Main menu

header

de Cristina Cristache

Cei mai aprigi consumatori de cafea şi ceai sunt englezii, despre care se ştie că au un cult pentru aceste băuturi, fiind deja împământenit obiceiul ceaiului de la ora 17:00. Fiecare englez bea nu mai puţin de 25 de căni cu ceai şi cafea săptămânal, iar consumul naţional ajunge la 10 milioane de ceşti pe oră! Pe lângă plăcerea gustului, cele două licori au fost supuse la numeroase teste, care au dovedit că îmbunătăţesc starea psihică a femeilor, îi liniştesc pe bărbaţi, protejează împotriva atacurilor de cord şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiace cu 11% dar şi al temutei Alzheimer, iar cercetările de ultimă oră au demonstrat că oferă protecţie împotriva AVC.

Maximum două ceşti în fiecare zi
Studiul desfăşurat de-a lungul a 13 ani pe 83.000 de japonezi adulţi confirmă beneficiile celor două băuturi, mai ales dacă sunt consumate împreună! Cercetarea a fost derulată de Centrul Naţional Cerebral şi Cardiovascular din Osaka şi a ţinut cont de obiceiurile zilnice, fumat, indice de masă corporală, activitate fizică şi regim alimentar. În urma acesteia, oamenii de ştiinţă au declarat că riscul de accident vascular cerebral este mai mic cu cât consumul de ceai şi cafea este mai mare. La una sau două ceşti cu cafea pe zi, riscul scade cu 20%, iar cine bea cel puţin o ceşcuţă cu cafea şi două ceşti cu ceai zilnic prezintă un risc mai mic cu 34% să facă un AVC. Studiul a luat în calcul doar efectele ceaiului verde, al cărui conţinut de catehine cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante este deja cunoscut.

Blochează absorbţia colesterolului
Fie că alegem ceaiul verde, alb, negru, oolong sau simplele ceaiuri din plante, beneficiile pentru sănătate sunt aceleaşi. Din acestea putem obţine uşor o băutură fără calorii, care conţine însă foarte mulţi antioxidanţi care au de la efecte antiîmbătrânire până la efecte digestive, stimulante şi chiar anticancer! Fluoridele din ceai întăresc smalţul dinţilor, polifenolii reduc absorbţia colesterolului în sânge şi previn formarea de cheaguri, cofeina stimulează circulaţia şi reduce riscul de arteroscleroză, iar renumitul neurolog dr. Gary Arendash spune că această substanţă „poate fi un tratament viabil pentru Alzheimerul deja diagnosticat, şi nu doar pentru prevenţie.”

Creează bună dispoziţie
Cafeaua a fost mult timp considerată vinovată pentru producerea anumitor afecţiuni, şi mai ales a celor cardiovasculare, însă studiile recente au analizat compoziţia cafelei şi au stabilit că antioxidanţii din cafea împiedică distrugerea celulelor, acidul clorogenic reduce concentraţia de glucoză, iar consumul a trei ceşcuţe cu cafea pe zi reduce de fapt riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, unele studii indică faptul că substanţele conţinute de cafea pot reduce apariţia unor tipuri de cancer, precum cel hepatic şi de colon, pot preveni calculii biliari la femei, îmbunătăţesc timpul de reacţie şi vigilenţa şi pot crea buna dispoziţie, acţionând ca un neurostimulator. Cafeaua şi ceaiul tare sunt bune pentru sănătatea tubului respirator şi pot fi considerate un bun remediu împotriva durerilor de cap şi a migrenelor, pentru că dilată vasele de sânge.

• Medicamentele luate cu ceai pot declanşa reacţii adverse grave.

Contraindicaţii

Atât timp cât sunt consumate şi preparate corect, cele două băuturi studiate recent de cercetătorii japonezi nu au contraindicaţii, însă sunt şi cazuri care fac excepţie de la regulă. Acestea se referă în primul rând la persoanele bolnave de hepatită cronică, ciroză, ulcer gastric sau duodenal, gută, nevroză, hipertensiune arterială şi enterocolită cronică, situaţii în care trebuie evitat sau cel puţin redus pe cât posibil consumul de cafea. Aceeaşi indicaţie se pretează şi copiilor, femeilor la menopauză şi gravidelor. Consumul moderat nu are efecte negative, însă femeile însărcinate care beau cafea tind să devină agitate şi nervoase. Unele studii au arătat că 300 mg pe zi de cofeină pot creşte riscul de pierdere a sarcinii. La persoanele sănătoase, reacţiile adverse sunt date de un consum exagerat, care poate provoca tulburări la nivelul tubului digestiv, cu arsuri, dureri şi spasme gastrointestinale, palpitaţii, insomnii, nelinişte, stări depresive, tremur şi slăbiciune musculară. În privinţa ceaiului, contraindicaţiile apar atunci când este preparat în mod nepotrivit, iar medicii avertizează că nu este bine să bem ceai pe stomacul gol, căci taninurile afectează mucoasa intestinală, este bine să infuzăm ceaiul, pentru a evita creşterea concentraţiei de substanţe dăunătoare din ceai, de asemenea să nu îl bem foarte fierbinte, dar nici cu gheaţă, pentru că riscăm să ne lezăm tractul digestiv.

Ştiaţi că... în ciuda miturilor, cofeina nu dă dependenţă, căci nu acţionează asupra zonelor din creier legate de adicţie.