Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Pentru ca organismul să fie pregătit pentru canicula care se instalează de obicei în luna iulie, este bine ca la începutul fiecărei veri să facem o cură cu vişine proaspete, ce curăţă venele, scade colesterolul şi ajută şi la slăbit. O eficienţă sporită o are şi tratamentul cu ceaiuri din codiţe proaspete sau uscate, acestea fiind de mare preţ în tratamentul afecţiunilor renale. Leacul cu vişine este cunoscut din vechime, iar părintele Cosma de la Schitul Crovului l-a aflat de la un călugăr din Balcani.

Reglează nivelul colesterolului
Vişinele acţionează pozitiv în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, îmbunătăţind circulaţia sângelui şi scăzând factorul de risc al acestor boli. Consumate în mod constant, în cantitate moderată, graţie fibrelor şi antioxidanţilor pe care îi conţin, vişinele pot scădea considerabil nivelul colesterolului din sânge. Calităţile terapeutice ale curei cu vişine se datorează în mare măsură şi principalilor constituenţi ai acestor fructe, şi anume sărurile de potasiu şi taninurile catehice.

Regularizează ritmul cardiac
Pe parcursul unei zile se recomandă cinci porţii de fructe proaspete (aproximativ 150 g pe porţie), dar şi două căni cu infuzie din codiţe de vişine. La o cană cu apă fiartă se adaugă 20 de codiţe de vişine, proaspete sau uscate, după care se infuzează timp de 10 minute. În aceste codiţe găsim săruri de potasiu care ajută la regularizarea ritmului cardiac. Apoi, flavonoidele pe care codiţele de vişine le conţin stimulează suplimentar activitatea rinichilor şi, în plus, reduc inflamaţia, combat alergiile şi previn instalarea bolilor cardiace. Pentru o cură completă cu vişine şi infuzie este nevoie ca acestea să se administreze timp de 30 de zile. Tratamentul se poate repeta de trei ori pe an, cu excepţia lunilor de iarnă.

Împiedică formarea cheagurilor de sânge
Consumul de vişine în toată perioada în care aceste fructe pot fi consumate în stare proaspătă împiedică acumularea grăsimilor în ficat. Antocianidele, substanţele naturale care dau fructelor inconfundabila lor culoare vişinie, au un puternic rol antioxidant, protejând organismul în faţa bolilor şi a fenomenului de îmbătrânire. De asemenea, cura cu vişine împiedică formarea cheagurilor de sânge în vasele sangvine şi are rolul de a mări capacitatea de rezistenţă a organismului în faţa bolii, stimulând şi întărind sistemul imunitar. Consumate constant, aceste fructe acrişoare pot contribui la micşorarea nivelului de acid uric din sânge, favorizează secreţia sucului gastric şi au un efect de purificare asupra organismului, ajutând la înlăturarea toxinelor.
În intestin, vişinele neutralizează grăsimile, împiedicându-le să pătrundă în sânge. Un rol esenţial în cura cu vişine îl au vitaminele şi mineralele, care purifică sângele şi întăresc sistemul imunitar.

Pont! Consumate după recomandările specialiştilor, vişinele sunt eficiente în curele de slăbire.

• În timpul curei cu cozi de vişine se recomandă consumarea a minimum doi litri de apă pe zi pentru a preveni deshidratarea, ce poate apărea în urma stimulării intense a activităţii rinichilor. Deşi cozile de vişine nu conţin principii active toxice, acestea vor fi administrate cu prudenţă persoanelor care au calculi renali de dimensiuni medii şi mari, deoarece pot provoca migrarea acestora, însoţită de dureri foarte mari şi chiar blocaje renale.

De mare preţ în disfuncţiile renale

Pigmenţii din codiţele de vişine constituie un foarte puternic antioxidant şi agent de întinerire, ajutând la prevenirea şi tratarea bolilor articulare. Totul se datorează acestor tije mici şi verzi, extrem de eficiente în terapie, şi pe care, în mod surprinzător, puţine tradiţii populare de vindecare din lume le recunosc. Înainte ca specialiştii să descopere în codiţele vişinelor flavonoidele, substanţe cu o puternică acţiune diuretică şi depurativă, vechii călugări ştiau că nu era leac mai bun şi mai rapid pentru afecţiunile rinichilor decât aceste cozi verzi sau uscate. De asemenea, se ştia că urticaria şi bolile de piele trec mai repede atunci când se bea fiertură de cozi de vişine, iar mâinile şi picioarele umflate îşi revin după o cură bine făcută. Fiertura se obţine prin fierberea unei mâini cu codiţe de vişine în 500 ml apă. După ce apa dă în clocot se fierbe ceaiul la foc mic timp de 8-10 minute, apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă acoperit încă 10 minute. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei întregi zile, iar cura poate fi ţinută până la oţinerea rezultatelor dorite şi poate fi reluată oricând.

• Pentru un rezultat optim se consumă câte 20 de vişine de cinci ori pe zi. Cura durează 20 de zile.