Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Se întinde ca o broderie pe zidurile caselor, atingând parcă cerul şi desfătându-ne cu frumuseţea ei. Dar iedera este şi un leac imbatabil în lupta cu numeroase boli, de la banala tuse la bolile ficatului.

Distruge bacteriile şi virusurile
Celebră încă de pe vremea dacilor, iedera, cunoscută în acea perioadă drept edera, era considerată de preoţii triburilor drept unul dintre cele importante leacuri pentru calmarea durerilor de piept şi a rănilor infectate. Mai târziu, fiertura de iederă era folosită în vindecarea astmului, pentru alungarea ameţelilor sau a bolilor de urechi. De atunci şi până acum, specialiştii au arătat că iedera este capabilă să lupte cu nu mai puţin de 40 de boli. Cele mai importante principii active ale plantei sunt saponinele, ce au un rol important în ameliorarea tusei, în timp ce alte substanţe prezente în frunzele iederei au rol extraordinar în afecţiunile aparatului respirator, acţionând la nivelul bronhiilor. Tot studiile au scos la iveală faptul că aceleaşi substanţe prezente în frunzele plantei distrug bacteriile şi virusurile.

Utilă în reumatism
În tratamentul adjuvant al afecţiunilor pulmonare se recomandă siropul, obţinut dintr-un amestec de frunze de iederă, muguri de pin, frunze de pătlagină, de podbal, rădăcină de iarbă-mare şi iarbă de sovârf. La fel de utilă este şi infuzia de iederă, obţinută din două linguriţe cu frunze uscate şi mărunţite, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 de minute, după care se strecoară şi poate fi băut călduţ. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, înainte de masă, timp de trei săptămâni. Preparatul este indicat pentru buna funcţionare a ficatului.
Contra sângerărilor menstruale puternice şi tratarea reumatismului se foloseşte decoct de iederă. Acesta se prepară din două linguri cu frunze proaspete şi o cană cu apă, care se fierbe timp de 15 minute. Preparatul se păstrează la frigider şi se consumă 15-20 de picături pe zi.

Combate afecţiunile urechilor
Un analgezic de succes, ce are rolul de a distruge infecţiile urechilor, este tinctura de iederă. Preparatul se obţine dintr-o lingură cu vârf cu plantă peste care se toarnă 100 ml alcool de 70 de grade. Se pune totul într-un recipient, care se închide ermetic şi se lasă două săptămâni. Ulterior se filtrează şi se pune la decantat încă o săptămână, apoi se filtrează din nou. Se păstrează în sticle închise la culoare. Se vor consuma 20 de picături de două ori pe zi. Cura durează două săptămâni. Un tratament eficient împotriva durerilor de gută este vinul de iederă, obţinut din 100 g frunze şi un litru de vin. Preparatul se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează. Se recomandă două linguri pe zi, dimineaţa şi seara, timp de şase săptămâni.

Pont! Decoctul de iederă elimină mătreaţa şi contribuie la întărirea firelor de păr.

Cea mai bună soluţie anticelulită

Pentru uz extern, cel mai bun cicatrizant, folosit totodată şi pentru tratarea celulitei, este uleiul de iederă. 30 g frunze se mărunţesc şi se pun la fiert în apă cât să acopere frunzele, apoi se adaugă 100 ml ulei de măsline. După trei ore, timp în care apa se completează, preparatul se lasă la răcit, apoi se filtrează.