Main menu

header

de Daniela Anton

Mătasea de porumb este un remediu naturist ce s-a dovedit eficient pentru diverse afecţiuni. Are proprietăţi diuretice, antiinflamatorii şi calmante, ajută la eliminarea kilogramelor în plus, ameliorează simptomele premenstruale şi poate fi folosită împotriva pietrelor la rinichi, dar şi în afecţiunile prostatei.

Are proprietăţi diuretice
Mătasea de porumb conţine flavonoide, saponine, săruri de potasiu, dar şi vitamine - K, C, B6, E, lipide, taninuri, rezine, substanţe minerale şi uleiuri volatile. Proprietăţile diuretice sunt date de sărurile de potasiu, flavoinoide şi saponine. Ceaiul din mătasea porumbului se bea fără restricţii în colici renale, enurezis sau edeme.

Combate obezitatea
Eliminarea kilogramelor în plus se face într-un mod sănătos cu acest remediu: mătase de porumb. Însă un astfel de tratament necesită timp. Substanţele din mătase denumite mucilagii au rolul de a absorbi surplusul de apă din ţesuturi. Ceaiul din mătase de porumb completează un regim alimentar echilibrat şi dietetic, având o contribuţie majoră la pierderea în greutate şi la reglarea organismului. Sunt necesare două-trei căni cu ceai pe zi, băute încet, câte o înghiţitură.

Stabilizează glicemia
Infuzia combinată de mătase de porumb are un efect hipoglicemiant, ajutând la scăderea şi la stabilizarea glicemiei. Se administrează câte o cană din această infuzie după fiecare dintre mesele principale. Este un remediu recomandat şi diabeticilor insulinodependenţi, deoarece efectul stigmatelor de porumb este blând şi apare gradat, fără a reduce brusc nivelul zaharurilor din sânge, ceea ce ar duce la o hipoglicemie severă.

Calmează menstrele dureroase
Ceaiul din mătase de porumb este util şi înainte, şi în timpul menstruaţiei. Acest ceai diminuează iritabilitatea şi disconfortul din această perioadă. De asemenea, ceaiul din mătase de porumb combate simptomele sindromului premenstrual. O cană cu ceai timp de zece zile pe lună este modul optim pentru a trece peste această perioadă mai delicată.
Mătasea ajută şi în rezolvarea altor afecţiuni specifice femeilor. Printre acestea se numără cistita, dismenorea, anexita, mentruaţiile neregulate sau lipsa laptelui matern.

Îmbunătăţeşte funcţiile bilei
Ceaiul din mătase de porumb ajută în lupta împotriva icterului şi contribuie la menţinerea sănătoasă a funcţiilor ficatului. De asemenea, mătasea de porumb este utilă şi pentru reducerea tensiunii arteriale.
Mătasea de porumb tratează şi pietrele la rinichi. Preparaţi o infuzie neîndulcită din două linguri cu plantă uscată la 200 ml de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat un sfert de oră. Se consumă apoi câte o lingură cu ceai la fiecare două-trei ore dacă aveţi pietre la rinichi sau suferiţi de cistită. Tratamentul durează până la vindecare. Este bine să beţi timp de mai multe săptămâni din acest ceai dacă este vorba despre calculi renali.
Se recomandă infuzia cu mătase de porumb şi în bolile de inimă.

Reglează activitatea hormonală
Pentru tratarea problemelor prostatei se face un tratament cu infuzie combinată de mătase de porumb, din care se administrează câte un litru pe zi, minimum 60 de zile. Această plantă are efecte antiinflamatoare, dar şi reglatoare ale activităţii hormonale.

Luptă cu tumorile
Conţinutul ridicat de flavonoide, polifenoli, fitochimicale şi antioxidanţi pe care mătasea de porumb îi conţine o recomandă ca adjuvant în tratamentul cancerului. În combinaţie cu alte ierburi şi produse naturiste, mătasea de porumb este o alternativă utilă în regimul pacienţilor cu cancer.

• Mătasea de porumb conţine o cantitate mare de tanin, ce se eliberează în timpul fierberii. Astfel, ceaiul din mătase de porumb nu este recomandat celor care sunt alergici la tanin.

Uleiul sporeşte imunitatea

Uleiul obţinut din germeni de porumb conţine într-un procent mare vitamina E, care este un antioxidant eficace. Vitamina E contribuie la fortificarea sistemului imunitar şi muscular al organismului. Mai mult, este un antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire în corp. Este cunoscut ca un ulei dietetic recomandat în alimentaţia bolnavilor de diabet şi a celor care suferă de boli ale stomacului.