Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Cultivată de mii de ani în întreaga lume, cânepa industrială a contribuit la confecţionarea celor dintâi veşminte ale oamenilor, ulterior descoperindu-se şi calităţile curative ale acesteia. Spre deosebire de Cannabis indica (planta aducătoare de moarte), Cannabis sativa, cânepa sălbatică industrială, este leacul ce stopează evoluţia unor boli dintre cele mai necruţătoare, precum scleroza în plăci sau cancerul. Părintele Hariton de la Mănăstirea Esfigmenu îşi aminteşte cât de mult preţuiau vechii călugări această plantă, considerând-o unică în ceea ce priveşte grăsimile vegetale, care sunt de mare preţ în vindecarea bolilor incurabile.

Se plantează de sute de ani în Dobrogea
Dintotdeauna, cânepa s-a cultivat pe pământ românesc, în vederea obţinerii de fibre textile de foarte bună calitate. Denumirea de canabis a atras numeroase controverse, motiv pentru care e bine să se cunoască exact care sunt particularităţile plantei de cânepă cultivată în România şi ce proprietăţi are aceasta. În Dobrogea, de exemplu, există terenuri cultivate cu cânepă de sute de ani, fiind şi locuri în care aceasta creşte pur şi simplu în sălbăticie. Cultivarea plantelor tehnice şi, în cadrul acestora, a plantelor textile (cânepa, inul şi bumbacul), prezintă o importanţă deosebită nu numai pentru economia agricolă, dar şi pentru ceea ce înseamnă agricultura ecologică durabilă. Datorită multiplelor întrebuinţări ale cânepii pot fi relansate mai multe meşteşuguri şi obiceiuri care au un rol determinant în viitoarea strategie de dezvoltare rurală. Necunoscătorii, înainte de a incrimina această plantă inofensivă, trebuie să ştie clar ce fel de cânepă se cultivă la noi în ţară: Cannabis sativa (nu Cannabis indica, aceea din care se produc droguri!). În industria românească se folosesc importante cantităţi de cânepă industrială, dar, din cauza prejudecăţilor şi a neevaluării corecte, astăzi se cultivă cantităţi infime, faţă de zecile de mii de hectare cultivate la noi înainte de 1989. Acest soi de cânepă este, de asemenea, folosit în fabricarea hârtiei şi a uleiurilor utile în anumite afecţiuni medicale.

Bogăţie binefăcătoare de acizi graşi esenţiali Omega 3, 6 şi 9
Uleiul obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă sălbatică este un remediu al multor probleme de sănătate. Încă de acum 2.000 de ani, seminţele erau folosite pentru combaterea inflamaţiilor pielii şi pentru vindecarea rănilor deschise, apoi, în timp, au fost considerate tonice, regenerative, laxative sau diuretice. Uleiul de cânepă are în compoziţie trei acizi graşi esenţiali: Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, datorită cărora ameliorează stările de rău astmatic, având o acţiune bronho-dilatatoare de lungă durată. După 20 de zile de utilizare, acest ulei poate reduce spasticitatea şi durerea neuropatică, ce survine în chinuitoarele dureri generate de scleroza multiplă, dar şi în alte afecţiuni neurologice, care în stadii avansate duc la complicaţii severe. În tot acest interval de timp, după mesele de dimineaţă şi de seară se vor lua câte cinci picături de ulei din seminţe de cânepă sălbatică, diluate în 100 ml ceai de tei. După această perioadă, rezultatele vor fi evidente. Acest tratament s-a dovedit a fi eficient şi în cazuri foarte grave de traumatisme craniene şi ischemie cerebrală, deoarece acţiunea sa reduce tensiunea intracraniană şi potenţialul convulsiv posttraumatic. Uleiul de cânepă previne, de asemenea, efectele secundare ale chimioterapiei, prelungind şansele de supravieţuire ale bolnavilor diagnosticaţi cu neoplasm.

Se pun cataplasme cu frunze verzi
Administrarea internă a uleiului din seminţe de cânepă este eficientă atât datorită acizilor graşi, a magneziului, cât şi a acidului gamma-linolenic, care tratează simptomele dureroase premenstruale, dar şi sindromul de menopauză instalată, cu toate efectele nedorite ale acesteia: bufeuri, uscăciune vaginală, uscăciunea pielii şi tulburările de somn. Picăturile distribuite în ceai dimineaţa şi seara diminuează toate aceste efecte neplăcute, până la dispariţia lor definitivă. Frunzele verzi, proaspăt recoltate, se spală sub jet de apă, se lasă puţin la zvântat şi apoi se zdrobesc uşor, cu ajutorul unui ciocănel. Se aplică din abundenţă pe locul bolnav, acoperindu-se cu o faşă moale şi se lasă acolo cinci-şase ore. După aplicarea timp de o săptămână a acestora, durerile reumatice se ameliorează considerabil. Tratamentul se repetă ori de câte ori este nevoie.

• Uleiul de cânepă sălbatică poate fi considerat un „vaccin“ nutriţional

Previne apariţia cancerului

Se ştie că tot ceea ce este verde revigorează organismul, aşa cum o face şi clorofila conţinută în uleiul din seminţe de cânepă industrială. Pe lângă aceasta, uleiul presat la rece are cel mai înalt conţinut de grăsimi bune dintre toate uleiurile vegetale, ceea ce determină reducerea imediată şi eficientă a colesterolului. Bătrânii care sunt trataţi cu acest ulei îşi recapătă energia şi vitalitatea, datorită procentului major de vitamina E pe care acesta îl conţine.