Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Multe dintre femei s-au confruntat măcar o dată în viaţă cu infecţii vaginale, recidive ale acestora sau alte boli ginecologice care parcă nu voiau să mai plece. De cele mai multe ori utilizarea antibioticelor distruge flora vaginală şi permite multiplicarea bacteriilor. Bolile femeieşti pot fi însă combătute cu succes prin utilizarea plantelor medicinale.

Coada-şoricelului opreşte sângerările menstruale abundente
Neplăcutele dureri din perioada menstrei şi uneori sângerările abundente pot deveni o amintire cu coada-şoricelului. Planta este utilă şi în infecţii vaginale, ca baie de şezut sau spălături. Se prepară un ceai din 30 g traista-ciobanului, 25 g coada-şoricelului, 20 g creţişoară şi 5 g frunze de roiniţă. Plantele se amestecă şi se prepară zilnic o cană cu infuzie. O linguriţă cu plante se opăreşte cu o cană cu apă, se lasă la infuzat şapte minute, apoi se îndulceşte cu miere. Ceaiul începe să se consume cu trei zile înainte de data apariţiei menstruaţiei. Nu se consumă mai mult de două căni pe zi. Doamnelor care reţin apă în perioada premenstruală li se recomandă ceai de coada-calului în amestec cu alte plante. Pentru prepararea acestuia se folosesc 30 g coada-calului, 30 g frunze de mesteacăn, 30 g urzică, 10 g flori de gălbenele. O linguriţă cu amestec se opăreşte cu o cană cu apă şi se lasă la infuzat zece minute. Preparatul se consumă în a doua jumătate a ciclului menstrual.

Năprasnicul stimulează fertilitatea
Pentru detoxificarea organismului, curăţarea sistemului limfatic şi stimularea fertilităţii, năprasnicul este leacul-minune. Se foloseşte o linguriţă cu vârf de plantă care se opăreşte cu 250 ml apă şi se lasă la infuzat zece minute. Se consumă o cană de trei ori pe zi, pe durata a două cicluri menstruale. Excelentă în perioada sindromului premenstrual, când apare tendinţa de creştere în greutate, pofta de dulciuri sau tensiunea în sâni, este mielarea. Deoarece substanţele active sunt liposolubile, mielarea nu se foloseşte ca infuzie, fiind administrată sub formă de produse farmaceutice. Tulburărilor de somn cauzate de instalarea menopauzei le vin de hac conurile de hamei. Se prepară un amestec din 30 g conuri de hamei, 30 g frunze de salvie, 20 g frunze de roiniţă, 20 g rădăcină de valeriană. O linguriţă cu acest amestec se opăreşte cu o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute şi se consumă înainte de culcare. La rândul său, creţişoara este indicată femeilor cu ciclu menstrual neregulat sau sângerări menstruale abundente, însoţite de dureri. Se amestecă în proporţii egale creţişoară, coada-şoricelului şi coada-racului. Se opăreşte cu o cană cu apă o linguriţă cu amestec. Se lasă la infuzat zece minute. Cu câteva zile înainte de apariţia menstruaţiei se vor consuma trei căni pe zi.

Scurgerile vaginale, lecuite cu urzică moartă
La fel de neplăcute, scurgerile vaginale pot fi învinse cu urzică moartă, care, folosită în băi de şezut sau spălături vaginale, are rolul de a calma şi de proteja pielea. În cazul infecţiilor vaginale uşoare se foloseşte un amestec din 10 g flori de urzică moartă, în combinaţie cu 80 g de coada-calului, 60 g creţişoară şi 50 g coada-şoricelului. O lingură cu vârf din acest amestec se pune într-un litru de apă care dă în clocot, se acoperă vasul, se ţine la infuzat zece minute, apoi se lasă la răcit. Compoziţia se pune în apă caldă şi se fac băi de şezut timp de zece minute.

Laptele rece înlătură mâncărimile vaginale
Provocate de detergenţi, materialul sintetic al lenjeriei intime sau produsele de igienă intimă, mâncărimile vaginale cedează rapid cu tratamente naturiste. Printre cele mai bune remedii sunt compresele cu lapte rece ţinute pe zona genitală timp de zece minute, de cinci-şase ori pe zi, băile de şezut în apă sărată şi spălăturile locale cu oţet diluat cu apă. Foarte bune sunt şi spălăturile locale cu bicarbonat de sodiu. Se amestecă o linguriţă cu bicarbonat de sodiu într-un litru de apă caldă şi se spală zona genitală, la suprafaţă, de câteva ori pe zi. Tot pentru mâncărimile vaginale se amestecă şi câteva picături de ulei de măsline cu două-trei picături de ulei esenţial de arbore de ceai şi se masează zona intimă la suprafaţă.

Uleiul de ricin cu ghimbir calmează durerile
Una dintre cele mai frecvente cauze a apariţiei fibromului uterin este cea hormonală. Tratamentele din plante medicinale pentru fibrom ajută în calmarea durerilor, în scăderea în dimensiuni a fibromului sau în dispariţia completă a acestuia. Unul dintre cele mai bune remedii sunt compresele calde cu coada-calului (înmuiată în aburi) sau cu ulei de ricin şi ghimbir, ce ajută la calmarea durerilor, dar şi la micşorarea fibromului. În caz de hemoragii prelungite se recomandă următorul amestec: 30 de picături de creţişoară, 30 de picături de urzică, 30 de picături de traista-ciobanului dizolvate într-o jumătate de pahar cu apă plată. Se consumă de trei-patru ori pe zi. Foarte importantă este şi alimentaţia, ce trebuie să conţină multe legume şi fructe consumate proaspete sau sub formă de sucuri, cereale integrale, oleaginoase, alimente ce conţin proteine vegetale, uleiuri presate la rece.

Salvia, eficace pentru suspendarea lactaţiei
Transpiraţiile exagerate din perioada menopauzei vor trece folosind salvia. Planta este, de asemenea, foarte bună şi pentru oprirea lactaţiei. O linguriţă cu plantă se pune în 250 ml apă şi se fierbe trei minute. În cazul transpiraţiilor nocturne se vor consuma două căni pe zi înainte de culcare. În cazul opririi lactaţiei se vor consuma trei căni pe zi cu ceai de salvie şi se va reduce consumul lichidelor.

Alifia de usturoi, bună pentru herpesul genital
Un remediu foarte bun atât pentru herpesul genital, cât şi pentru hemoroizi externi sau tumori este alifia de usturoi. O căpăţână de usturoi pisat se amestecă împreună cu 150 g unt clarifiat. Amestecul se pune să fiarbă la bain-marie timp de trei ore, apoi se strecoară şi se ţine într-un vas curat. Se adaugă ceară de albine, se amestecă până la topire, se lasă zece minute să respire, apoi se omogenizează cu o lingură de lemn încă zece minute. Preparatul se bagă la frigider şase ore, apoi se poate folosi. Unguentul se aplică de mai multe ori pe zi pe locul afectat, într-un strat subţire. Tratamentul poate dura o perioadă lungă, în funcţie de gravitatea bolii.

Ponturi!
- Ceaiurile se păstrează într-un loc uscat şi ferit de lumină;
- Se evită hârtia igienică şi absorbantele zilnice;
- Dacă un partener este infectat cu herpes genital este interzis contactul sexual, chiar şi cu prezervativ.