales în stare crudă.

• Pentru copii este ideal să se administreze tratamente homeopatice, personalizate, recomandate de un medic specialist în urma consultaţiei şi a celorlalte probleme de sănătate.
• Apariţia unei eczeme trebuie tratată cu seriozitate, aşa că ar fi bine să vă vadă şi un medic.