Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Uleiul de ricin este folosit de sute de ani atât intern, cât şi extern, pentru numeroase afecţiuni şi probleme de sănătate. Acesta ajută la întărirea sistemului imunitar şi este benefic în tratarea unor afecţiuni precum scleroză multiplă, Parkinson, căderea părului, artrită sau reumatism. Uleiul de ricin este util şi pentru infecţii cu ciuperci, constipaţie, probleme gastrointestinale, dereglări menstruale, migrene, acnee, arsuri solare sau inflamaţii. În rândurile ce urmează vă prezentăm doar câteva dintre întrebuinţările sale.

Are proprietăţi antiinflamatorii
Uleiul de ricin are puternice proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce îl face ideal pentru masajul zilnic. Este benefic pentru calmarea durerilor articulare, inflamaţiilor nervilor şi durerilor musculare. Masajul în anotimpurile calde se face cu uleiul ca atare, iar în sezonul rece se poate încălzi uşor, ajutând astfel şi circulaţia periferică.
Acest ulei este un laxativ puternic, extrem de eficient în tratarea constipaţiei. Pentru a rezolva această problemă e indicat să luaţi câte o linguriţă cu ulei în fiecare dimineaţă. Îl puteţi consuma cu suc de portocale, pentru un gust mai bun. E indicat să nu ţineţi cura mai mult de trei zile.

Emolient „verde” ce protejează pielea
Uleiul de ricin este extrem de benefic pentru tratarea afecţiunilor pielii. Arsurile solare, abraziunile, acneea, pielea uscată, negii, petele, inflamaţiile sau vergeturile pot fi tratate cu ajutorul acestui ulei. După fiecare baie, dimineaţa şi seara, trebuie să vă masaţi pielea intens şi să aşteptaţi câteva minute până se absoarbe, înainte de a vă îmbrăca.
Uleiul de ricin este un emolient natural, care pătrunde în piele şi stimulează producţia de colagen şi elastină. Astfel înmoaie şi hidratează pielea, fiind un tratament-minune pentru riduri şi liniile fine de expresie, ajutând la reîntinerirea aspectului pielii.

• Uleiul de ricin poate induce travaliul, astfel că femeile însărcinate trebuie să discute cu medicul înainte de a-l folosi. De asemenea, consumat în cantităţi mari, uleiul de ricin poate provoca crampe abdominale, diaree, ameţeală, halucinaţii, greaţă, dureri în piept sau mâncărimi