Main menu

header

de Dana Purgaru

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii o listă cu alimentele ce îmbunătăţesc funcţionarea creierului cu 20% şi previn îmbătrânirea acestuia.

Frunze verzi cât cuprinde!
Legumele cu frunze verzi reprezintă, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grijă de creier. Ele abundă de vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Fierul, de exemplu, ne ajută să aducem mai mult oxigen în corp şi creiere, îmbunătăţind controlul cognitiv.
Şi morcovii cruzi, spun specialiştii, asigură un nivel echilibrat de zahăr în sânge, suficient cât să permită funcţionarea optimă a creierului.

Mâncaţi fructe de pădure şi banane
Fructele de pădure conţin antioxidanţi, care îmbunătăţesc atât memoria, cât şi coordonarea motorie. Acestea luptă cu stresul oxidativ, funcţionând ca un agent antiinflamator. Dacă sunt consumate în combinaţie cu nuci sau avocado fac ca membranele celulelor cerebrale să rămână „flexibile”. De asemenea, această combinaţie poate preveni apariţia bolilor neurodegenerative.
Este bine de ştiut că o singură banană conţine cantitatea zilnică de glucoză necesară pentru creier. Potrivit specialiştilor, creierul funcţionează cel mai bine atunci când prin fluxul sangvin circulă 25 g glucoză, însemnând cantitatea aproximativă pe care o conţine o banană.

Cacaua, la rang de medicament
Vinetele au şi ele grijă de creier, pentru că îmbunătăţesc relaţia de comunicare dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere.
De asemenea, cafeaua, în doze mici, contribuie la îmbunătăţirea memoriei. Acest lucru se datorează conţinutului bogat în antioxidanţi şi aminoacizi.
Şi cacaua curată este benefică. Aceasta măreşte producţia de endorfine, creşte viteza de reacţie, îmbunătăţeşte memoria şi sporeşte puterea de concentrare. Spre exemplu, antioxidanţii din cacaua fierbinte protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ. Experţii au constatat că antioxidanţii din două linguriţe cu cacao sunt de două ori mai puternici decât vinul roşu, de trei mai puternici decât ceaiul verde şi de trei ori mai eficienţi decât ceaiul negru.

Ceaiul verde, ajutor de nădejde
Renumitul ceai verde se dovedeşte un aliat şi pentru creier. Studiile au arătat că el are efecte neuroprotectoare, adică ajută sistemul nervos să se dezvolte şi să nu fie avariat.
Pentru a menţine creierul tânăr sunt indicate şi cerealele integrale, precum orezul brun sau fulgii de ovăz ori de secară, care sunt bogaţi în vitamine şi magneziu, motiv pentru care ajută la buna funcţionare a capacităţilor cognitive.
Şi usturoiul este benefic. Acesta conţine, pe lângă anumiţi compuşi puternici antibacterieni şi antivirali ce ajută la prevenirea infecţiilor, şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea sănătăţii creierului.

Sunt indicate şi ouăle, somonul, iaurtul şi vinul roşu

Ouăle conţin o grăsime asemănătoare cu vitamina B, numită colină. Aceasta îmbunătăţeşte atât memoria, cât şi timpul de reacţie a minţii. În plus, studiile au mai demonstrat şi că această grăsime poate diminua efectele oboselii. Somonul conţine Omega 3, proteine, fier şi vitaminele B, motiv pentru care acest aliment susţine buna funcţionare a memoriei, ajutând la concentrare şi raţionalizare. Şi iaurtul este benefic în acest sens. El conţine proteine, multe minerale şi probiotice care ajută sistemul digestiv, dar şi vitaminele B, care contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, consumul moderat de vin roşu sau de suc proaspăt de struguri îmbunătăţeşte semnificativ memoria pe termen scurt şi aptitudinile motorii.