Main menu

header

de Gabriela Bunea

Cunoscută şi sub denumirea de iarba celor şapte îngeri, angelica este o plantă medicinală cu proprietăţi miraculoase. Aşa cum arată şi numele, se spune că are puterea de a atrage protecţia îngerilor.

Tonifică organismul
Angelica este o plantă ierboasă de dimensiuni impresionante, cu o tulpină ce poate depăşi chiar şi doi metri. Are flori albe, cu seminţe cu gust astringent, aromat. Este o plantă ce iubeşte lumina şi umezeala, iar mediul prielnic de dezvoltare este pământul afânat şi gras, bogat în substanţe nutritive. Astfel, poate fi întâlnită în zonele montane şi submontane, prin locurile stâncoase şi umede, la margini de pădure, dar şi pe malul apelor.
Este răspândită şi în alte ţări din Europa, iar în secolul al VII-lea a fost recunoscută prin faptul că a salvat de la moarte un întreg oraş în timpul unei epidemii de ciumă. Prin calităţile sale tonice, angelica ajută în stările de blocaj ale persoanelor grav bolnave, stări caracterizate prin apatie, vomă, inapetenţă sau absenţa dorinţei de a trăi. Alături de rugăciune, planta este cu adevărat un remediu magic în stările-limită. În scop fitoterapeutic, de la angelică se folosesc tulpinile şi seminţele.

De folos în hepatită virală
Iată şi care sunt afecţiunile pe care le poate trata această plantă: stările depresive, afecţiunile psihosomatice (astenie, isterie), dificultate de concentrare sau în cazurile de întârziere de dezvoltare mentală la copii. Totodată, planta este recomandată şi pentru tratarea indigestiei, a colitei de fermentaţie, a bulimiei, a gastritei hipoacide, dar şi pentru tratarea anorexiei sau a epidemiilor de gripă. De asemenea, angelica este un foarte bun remediu pentru tratarea tulburărilor de ciclu menstrual, a dereglărilor hormonale la femei, însoţite de diverse simptome, hirsutism, ţesut adipos în exces, acnee, dar şi pentru tratarea cancerului, a bolilor infecţioase, precum TBC sau hepatită virală ori paralizie sau scleroză în plăci.

Pulbere versus anorexie
Maceratul la rece este recomandat în stările depresive, isterie, afecţiuni psihosomatice sau astenie. Cura trebuie urmată timp de minimum o lună. Se vor bea patru căni cu macerat (250 ml) pe zi.
Pulberea de angelică este indicată împotriva indigestiei, anorexiei sau pentru îmbunătăţirea digestiei. De patru ori pe zi, înainte de masă, se ia câte o jumătate de linguriţă cu pulbere ce se ţine sub limbă timp de 15 minute şi apoi se înghite cu apă.
Uleiul volatil din seminţe este un remediu excelent împotriva dificultăţilor de concentrare sau întârziere de dezvoltare mentală la copii.
Tinctura este recomandată pentru tratarea bulimiei. Într-un pahar cu apă se va adăuga o linguriţă cu tinctură. Se va bea de trei sau patru ori pe zi înainte de masă.

• Deşi este o plantă cu proprietăţi miraculoase, trebuie să cereţi sfatul medicului înainte de începerea tratamentului. Astfel, planta nu este recomandată utilizării de femeile însărcinate sau cele care alăptează şi nu este indicată nici persoanelor care suferă de diabet. În cazul în care în timpul tratamentului apare o senzaţie puternică de vomă trebuie să beţi ceai de mentă

Atenţie! Deoarece este considerată o plantă ocrotită de natură, angelica nu se poate recolta din flora spontană, ci numai din culturi.

Ponturi!
- Măştile cosmetice cu angelică tratează tenul gras, seboreic şi cu porii dilataţi
- Din plantă se pot prepara săpunuri şi detergenţi, folosind uleiul din seminţe
- Poate fi folosită pentru obţinerea unei vopsele ecologice, de culoare galben-aurie