Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Floarea-Paştelui sau ruscuţa de primăvară este o floare frumoasă, de un galben strălucitor, ce înfloreşte întotdeauna în preajma Paştelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Hristos răstignit pe cruce. Ruscuţa este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este însă şi plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite în tratarea afecţiunilor inimii şi a tulburărilor neurovegetative.

Ceaiul tratează tahicardiile
Floarea-Paştelui creşte spontan în zonele calcaroase şi însorite, pe coastele abrupte, în păşuni şi fâneţe, de la câmpie până sus, în zona montană.
Pentru uscare, partea aeriană se adună în timpul înfloririi. Uscarea trebuie făcută imediat după recoltare, în încăperi bine aerisite. În scop medicinal se folosesc numai florile şi frunzele.
Datorită principiilor active pe care le conţine, cardenolizi, flavone, acid aconitic, saponine, chinone, planta are proprietăţi cardiotonice. Ruscuţa de primăvară are acţiune de scurtă durată, însoţită de activităţi diuretice, calmante şi uşor hipotensoare.
Ceaiul tratează extrasistolele de natură nervoasă şi tahicardiile. Infuzia se face dintr-o linguriţă cu plantă uscată peste care se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Migrenele se pot rezolva cu câteva picături de tinctură, luate zilnic.

• În toată comunitatea europeană, Floarea-Paştelui este monument al naturii. Din acest motiv, ideale pentru consum sunt plantele cultivate chiar de dumneavoastră