Main menu

header

de Diana Georgescu

Considerat o plantă-medicament, principala proprietate a boabelor sale fiind aceea de remineralizare, ovăzul este recomandat pentru capacitatea lui de a ajuta organismul să funcţioneze eficient, sprijinind desfăşurarea activităţilor zilnice, fără apariţia unor stări de oboseală.

Sucul verde normalizează tensiunea arterială
Ovăzul se consumă în mod tradiţional, sub formă de tărâţe, fulgi, făină integrală, tinctură, macerat sau suc. Asigură consolidarea mentală generală, fiind un suport în situaţiile stresante (în perioade de concentrare, învăţare şi memorare, pentru abilitate, vigilenţă şi adaptare în condiţii de stres). Suprasolicitarea organismului prin efort fizic sau intelectual prelungit poate provoca apariţia unor tulburări ale somnului, stări de iritabilitate, anxietate acută sau cronică, ce au efecte negative asupra funcţionării inimii. Pentru a contracara aceste manifestări neplăcute este recomandat sucul din ovăz verde. Acesta induce un somn normal, odihnitor, normalizează valorile tensiunii arteriale, reduce nivelul crescut al colesterolului şi al acidului uric, ajută la detoxificarea organismului prin combaterea constipaţiei. Este, totodată, un bun tonic şi revigorant în stările de convalescenţă după boli grave sau intervenţii chirurgicale. El îmbunătăţeşte, de asemenea, şi performanţele sportive, prin aportul energetic mărit.

Tărâţele accelerează tranzitul digestiv
Învelişul bobului de ovăz, la fel ca şi în cazul celorlalte cereale, asigură aportul necesar de fibre insolubile, circa 10 g la 100 g de tărâţe. Aceste fibre rămân în suspensie în intestin şi absorb multă apă, ele fiind foarte puţin degradate de enzimele digestive. Astfel se măreşte consistenţa reziduurilor eliminate prin scaun şi se stimulează motricitatea intestinală.
În colon, sub efectul acţiunii bacteriilor din flora intestinală, fermentarea fibrelor produce acizi graşi, care activează motricitatea intestinului gros şi reînnoieşte celulele mucoasei colice. Cercetătorii recomandă în cazul adulţilor un consum mediu zilnic de 25 g.

Cea mai hrănitoare cereală
Ovăzul are la fel de multe proteine ca şi grâul, 6%-9% grăsimi, 60% carbohidraţi şi un conţinut bogat în vitaminele din grupul B, fier, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, fibre alimentare. Conform studiilor, consumarea la o masă a doar 2,2 g tărâţe de ovăz poate asigura senzaţia de saţietate timp de până la patru ore. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt recomandaţi în dietele de slăbit, 100 g fulgi de ovăz integral aducând un aport de doar 375 de calorii.

• Într-o însemnare din secolul al XII-lea se spune că ovăzul verde „îmbunătăţeşte starea de spirit şi limpezeşte mintea“.
• În timpul sarcinii şi în perioada de alăptare, în cazul ocluziilor intestinale sau al hipersensibilităţii, planta verde de ovăz se consumă cu precauţie.

Pont! O saltea umplută cu paie şi pleavă de ovăz are darul să alunge insomnia.