Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Deşi caisele sunt mai mari şi mai bine conturate, şi zarzărele se bucură de aceleaşi proprietăţi curative, ba mai mult, fructele sunt mai aromate şi mai dulci. De mii de ani, acestea au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale. După o cură cu zarzăre proaspete, maica Cipriana de la Schitul Suhai a simţit o limpezire a vederii şi o revigorare generală, ceea ce a determinat-o să recomande şi altora acest remediu.

Organism tânăr şi viguros cu „nectarul zeilor”
Încă din cele mai vechi timpuri, gustul dulce-suculent al caiselor li s-a părut atât de bun oamenilor, încât i-au atribuit sorginte divină, socotindu-l un „nectar al zeilor”, iar zarzărele au devenit ofrande pentru divinitate.
Primele livezi de zarzări s-au datorat unor călugări greci, care au adus sâmburi din acest fruct, pe care i-au plantat pe teritoriul Armeniei de astăzi, pentru ca mai târziu să fie răspândiţi în întreaga Europă, cât şi în Africa. La vremea aceea, se credea că toţi cei care consumă timp îndelungat aceste fructe binecuvântate vor beneficia de un organism tânăr şi viguros, dar şi de o minte ageră până la vârste înaintate. Peste timp, prin consumarea unor cantităţi considerabile de zarzăre s-au descoperit şi alte efectele curative ale acestor fructe.

Se ţine o cură de 30 de zile
Anumite substanţe tămăduitoare, asemenea pigmenţilor care dau culoarea portocalie a zarzărelor şi care au un puternic efect antioxidant, se găsesc exclusiv în zarzărele proaspete sau uscate la soare. Fructele păstrate în congelator îşi pierd proprietăţile şi nu pot fi folosite ca tratament, ci doar ca desert în lunile reci. O cură de 30 de zile cu zarzăre proaspete este foarte utilă în tratamentul afecţiunilor oculare. Zarzărele se consumă de două ori pe zi, respectiv 300 g la ora 11:00 şi 300 g la ora 16:00. După o astfel de cură, acuitatea vizuală creşte considerabil, iar după trei-patru ani de tratament cu fructe proaspete de zarzăr poate fi ţinută departe degenerescenţa maculară. Efectul benefic al zarzărelor pentru tratarea problemelor ochilor şi preîntâmpinarea problemelor oftalmologice se datorează faptului că aceste fructe conţin o mare cantitate de vitamina A. Doar fructele de cătină şi caisele mai au un conţinut atât de ridicat de vitamina A.

Cocteil pentru eliminarea reziduurilor din corp
Dintotdeauna fructele proaspete au mult mai multe proprietăţi decât cele congelate sau preparate termic. Zarzărele proaspete sunt în principal folosite ca desert, însă la fel de bine pot fi folosite pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii şi pentru eliminarea reziduurilor acumulate în organism. Pentru tratarea acestora se va utiliza următoarea formă de tratament. Se ia o jumătate de kilogram de zarzăre proaspete şi se spală bine sub jet de apă rece, apoi se toarnă peste ele un litru de apă clocotită, lăsându-se acoperite timp de cinci minute. După aceea se scurge apa, iar când fructele încă mai sunt călduţe se îndepărtează sâmburii şi se adaugă 200 ml apă minerală, o lingură cu miere de albine şi o linguriţă rasă cu praf de scorţişoară. Se dă totul prin blender timp de un minut, apoi se pune într-un vas care se închide ermetic şi se păstrează la frigider. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei singure zile, dar nu înainte de masa de prânz. Acest tratament poate dura 40 de zile şi se administrează o zi da, una nu. De obicei, cura cu zarzăre poate fi făcută de la jumătatea lunii iunie, până la sfârşitul lunii iulie.

Asigură necesarul de vitamine şi minerale
Când sunt bine coapte, zarzărele se pot usca în doar câteva zile. Acestea se aşază pe mese de lemn nelăcuite şi fără a le acoperi cu ceva şi se ţin la soare, întorcându-se de pe o parte pe alta de două-trei ori pe zi. Fructele se usucă în cinci-şase zile, după care se pun în săculeţi de pânză sau de hârtie, putând fi consumate pe tot parcursul anului. Aceste poame de zarzăre uscate la soare îşi păstrează majoritatea proprietăţilor, motiv pentru care se pot folosi în tratarea carenţelor de vitamine şi minerale pe care organismul le are în perioadele de iarnă şi primăvară. 50 g fructe uscate, administrate după masa de prânz, asigură necesarul de minerale şi vitamine care se impune în perioadele reci ale anului.

• O jumătate de kilogram de zarzăre pe zi reglează echilibrul bioenergetic.

Peste 200 de soiuri în întreaga lume

De la fructele mici total lipsite de puf, din Japonia, până la cele cu coaja foarte subţire, parfumate şi foarte dulci, care cresc în pomii de pe pământul stâncos din Turcia, în întreaga lume sunt cunoscute astăzi peste 200 de varietăţi de zarzăre. Şi la noi, cu mult înaintea caiselor, s-au cultivat plantaţii întregi cu fructe aurii roşiatice de zarzăr. Acestea au proprietăţi medicinale nebănuit de puternice, dar, indiferent de soiul din care fac parte, zarzărele trebuie consumate după reţete care ne-au rămas din bătrâni.

• Despre aceste parfumate fructe auriu-portocalii se spune că erau servite de zei, alături de ambrozie.