Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

„Moartea începe în colon”, spunea Elie Metchnikoff, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Alimentaţia dezechilibrată sau aportul insuficient de lichide face ca flora intestinală să aibă de suferit. De aceea, curăţarea colonului este vitală, iar remediile naturiste, ideale.

Beţi ceai de cuişoare şi ghimbir
Din bătrâni se spune că una dintre cele mai eficiente reţete pentru curăţarea colonului este ceaiul de cuişoare şi de ghimbir. Reţeta este extrem de simplă: se fierb două cuişoare şi puţin ghimbir zdrobit în 200 ml apă. După ce a fiert se lasă la răcit, se îndulceşte cu puţină miere şi se consumă.

Spirulina detoxifică
La un bun tranzit intestinal şi la detoxificarea colonului contribuie şi consumul de fibre (pâine integrală, făină de ovăz, orez brun sau cereale). De un real ajutor în reglarea tranzitului sunt şi legumele verzi, spanacul, salata verde, mazărea, algele marine.
O altă soluţie foarte simplă în cura de detoxificare a colonului sunt sucurile naturale din fructe proaspete.
Pentru o bună funcţionare a sistemului digestiv, specialiştii recomandă spirulina - o linguriţă cu pudră, de două ori pe săptămână. Acelaşi efect îl are şi rădăcina de rubarbă coaptă la cuptor.

Făina de hrişcă normalizează metabolismul
O băutură cu efecte benefice atât în curăţarea intestinului, cât şi în reducerea nivelului de zahăr din sânge, curăţarea vaselor sangvine şi normalizarea metabolismului este amestecul de iaurt şi făină de hrişcă. O lingură cu făină de hrişcă se combină cu un pahar cu lapte bătut şi se lasă la frigider. Se consumă dimineaţa, cu jumătate de oră înainte de masă. Cura durează 14 zile. Această băutură ajută şi la slăbit.
O altă reţetă-minune este să se consume în fiecare dimineaţă salată de sfeclă dată pe răzătoarea mică, amestecată cu usturoi şi puţin ulei de măsline. Cura durează o săptămână.

Prunele uscate au efect laxativ
Foarte bogate în fibre, prunele uscate au efect laxativ, stimulând digestia şi eliminarea grăsimilor nesănătoase. În fiecare dimineaţă se vor pune într-o cană câteva prune peste care se va adăuga apă cât să le acopere. Atât prunele, cât şi apa se vor consuma seara, înainte de culcare.

Pont! Consumul a câteva smochine pe zi, crude sau uscate, ajută la curăţarea tractului digestiv.

• Seminţele de floarea-soarelui, consumate în fiecare zi, înlătură constipaţia.
• Cel mai simplu leac pentru curăţarea toxinelor din organism este apa caldă băută dimineaţa, pe stomacul gol. De altfel, este indicat consumul a trei litri de apă în fiecare zi şi de pepeni, struguri, mere şi fructe exotice.