Main menu

header

de Diana Georgescu

Florile păducelului sunt unele dintre cele mai folosite remedii naturiste în tratarea bolilor de inimă şi a celor vasculare, care cunosc, în sezonul cald, o agravare simţitoare.

Vine de hac tulburărilor de tensiune
Pentru prevenirea şi combaterea hipertensiunii sau tensiunii arteriale oscilante se face tratament cu tinctură de flori de păducel timp de trei luni, cu două săptămâni de pauză. De patru ori pe zi se ia câte o linguriţă diluată într-un sfert de pahar cu apă. Tinctura conţine flavonoide, substanţe care sunt un adevărat elixir pentru sistemul cardiovascular, ce ajută la scăderea şi stabilizarea tensiunii arteriale. Studii efectuate în ultimii ani au arătat că administrarea a 5 ml tinctură de păducel (aproximativ o linguriţă) de patru ori pe zi, în cure de jumătate de an, îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a inimii, favorizează activitatea muşchiului cardiac şi poate preveni infarctul.
În cazurile de sechele postinfarct se recomandă administrarea de trei ori pe zi a unei linguriţe rase cu pulbere de flori de păducel, în cure de minimum trei luni.
Pentru aritmia cardiacă (palpitaţii) se poate lua o linguriţă cu tinctură de patru ori pe zi (la intervale de timp de aproximativ şase ore). Tratamentul se urmează timp de 20 de săptămâni.

„Laptele bătrânilor” de viaţă lungă
Francezii numesc păducelul „laptele bătrânilor”, datorită culorii albe a florilor sale şi a proprietăţilor tămăduitoare excepţionale pe care le are în cazul celor care au ajuns la vârsta a treia. Tratamentul de lungă durată cu flori de păducel are efecte deosebite asupra acestora. Cercetările au arătat că administrarea zilnică a două-trei căni cu infuzie combinată, în cure de minimum şase luni, previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă sau vasculare, îmbunătăţeşte starea de spirit şi combate alterarea capacităţilor mentale cauzate de vârsta înaintată, crescând, totodată, cu până la 40%, capacitatea de efort a bătrânilor.

Siropul, elixir pentru minte şi trup
Tinctura este cea care pune cel mai bine în valoare acţiunea terapeutică a păducelului. Se administrează, de trei-patru ori pe zi, o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă.
Pulberea de păducel se ţine sub limbă timp de câteva minute, după care se înghite cu apă.  Infuzia combinată se obţine prin punerea la macerat a trei-patru linguriţe cu flori într-o cană cu apă, de seara până dimineaţa, după care se filtrează. Extractul se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu o cană cu apă clocotită. După răcire se filtrează şi se combină cele două extracte.
Siropul se obţine prin punerea într-un borcan de straturi succesive de flori proaspete, tocate cât mai mărunt, cu altele de miere, fiecare cu grosime de aproximativ două degete. Vasul se închide ermetic şi se lasă la întuneric şi la răcoare timp de patru-opt săptămâni. Apoi se filtrează şi se trage în sticle închise la culoare. Este un elixir calmant pentru psihic şi sistemul nervos, un excelent tonic cardiac şi susţinător de efort.

• Curele de 48 de zile, cu pauze de şapte zile, timp în care se ia păducel sub formă de pulbere (trei-patru linguriţe pe zi), ajută la reducerea, cu până la 40%, a nivelului colesterolului, precum şi în caz de arterită obliterantă.

Îi linişteşte şi pe copii

Principiile active ale florilor de păducel au efect calmant uşor, reduc gradat pulsiunile agresive şi comportamentele dizarmonice ale copiilor. În astfel de situaţii se administrează zilnic patru-şase linguri cu sirop de flori de păducel.