Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Fiecare dintre noi s-a bucurat măcar o dată de binefacerile mirosului de salcie şi de starea de bine pe care aceasta o dă. Pe lângă înlăturarea stresului, cura cu salcie previne apariţia durerilor da cap sau de articulaţii, fiind în acelaşi timp eficientă şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi oftalmologice. De la părintele Porfirie de la Schitul Homorod am aflat că tratamentele cu salcie erau folosite şi acum 1.000 de ani, încă din acea vreme fiind cunoscute proprietăţile antioxidante şi calmante, alături de vitamine, minerale şi oligoelemente, benefice organismului.

Protejează vasele de sânge împotriva formării de depuneri de grăsime
Pe lângă efectul calmant pe care îl conferă mirosul de salcie, aceasta poate fi de folos în tratarea mai multor afecţiuni. Coaja de salcie albă se recoltează doar de pe ramurile tinere, în perioada de la pornirea sevei, când se desprinde cu uşurinţă de pe acestea, dar numai până la apariţia primelor frunze. Această coajă se taie în bucăţi de doi centimetri lungime şi se pune la uscat timp de circa două săptămâni în locuri bine aerisite şi lipsite de umezeală. Ideal ar fi ca temperatura de uscare să fie constantă. Bucăţile de coajă de salcie se încearcă din când în când, prin îndoire: dacă sunt elastice, atunci mai trebuie lăsate la uscat, dar dacă sunt casante şi se rup, fără a se îndoi, atunci procesul de uscare s-a terminat. Din acest moment se depozitează în locuri uscate, după ce bucăţile de coajă au fost ambalate în pungi de hârtie. La nevoie se macină cu ajutorul râşniţei de cafea, în cantităţi cât mai mici cu putinţă, pentru că eficienţa maximă o are atunci când este proaspătă. Ce rămâne după prima utilizare se păstrează în borcănele mici de sticlă, bine închise. Această pulbere se administrează timp de două săptămâni, câte o linguriţă rasă cu pulbere, de două ori pe zi, sublingual sau diluată cu ceai sau compot. Cu pauze de 30 de zile, tratamentul poate fi reluat de patru ori pe an. Este considerat unul dintre cele mai eficiente forme de tratament în afecţiunile cardiovasculare. Scoarţa de salcie are efect vasodilatator, scăzând presiunea sangvină, iar în acelaşi timp protejează, prin acţiunea sa antioxidantă, vasele de sânge împotriva formării de depuneri de grăsime şi de colesterol.

Ceaiul vine de hac migrenelor puternice
Scoarţa uscată de salcie poate fi folosită şi sub formă de infuzie, aceasta având efect imediat împotriva durerilor de cap sau de spate. Pentru aceasta se va fierbe o cantitate de 250 ml apă plată, până când apa va da în clocot, după care se adaugă două linguriţe cu coajă de salcie mărunţită şi se acoperă vasul imediat. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară şi se consumă ca atare sau îndulcit cu puţină miere. Dacă în această infuzie se adaugă şi o linguriţă cu zeamă de lămâie, durerea va ceda mult mai repede. Se recomandă ca infuzia din scoarţă de salcie să fie administrată între mese, ori de câte ori este nevoie. Nu are niciun fel de contraindicaţii, putând fi folosită şi pentru eliminarea oricăror forme de stres.

Polenul crud previne formarea cataractei
Atunci când înfloresc sălciile, temperatura scăzută nu le permite încă albinelor să iasă prea mult din stup, motiv pentru care polenul de salcie este rar şi destul de greu de obţinut. Polenul crud de salcie este de culoare galben auriu şi are un conţinut ridicat de vitamine B, E, C, acizi graşi polinesaturaţi, antioxidanţi, polifenoli, minerale şi oligoelemente, în acelaşi timp având o aromă parfumată şi un gust destul de plăcut faţă de alte categorii de polen. Acesta este considerat ca un adevărat aliment viu, care, spre deosebire de polenul uscat, conţine lactofermenţi, care ajută la regenerarea florei intestinale. Datorită conţinutului foarte ridicat în luteină şi zeaxantină, tratamentul cu polen crud protejează conjunctiva şi corneea, prevenind cataracta sau degenerescenţa maculară, care poate să apară la orice vârstă. Această formă de polen ajută la întărirea imunităţii şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Se administrează trei linguriţe cu polen pe zi, în cure de 10 zile pe lună, timp de trei luni, după care se face o pauză tot de trei luni. Tratamentul cu polen crud se poate face de trei ori pe an. Polenul crud se găseşte în farmaciile naturiste. După deschiderea flaconului, acesta se păstrează în congelator.

• Pulberea de salcie va fi folosită cu prudenţă de persoanele cu probleme de coagulare a sângelui.

Cataplasmele vindecă rapid

Pe lângă efectele benefice pe care salcia le are în tratarea afecţiunilor interne, există şi metode eficiente de calmare a durerilor şi chiar de vindecare a rănilor deschise. Pentru aceasta se folosesc cataplasme obţinute din frunze proaspete, care se zdrobesc uşor, apoi se aşază în două-trei straturi pe locul afectat, adăugându-se un bandaj lejer. Durerea se calmează în maximum 15 minute, iar vindecarea are loc progresiv, între 24 şi 48 de ore.