Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Sânzienele sunt întâlnite peste tot în România. Deşi mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii, planta, cunoscută şi sub numele de drăgaică, are gust amar, ceea ce ar explica beneficiile ei în tratarea bolilor de ficat şi bilă. În plus, florile de sânziene au şi calităţi de înfrumuseţare şi magice, nu doar vindecătoare.

Ceaiul, util şi pentru afecţiunile tiroidiene
De-a lungul timpului, florile de sânziene au fost folosite ca remediu naturist în tratamentul reumatismului, al bolilor de ficat, tiroidiene, renale şi nervoase. Pentru afecţiunile rinichilor, dar şi pentru cele localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei se recomandă infuzia combinată din flori, care se prepară astfel: se pun două linguriţe cu pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineaţa, şi apoi se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni cu infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile. De asemenea, infuzia este eficientă şi pentru cei care suferă de acumulare de lichid în ţesuturi sau pentru persoanele anemice.

Vă scapă de guşă
Atenţie, însă! Pentru bolnavii cu insuficienţă renală care necesită dializă este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, în părţi egale. Se foloseşte o lingură cu acest amestec la 300 ml apă clocotită. Se lasă trei minute la infuzat, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni cu ceai pe zi, prima cană cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei. Mai mult, ceaiul de sânziene este util şi împotriva tumorilor canceroase de pe laringe, pentru tratarea bolilor de piele şi ale guşii.

Adio pete maronii pe piele!
Cea mai importantă acţiune cosmetică a sânzienelor este cea de curăţare a pielii. Se spune că baia cu flori de sânziene înfrumuseţează şi curăţă tegumentul de petele maronii, vindecând semnele rămase în urma arsurilor, acneei sau iritaţiilor. În plus, alifia din această plantă poate trata şi cicatricele vechi şi inestetice, fiind utilă în diverse infecţii ale pielii.
Unguentul se poate prepara astfel: se topeşte un kilogram de unt, margarină sau untură, fără sare, apoi se adaugă doi pumni cu flori tăiate mărunt şi 50 g ceară. Se amestecă bine cu o lingură din lemn până când compoziţia devine maronie. După aceea se ia de pe foc, se lasă la macerat până a doua zi şi apoi se încălzeşte uşor amestecul, pentru a putea fi strecurat prin tifon. Alifia astfel obţinută se păstrează la frigider în cutii sau în borcane. O altă variantă de preparare este următoarea: se toarnă untul încălzit peste o mână cu flori proaspete, tocate foarte mărunt, se amestecă totul cât mai bine, după care se lasă la răcit circa şapte-opt ore. Vasul în care s-a făcut amestecul se pune la foc mic şi se aşteaptă până îşi recapătă consistenţa lichidă, după care se filtrează prin tifon, obţinându-se un unguent cu tentă verzuie, care se va păstra tot la frigider.

• Ceaiul se poate dovedi util şi pentru persoanele care au tenul gras, caz în care este indicată aplicarea, pe zonele afectate, de comprese cu infuzia obţinută din trei linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte.

Roua de pe plantă înlătură cearcănele

Cine are ocazia că culeagă florile de sânziene dimineaţa, când încă au rouă pe ele, e bine să ştie că, dacă pune mâinile pe faţă după ce a atins roua, poate îndepărta astfel cearcănele şi ridurile. În plus, roua de pe sânziene se spune că limpezeşte şi vederea, însă colectarea trebuie să se facă dimineaţa devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale şi neumblate de câini.