Main menu

header

de Diana Georgescu

Sunătoarea este o adevărată farmacie verde. În compoziţia acestei plante au fost identificaţi peste 15 compuşi activi, printre care acid valerianic, saponine, ulei volatil, substanţe care îi atribuie numeroase calităţi terapeutice. Acestora li se alătură hiperforina, care are un rol important în tratarea bolilor sistemului nervos, datorită efectului său antidepresiv şi sedativ.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului
O cură cu două căni cu infuzie de sunătoare, băute zilnic, într-un interval de două-trei luni, are efecte rapide şi benefice în cazul persoanelor care suferă de depresie. La rândul ei, tinctura de sunătoare combate, pe lângă depresii, şi astenia, insomnia, somnul agitat şi somnambulismul. Se iau câte 15 picături pe zi, diluate în ceai sau în apă, în trei tranşe. Cura durează minimum 21 de zile, şi are un rol important în tratarea depresiilor reactive, cauzate de evenimente neplăcute pacientului, a celor biologice, a depresiilor psihiatrice cauzate de pierderea contactului cu realitatea şi a depresiilor hibernale, specifice sezonului rece, când lumina naturală este redusă ca durată şi intensitate.

Preîntâmpină îngrăşarea pe fond nervos
Se recomandă infuzia de sunătoare, care se prepară dintr-un litru de apă, în care se pun la macerat patru linguri cu plantă. După opt ore, preparatul se filtrează şi se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se fierbe într-o jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, şi după răcire se strecoară. În final, cele două extracte se amestecă, iar infuzia obţinută se bea în mai multe reprize, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul trebuie urmat timp de patru săptămâni, iar după o pauză de o lună se poate repeta.

Tinctura vindecă vânătăile
În caz de vânătăi se ţine o compresă pe zona afectată. Se va observa diminuarea senzaţiei de durere şi vindecarea mai rapidă a echimozei.
În cazul rănilor deschise se vor spăla cu tinctură de sunătoare, după care se vor lăsa descoperite (la aer), pentru a grăbi cicatrizarea. Se fac două-trei aplicaţii pe zi, care vor reduce durerea, vor preveni infecţia şi vor accelera procesul de vindecare.
Arsurile, de gravitate mică şi medie, se vor spăla cu un tampon foarte bine umezit cu tinctură de sunătoare. Imediat după uscarea pielii se va aplica ulei din aceeaşi plantă. Se vor face zilnic două-trei aplicaţii, având grijă ca pielea să nu fie expusă la soare timp de 24 de ore după folosirea preparatelor.
Mai multe studii au confirmat acţiunea benefică a utilizării uleiului de sunătoare în cazul dermatitelor atipice, prin tamponarea de trei ori pe zi a zonelor afectate, până la vindecarea completă.
Uleiul se poate prepara în casă. Se umple un borcan cu flori proaspăt culese, fără a le îndesa, şi se toarnă ulei până le acoperă (preferabil ulei de măsline). Se închide bine borcanul şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se filtrează şi se păstrează la rece în sticle închise la culoare.

Eficace în ciroză
Terapia cu sunătoare este eficientă în afecţiunile cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă şi circulatorie), dar şi în artrita obliterantă, în varice şi în ulcere varicoase. Se consumă câte o jumătate de cană de trei ori pe zi, într-un interval de o lună. De asemenea, prin efectele sale antiseptice, antiinflamatoare şi astringente, cura cu infuzie şi cu tinctură de sunătoare este benefică în cazul afecţiunilor hepatice (hepatită cronică şi acută, ciroză, ascită, degenerarea celulei hepatice, dischinezie biliară).

Efectele se menţin în timp

Studiile arată că efectele sale se menţin pe o perioadă considerabilă după încetarea tratamentului. Este bine totuşi ca terapia să nu dureze mai mult de două luni şi să fie urmată de două săptămâni de pauză, pentru a nu favoriza apariţia unor simptome precum nevralgia, sensibilitatea exagerată la lumină sau iritaţii ale pielii.