Main menu

header

de Diana Georgescu

Foarte hrănitoare şi bogată în proteine, mazărea este o legumă răspândită în întreaga lume. Este un aliment de bază, la fel ca orezul sau cartofii, având numeroase proprietăţi terapeutice.

Minimum 200 g, de trei ori pe săptămână
Consumată verde, mazărea este o sursă importantă de vitamine K şi B6, pe care organismul le foloseşte pentru fixarea calciului din oase. De aceea, consumul a minimum 200 g, de trei ori pe săptămână, este recomandat pentru prevenirea pierderilor de substanţă osoasă, în mod special, în cazul femeilor ajunse la vârsta menopauzei, care sunt cele mai susceptibile de osteoporoză.
Această legumă este, totodată, un redutabil susţinător de efort, ce furnizează multă energie organismului şi înlesneşte oxigenarea celulară, prin conţinutul său de vitamine din grupa B (B1, B2, B3, B6), dar şi de fier uşor asimilabil. Se recomandă consumul săptămânal a 1-1,2 kg de boabe, în perioadele de efort intens, realizat mai ales în condiţii termice extreme (frig sau căldură mare).

Stabilizează nivelul glicemiei
Mazărea face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei celor care suferă de diabet de tip I şi II. Ea conţine fibre alimentare şi unii compuşi cu efect uşor hipoglicemiant, fiind uşor tolerată de diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare.
În boabe se găsesc atât vitaminele din complexul B, cât şi unele minerale (magneziu, fier, seleniu), care au efecte deosebite în combaterea stărilor de oboseală. Fiind un aliment digerabil rapid, bogat în zaharuri uşor asimilabile şi în proteine cu grad scăzut de toxicitate, se recomandă în cazurile în care este nevoie de regenerare rapidă, fizică sau psiho-mentală.

Depozit de elemente esenţiale
O porţie de mazăre (200 g) conţine 35% din necesarul zilnic de vitamina A, care este esenţială pentru piele, ochi, sistemul imunitar, pentru prevenirea şi combaterea unor afecţiuni tumorale.
Este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamină din grupa B (B1, B2, B3, B6). 200 g boabe verzi conţin circa 32% din necesarul zilnic din această vitamină importantă pentru activitatea cardiovasculară, a sistemului nervos şi digestiv.
O porţie asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C, care este supranumită şi „vitamina imunităţii”. Aceeaşi cantitate oferă organismului, într-o zi, 52% din necesarul de vitamina K (importantă pentru coagularea sângelui), o treime din raţia de fosfor (pentru sistemul nervos, pentru regenerarea celulelor şi consolidarea oaselor) sau 22% din nevoia de potasiu a unui adult şi 15% din cea de magneziu (ele sunt esenţiale pentru funcţionarea inimii), cât şi 12,6% din cea de zinc (oligoelement necesar pentru activarea sistemului imunitar).

• Dovezile arheologice arată că mazărea era cunoscută în China încă de acum 4.000 de ani. Grecii şi romanii considerau că ajută la vindecarea negilor, a rănilor, a scabiei şi chiar a cheliei.
• Consumată în exces, mazărea are efect uşor constipant. De asemenea, cei care au gută sau predispoziţie la litiază renală (pietre la rinichi) vor consuma cu prudenţă mazărea, fiindcă ea conţine aşa-numitele purine, substanţe care, după ce sunt metabolizate, dau ca „reziduu“ în organism acidul uric.