Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Vreţi să aveţi tot timpul respiraţie rece ca gheaţa, dar pasta de dinţi pe care o folosiţi nu are efect timp îndelungat? În acest caz puteţi apela la apa de gură, care poate fi preparată cu uşurinţă acasă. Natura a lăsat la îndemâna tuturor soluţii pentru toate problemele şi chiar şi ingredientele pentru a prepara singuri apa de gură.

Frunzele de coacăz sunt astringente
Apa de gură din frunze de coacăz, care are efect astringent, se prepară astfel: se dă în clocot un pumn cu frunze de coacăz negru în 500 ml apă, după care se lasă amestecul la fiert, fără capac, până ce jumătate din cantitatea de apă se evaporă. Se adaugă două linguriţe cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă şi se trece totul printr-o sită fină. La folosire se pun una-două linguriţe într-un pahar cu apă şi se clăteşte bine gura.

Arnica are rol cicatrizant
Este cunoscut faptul că arnica e recomandată pentru alungarea halenei, de aceea apa de gură pe baza acestui ingredient este foarte apreciată. Iată cum o puteţi prepara singuri acasă. Mai întâi faceţi tinctura astfel: tocaţi mărunt floarea proaspăt culeasă (de cel mult patru ore) şi puneţi-o într-un borcan, dar fără a o îndesa, astfel încât acesta să se umple pe trei sferturi, restul completându-se cu alcool de 80 de grade. Se amestecă bine, apoi se închide vasul ermetic şi se lasă la macerat vreme de zece zile, după care tinctura se filtrează prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Întrucât are şi efect cicatrizant, tinctura n-ar trebui să lipsească din sertarul cu medicamente al niciunei case. În continuare, pentru obţinerea apei de gură se diluează tinctura cu apă astfel: 75 ml la 250 ml apă distilată şi se toarnă într-o sticlă cu dop. După spălarea dinţilor se agită bine sticla, se toarnă una-două linguriţe într-un pahar cu apă şi se face gargară.

Lemnul dulce îndepărtează halena
Prin clătirea gurii cu vin şi lemn dulce se combate halena cauzată de problemele stomacale. Iată cum trebuie să procedaţi pentru prepararea apei de gură cu vin şi lemn dulce: tăiaţi în bucăţi mici 100 g rădăcină de lemn-dulce şi puneţi-o la macerat într-un litru de vin alb timp de zece zile. Apoi strecuraţi şi turnaţi amestecul într-o sticlă, iar când vreţi să faceţi gargară puneţi câte o linguriţă cu apă de gură preparată acasă la o cană cu apă plată/de la robinet.

Gargara cu anason împrospătează respiraţia
Apa de gură din anason e ideală dacă aţi mâncat usturoi sau ceapă. Aceasta se prepară astfel: Se pun la fiert 100 ml apă şi apoi se adaugă două linguri cu seminţe de anason. Se acoperă şi se lasă la răcit, apoi se strecoară, presând cât mai bine seminţele. După aceea se adaugă 40 ml alcool de 45 de grade şi 50 ml apă de trandafir şi se agită bine. Se toarnă totul într-o sticlă închisă la culoare şi se agită bine. După spălarea dinţilor se face gargară cu această soluţie diluată în puţină apă.

• Cine nu are timp să prepare apă de gură poate face gargară, cel puţin o dată pe zi, cu ceai de echinacea, care rezolvă, în timp, şi infecţiile gingivale, acestea fiind adesea vinovate de respiraţia urât mirositoare.