Main menu

header

de Daniela Anton

Vă confruntaţi cu afecţiuni ale gingiilor? Vreţi să scăpaţi de neplăcutele sângerări gingivale şi să vă calmaţi inflamaţiile? Pe lângă un periaj corect, puteţi efectua unele spălături locale şi gargare folosind plante cu efect antiseptic, calmant, astringent şi emolient. Iată ce leacuri naturiste aveţi la îndemână pentru tratarea afecţiunilor gingivale.

Muşeţelul e antiseptic
Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, fiind recomandate pentru sângerările gingivale. Lăsaţi la infuzat timp de 20 de minute trei linguri cu flori de muşeţel într-o cană cu apă fierbinte. Clătiţi gura cu această infuzie timp de cinci minute.

Lămâia are proprietăţi calmante
Un remediu excelent pentru afecţiunile gingivale sunt lămâile, care au proprietăţi hemostatice (de oprire a sângerărilor), dar şi antibacteriene, fiind utile în situaţia în care sângerarea a fost cauzată de o infecţie dentară. Masaţi zona afectată a gingiei cu o felie de lămâie sau preparaţi o limonadă (fără zahăr) şi ţineţi lichidul câteva minute în gură. Un alt leac sunt cuişoarele. Pe lângă efectul hemostatic, ele au proprietăţi calmante, ceea ce le recomandă în mod deosebit în caz de gingivită (inflamaţie a gingiei) sau în situaţia în care sângerarea a apărut în urma unui traumatism al gingiei. Cuişoarele trebuie mestecate şi menţinute câteva minute în gură, pentru ca eugenolul, substanţa cu efect anestezic, să-şi poată face efectul.

Scoarţa de salcie: excelent hemostatic
Dacă vă confruntaţi des cu sângerări gingivale, ar trebui să aveţi în casă câteva plante cu efect hemostatic. Unul dintre cele mai bune remedii este scoarţa de salcie. Se prepară sub formă de decoct: dintr-o lingură cu scoarţă mărunţită şi o cană cu apă, dacă folosiţi lichidul pentru gargară sau dintr-o linguriţă la aceeaşi cantitate de apă, dacă lichidul se administrează intern. Decoctul se obţine prin fierberea amestecului timp de zece minute. Alte plante care vă vor ajuta să opriţi sângerările gingivale sunt traista-ciobanului şi coada-calului. Ambele se administrează sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute şi se beau câte două căni pe zi, până la dispariţia sângerărilor.

Praful de argilă previne parodontoza
În caz de sângerări se masează gingiile, de două ori pe zi, cu praf de argilă, aplicat pe un deget sau pe o bucată de tifon steril. Acest remediu mai poate fi utilizat şi pentru a preveni parodontoza, caz în care se foloseşte asemenea pastei de dinţi: se aplică praful pe o periuţă şi se curăţă dinţii dimineaţa şi seara. De asemenea, un lucru foarte important în caz de sângerări gingivale este prevenirea apariţiei infecţiilor bucale. Uleiul de arbore de ceai, datorită proprietăţilor sale antibiotice, poate fi extrem de eficient în acest scop. Puneţi pe degetul arătător câteva picături de ulei şi masaţi gingia în întregime, de o parte şi de alta. Urmaţi acest tratament de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după ce aţi periat dinţii bine.

Gargara cu sunătoare elimină sângerările
De asemenea, persoanele cărora le sângerează gingiile ar trebui să facă gargară cu ceai de sunătoare timp de o săptămână, de câte două ori pe zi. Ceaiul de sunătoare se prepară din două linguriţe cu plantă şi din 200 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute.

Fumăriţa şi cimbrişorul cicatrizează
Cele două plante pot împiedica sângerarea gingiei, deoarece au proprietăţi cicatrizante. Fumăriţa şi cimbrişorul se pot folosi atât sub formă de decoct, cât şi sub formă de infuzie. Decoctul se prepară din câte o linguriţă din fiecare plantă şi din jumătate de litru de apă rece, care se lasă la macerat o zi. Infuzia se prepară din câte o jumătate de linguriţă din fiecare plantă şi 200 ml apă fierbinte. Cu ambele preparate se pot face gargare, câte cinci minute zilnic, timp de două săptămâni. În paralel se poate consuma şi ceai preparat din cele două plante.

Faceţi tamponări cu fiertură de cerenţel
Datorită proprietăţilor dezinfectante ale cerenţelului, puteţi alege această plantă ca adjuvant în tratarea gingivitei. Preparaţi un decoct din două linguriţe cu rădăcini de plantă la o cană cu apă fierbinte. Cu ceaiul obţinut tamponaţi gingia de câteva ori pe zi.

Coada-racului combate inflamaţiile
Coada-racului dezinfectează şi cicatrizează, fiind potrivită în tratarea inflamaţiilor bucale. Tamponaţi-vă gingiile şi clătiţi-vă gura cu o infuzie preparată dintr-o linguriţă de coada-racului, adăugată la o cană cu apă fierbinte. Sulfina este şi ea un remediu eficient pentru gingiile care sângerează. Tamponaţi gingiile de câteva ori pe zi cu o infuzie obţinută dintr-o linguriţă cu flori şi din 200 ml apă clocotită.

• Evitaţi zahărul şi carbohidraţii rafinaţi, ce favorizează formarea tartrului şi inhibă capacitatea globulelor albe de a combate bacteriile

Apă de gură preparată în casă

Dacă aveţi frecvent probleme cu gingiile, o apă de gură preparată în casă din substanţe naturale vă poate ajuta să vă vindecaţi. Pregătiţi o infuzie de mentă, busuioc, salvie şi cimbru. După ce se răceşte puţin, adăugaţi câteva picături de tinctură de propolis şi de ulei esenţial de tea tree şi salvie. Amestecaţi-le bine şi veţi obţine un produs care vă poate salva de un început de parodontoză. O altă reţetă se prepară din apă minerală, mentă, rozmarin şi seminţe de anason. Mai întâi faceţi o infuzie din seminţele de anason, la care adăugaţi şi plantele. De asemenea, simpla apă plată în care dizolvaţi sare de mare este de natură să dezinfecteze cavitatea bucală într-un mod simplu şi eficient.

Pont! Alimentele sănătoase ce trebuie incluse în dieta zilnică trebuie să conţină: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier şi magneziu, toate fiind esenţiale pentru formarea şi păstrarea unor dinţi sănătoşi, dar consumaţi şi fibre din cereale integrale, fructe şi legume crude!

Consultaţi medicul

Majoritatea oamenilor au sângerări gingivale, iar ele nu sunt alarmante dacă apar ocazional. Dacă vă confruntaţi frecvent cu această problemă sau dacă sângerarea nu dispare, consultaţi un medic stomatolog, pentru a verifica dacă nu cumva puteţi avea parodontoză, boala ce distruge ligamentele de susţinere a dinţilor şi care, netratată, duce la pierderea dinţilor. Alteori, de vină pentru sângerări sunt cariile netratate sau tartrul acumulat pe dinţi, iar în ambele cazuri trebuie să intervină dentistul. Sângerările pot avea şi alte cauze, cum ar fi traumatizarea gingiei cu o scobitoare, de exemplu, dar şi fumatul. Ele mai apar şi în perioada pubertăţii şi a sarcinii, la menstruaţie şi la menopauză.