Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Nucşoara a fost una dintre cele mai scumpe mirodenii ce a ajuns în Europa prin secolul al IX-lea prin intermediul neguţătorilor arabi, şi a fost folosită mai întâi la aromarea berii. Arborele de nucşoară e crescut în scop comercial în diverse regiuni cu climă caldă. Din punct de vedere al yoga, produsul este dublu yin, iar în Ayurveda este folosit pentru calmarea nervilor şi decontractarea musculaturii.

Reglează tranzitul intestinal
Nucşcoara conţine uleiuri esenţiale şi saponină. Sămânţa are o aromă puternică şi un gust caracteristic, picant şi uşor amărui.
În bucătărie poate fi folosită la prepararea salatelor, ciorbelor, chiftelelor de soia sau a prăjiturilor, cum ar fi checul cu nucşoară, însă produsul are foarte multe întrebuinţări şi când vine vorba despre sănătate. Spre exemplu, orientalii îl folosesc ca remediu direct în caz de infecţii intestinale. Se rade puţină nucşoară în apă, apoi se consumă amestecul preventiv. Totodată, ea are capacitatea de a regla tranzitul intestinal: pentru aceasta se pune un vârf de cuţit cu pudră de nucşoară peste cerealele de la micul dejun, spre exemplu.
Cu ajutorul nucşoarei se pot trata şi guturaiul şi nasul înfundat. Se freacă între degete o bucată de nucşoară, apoi se inspira pe nas mirosurile eterice emanate de aceasta. Însă nu faceţi abuz. Maximum de două ori pe zi, câte unul-două minute de inhalaţii sunt suficiente.

Alungă starea de anxietate
În caz de anxietate se pune un vârf de cuţit cu pudră în mâncare sau se adaugă în ceai. În plus, remediul are efect diuretic, ajută ficatul, dezintoxică, este antiinflamator, are proprietăţi bactericide, antiseptice, stimulează sistemul imunitar, este antioxidant şi elimină viermii intestinali.
La nevoie, poate veni de hac durerilor de cap, de urechi, dinţi sau gingii. Pentru nevralgii se înmoaie nucşoara în apă, se zdrobeşte şi se face o pastă care se aplică pe frunte timp de 20 de minute, iar pentru celelalte simptome se face gargară cu apă de gură obţinută prin fierberea seminţelor de nucşoară până scade apa la o pătrime. Acest din urmă remediu e util şi în caz de halenă.

Frecţia, indicată în reumatism
Dacă durerile reumatice nu vă dau pace e bine să preparaţi şi să folosiţi un alcool pentru frecţie, format din următorul amestec: 10 g nucşoară pisată, 3 g scorţişoară, 3 g cuişoare, 1 g şofran, 10 g muguri de pin, 20 g bace de ienupăr. Se pun toate la macerat timp de opt zile într-o jumătate de litru de alcool, apoi se strecoară şi se combină cu jumătate de litru de apă şi câte zece picături din următoarele esenţe: lavandă, lămâioară şi rozmarin. Se face zilnic frecţie cu produsul obţinut, cel puţin vreme de două săptămâni.

Pont! Este afrodiziac şi ajută în caz de ejaculare precoce - se ia zilnic o jumătate de linguriţă cu nucşoară pisată, cu apă, în doză unică.

Atenţie la cantităţi!

Nucşoara este folosită în mod normal pe post de condiment, dar ea poate fi în acelaşi timp un drog dacă nu sunt respectate indicaţiile cu privire la cantităţile folosite. Spre exemplu, înghiţirea a două grame de nucşoară dă ameţeli, febră şi dureri de cap, iar consumul unei nucşoare întregi poate însemna „psihoză de nucşoară”, care include sentimente de confuzie şi agitaţie. Tot din acest motiv, produsul este interzis gravidelor şi femeilor care alăptează.