Main menu

header

de Diana Georgescu

Anasonul, de la care se folosesc bulbul, frunzele, fructele şi rădăcinile, are numeroase efecte terapeutice în tratarea sau ameliorarea afecţiunilor aparatului digestiv, dar şi a asteniilor, migrenelor, reumatismului, tusei sau astmului bronşic, iar fructele sunt considerate drept unele dintre cele mai aromate condimente, folosite la prepararea dulciurilor sau a băuturilor.

Stimulează pofta de mâncare
Anasonul este un bun stabilizator şi regulator al pancreasului, având şi proprietăţi antispastice şi carminative. Totodată, el stimulează pofta de mâncare, reglează activitatea intestinală şi poate fi utilizat chiar şi în combaterea viermilor intestinali.
Ceaiul se recomandă ca expectorant în bronşite, măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează, face să crească diureza şi ajută la eliminarea gazelor din stomac (carminativ).
Pentru adulţi, infuzia se poate prepara dintr-o jumătate de linguriţă cu fructe la un sfert de litru de apă. Ceaiul se bea călduţ, de preferinţă înainte de masă.
De asemenea, anasonul poate fi folosit sub formă de infuzie şi în combaterea colicilor la sugari. Specialiştii fac o precizare privind utilizarea acestui ceai: se foloseşte doar câteva ore, deoarece devine toxic.

E binevenit pentru femeile aflate la menopauză
Uleiul esenţial, care are acţiune estrogenică, este recomandat în premenopauză, menopauză şi dismenoree. Proprietăţile sale antiinflamatorii sunt eficiente în durerile musculare, osteoarticulare, lombare şi în bolile reumatismale.
Masajul este una dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiurilor esenţiale. Se adaugă patru-şase picături de ulei esenţial de anason în aproximativ 10 ml ulei de masaj. După masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare, ci se lasă să intre în piele timp de şase-opt ore, pentru a se asigura o absorbţie completă a componentei volatile.

Indicat şi pentru băi de relaxare
Baia e o altă cale eficientă de folosire a uleiului de anason, prin relaxarea care o induce apa caldă şi prin faptul că porii se dilată, permiţând pătrunderea acestuia în tegumente. Pentru baie se pun patru-şase picături de ulei în două-trei linguri cu lapte nedegresat sau două linguri cu ulei de bază, apoi se toarnă în cadă şi se amestecă bine. Baia va dura 10-20 de minute. Atenţie! Uleiurile se adaugă înainte de a intra în cadă, pentru ca acestea să nu se evapore.

• Anasonul conţine vitamine din complexul B (B1 şi B2), vitamina C, calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, uleiuri volatile care includ anetol, aldehidă anisică, cetone şi colină.

Atenţie!
- Ceaiul de anason se bea în doar câteva ore, altfel devine toxic. Depăşirea dozelor la prepararea ceaiurilor sau infuziilor şi consumarea lor prelungită pot produce efecte adverse nedorite, care se manifestă prin nervozitate, insomnii, ameţeli şi chiar convulsii puternice;
- Preparatele pe bază de anason nu sunt recomandate celor care suferă de gastrite hiperacide, enterocolite, ulcer gastric şi duodenal.