Main menu

header

de Daniela Anton

Răguşeala nu vă dă pace şi v-aţi săturat de medicamente? Această inflamaţie a laringelui poate fi rezultatul răcelilor sau al unor boli cronice, dar apare şi în urma iritaţiei mucoaselor care căptuşesc partea superioară a gâtului sau a traheei. Iată câteva leacuri naturiste la îndemână ce vă vor alina neplăcerile.

Nap
Un remediu excelent e să tăiaţi un nap alb în rondele. Aşezaţi pe fiecare bucată puţină miere de albine, apoi lipiţi rondelele între ele. Legaţi rondelele unse cu miere de albine cu o bucată de material curată şi lăsaţi siropul să se scurgă timp de 12-14 ore. Administraţi câte o linguriţă din acest remediu de trei ori pe zi, împreună cu puţină apă caldă.

Ceapă cu miere
Un alt leac e să administraţi o linguriţă cu zeamă de ceapă împreună cu o linguriţă cu miere de albine.

Smochine uscate şi migdale
Lăsaţi într-un pahar cu apă caldă două-trei smochine uscate şi două-trei migdale, timp de două-trei ore. Apoi pisaţi smochinele şi migdalele până obţineţi o pastă fină. Adăugaţi o linguriţă cu miere de albine şi luaţi acest amestec împreună cu o ceşcuţă cu apă caldă seara, înainte de culcare.

Chimion
Şi chimionul este foarte bun. Faceţi o infuzie cu o linguriţă cu chimion şi un pahar cu apă. Folosiţi această infuzie sub formă de gargară.

Busuioc sfânt
Un alt remediu pentru a scăpa de răguşeală e să extrageţi sucul din zece frunze curate de busuioc sfânt (indian) şi amestecaţi-l cu puţină miere de albine. Administraţi acest remediu zilnic.

Turmeric şi lapte
Amestecaţi jumătate de linguriţă cu turmeric şi 250 ml lapte. Lăsaţi acest amestec pe foc încă cinci minute după ce începe să fiarbă. După ce se răceşte puţin, adăugaţi jumătate de linguriţă cu zahăr. Administraţi acest remediu înainte de culcare, timp de două-trei zile.

Pir
Şi gargara cu infuzie de pir este recomandată.

Scorţişoară
De asemenea, scorţişoara poate fi de ajutor în caz de răguşeală. Amestecaţi într-un pahar cu apă câte o linguriţă cu scorţişoară şi o linguriţă cu nucşoară. Administraţi acest remediu în fiecare zi.

Terminalia belerica
Un alt leac naturist e să prăjiţi o bucată de fruct uscat de Terminalia belerica (se găseşte la plafar). Ţineţi acest fruct în gură până extrageţi tot sucul rămas.

Mentă
Sucul de mentă este un alt remediu la îndemână. Amestecaţi puţin suc de mentă, sare şi apă. Folosiţi conţinutul rezultat sub formă de gargară.

Oţet de mere
Oţetul de mere este şi el un remediu recunoscut pentru tratarea laringitei. Se amestecă o linguriţă cu oţet de mere la jumătate de pahar cu apă. Se va bea câte puţin la fiecare şapte ore.

Ardei iute şi lămâie
De asemenea, mai puteţi să turnaţi o cană cu apă clocotită peste un sfert de linguriţă cu ardei iute şi câteva picături de lămâie. Se amestecă şi se soarbe încet, cald.

Uleiuri binefăcătoare
Şi inhalaţiile sunt recomandate pentru răguşeală. Se fierbe o oală cu apă şi se îndepărtează de pe aragaz. Se vor adăuga în ea două picături de ulei esenţial de muşeţel, trei picături de ulei esenţial de lavandă şi două picături de ulei esenţial de cimbru. Puneţi-vă un prosop pe cap, staţi deasupra oalei şi inhalaţi aburii.

Sare de mare
Gargara cu sare de mare şi apă poate fi folosită şi ea de mai multe ori pe zi, pentru calmarea gâtului în caz de răguşeală.

Ridiche neagră
Şi ridichea neagră vă ajută. Curăţaţi şi tăiaţi în felii subţiri o ridiche neagră. Puneţi feliile într-un vas de porţelan, cu zahăr între ele. Acestea vor lăsa până dimineaţa un suc din care se iau câte cinci-şase linguri pe zi.

Cimbrişor
Infuzia de cimbrişor este benefică în cazul laringitei. Se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 200 ml apă fiartă şi se bea călduţă, câte o cană dimineaţa, pe stomacul gol.

Potbal
De asemenea, puteţi prepara infuzie de potbal. O linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se poate îndulci cu miere sau cu zahăr şi se ia câte o linguriţă din oră în oră. Pentru un efect mai bun se poate amesteca şi cu flori de soc uscate.

Tei
Şi teiul este un calmant recomandat în diverse afecţiuni. Ceaiul cu lămâie are un efect pozitiv asupra infecţiilor laringelui şi mai ales în cazul răguşelii. Într-o ceşcuţă cu ceai de tei se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie şi se bea dimineaţa (nu trebuie să mâncaţi nimic o jumătate de oră). Altă soluţie este să preparaţi infuzie dintr-o linguriţă cu flori uscate de tei într-o cană cu apă clocotită şi să adăugaţi o lingură cu sare. Se face gargară de trei ori pe zi.

Ghimbir
Siropul de ghimbir ajută la refacerea vocii. Se spală bine rădăcinile de ghimbir şi apoi se dau prin răzătoarea mică, după care imediat (ca să nu oxideze) se pun într-un borcan şi se adaugă deasupra miere. La o linguriţă cu ghimbir ras se pune o linguriţă cu miere. Se lasă să stea două săptămâni, după care se filtrează, obţinându-se un sirop semilimpede, cu gust puternic picant şi foarte parfumat. Se iau trei-patru linguriţe cu sirop pe zi. Şi ceaiul de ghimbir este excelent. Beţi în fiecare zi călduţ.

Şodou
Iată o reţetă gustoasă şi sănătoasă pentru gât:
Ingrediente: un pahar cu lapte cald, un gălbenuş crud, două linguri cu miere de albine.
Mod de preparare: se amestecă bine gălbenuşul cu mierea, după care se adaugă laptele. Se serveşte cald. Se bea cu înghiţituri mici în 5-15 minute.

• Atunci când răguşeala nu cedează în trei săptămâni, trebuie consultat un medic ORL-ist, deoarece o răguşeală poate ascunde afecţiuni grave, chiar şi un cancer de laringe.

Poate duce la pierderea vocii

Principalele cauze ale răguşelii pot fi: infecţii ale gâtului, cu precădere la nivelul laringelui. Tumori maligne sau benigne la nivelul glandei tiroide. Glanda tiroidă este situată în faţa laringelui, motiv pentru care tumorile pot pune presiune asupra muşchilor laringieni. O altă cauză pot fi fumatul, refluxul gastro-esofagian, afecţiunile tiroidiene sau alergiile. Simptomele răguşelii pot fi: durere în gât, inflexiuni mari ale vocii sau pierderea totală a vocii.

Nu şoptiţi!

Iată câteva sfaturi utile atunci când sunteţi răguşiţi: odihniţi-vă vocea cât mai mult cu putinţă. Evitaţi medicamentele decongestionante, acestea crescând riscul de prelungire a iritaţiei. De asemenea, evitaţi fumatul, cafeaua, consumul de alcool, băuturile acidulate şi mâncărurile fierbinţi. Folosiţi umidificatoare pentru încăperi şi consumaţi cât mai multă apă. Chiar dacă sunteţi răguşiţi evitaţi şoptitul.