Main menu

header

de Elena Şerban

Ovăzul (Avena sativa) este o plantă erbacee cerealieră, cu tulpina de tip pai şi inflorescenţa în formă de spic. Planta este cultivată pentru grăunţele ei, folosite în special ca nutreţ şi, din păcate, prea puţin în alimentaţia oamenilor.

Fibrele absorb grăsimile şi zaharurile
De ce ar trebui să mănânce oamenii hrana preferată a cailor? Pentru că, spre deosebire de alte cereale, ovăzul conţine carbohidraţi cu absorbţie lentă. De aceea, tărâţele, dar şi fulgii de ovăz ar trebui să nu fie ocoliţi de persoanele care vor să scape de câteva kilograme.
De asemenea, nu doar cei care vor să slăbească trebuie să ia în calcul preparatele cu ovăz, ci şi persoanele care trebuie să reducă nivelul de grăsimi din sânge.
Un alt avantaj al acestei cereale este cantitatea mare de fibre conţinută. Acestea absorb grăsimile şi zaharurile. Organismul uman nu are capacitatea de a digera fibre, ci le elimină ca atare. Însă, în drumul lor prin tubul digestiv, ele „agaţă” grăsimile şi zaharurile, nelăsându-le să „îşi facă de cap” în organism.

Bune în caz de diabet
Consumul regulat şi frecvent de tărâţe de ovăz, dar şi de fulgi de ovăz integrali diminuează până aproape de eliminare riscul apariţiei cancerului de colon. Acest lucru se întâmplă deoarece fibrele din ovăz acţionează ca un burete care absoarbe toate substanţele cu efect cancerigen de la nivelul intestinului gros.
E bine de ştiut şi că tărâţele de ovăz au capacitatea de a preveni şi de a combate efectele unor suferinţe metabolice. Astfel, în cazul pacienţilor care suferă de diabet zaharat, tărâţele de ovăz reglează concentraţia de zahăr din sânge. De asemenea, preparatele din tărâţe de ovăz reduc necesarul de insulină şi au un efect favorabil asupra metabolismului.

De folos cardiacilor
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arteroscleroză şi hipertensiune arterială nu trebuie să excludă din alimentaţie ovăzul.
Alte afecţiuni în care este indicat să se consume ovăzul sunt cele digestive, hepatice, neurologice, pulmonare, splenice, dar şi în anemie, angină, angiocolită, astenie fizică şi psihică, astm, erupţii cutanate, gută, litiază urinară şi biliară, lumbago, reumatism, spondiloze, surmenaj, tuse, tuse convulsivă şi ulcer varicos.

Preparatele, recomandate de patru-cinci ori pe săptămână
Pentru efectele dorite, e suficient să consumaţi preparate din ovăz de patru-cinci ori pe săptămână. Cea mai la îndemână metodă de a profita de beneficiile ovăzului este să amestecaţi în ceaiul preferat două-trei linguriţe cu fulgi de ovăz.
Alte preparate uşor de făcut sunt supa, maceratul sau tinctura. Pentru supă aveţi nevoie de 40 g fulgi de ovăz, 40 g caimac de lapte, 100 g lapte, 20 g unt şi o jumătate de gălbenuş. Fierbeţi fulgii de ovăz, fierţi bine în prealabil şi strecuraţi, într-o jumătate de litru de apă. După ce dă în clocot, adăugaţi laptele foarte fierbinte, caimacul şi untul. Amestecaţi şi dregeţi cu gălbenuşul. Supa are efect laxativ şi diuretic.

Tinctura aduce somnul
Ca să obţineţi macerat puneţi 20 g fulgi într-o cană cu apă la temperatura camerei. Lăsaţi să se macereze de seara până dimineaţa şi beţi după ce aţi ţinut lichidul în gură câteva minute. Este indicat în cazul afecţiunilor cavităţii bucale. Maceratul este foarte bun şi pentru afecţiuni interne, inclusiv pentru litiaze.
Pentru tinctură măcinaţi 50 g seminţe peste care puneţi 150 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se va agita de mai multe ori pe zi. După 15 zile strecuraţi. Pentru tratarea insomniilor, luaţi 40 de picături la culcare.
Ştiaţi că în ultimii ani ai regimului comunist din România ovăzul era ingredientul principal al înlocuitorului de cafea cunoscut sub numele de nechezol?

• Pentru persoanele cu pielea uscată care trebuie să evite scrubul cu produse chimice, cea mai bună variantă este săpunul cu fulgi de ovăz; acesta elimină celulele moarte cu blândeţe, fără să provoace iritaţii, şi ajută la regenerarea dermei.

Terciul, perfect pentru copii

Riscul de a suferi de astm de-a lungul vieţii este redus cu aproape două treimi în cazul bebeluşilor care consumă terci de ovăz până să împlinească 5 luni, arată un nou studiu. Cu cât introduceţi mai repede în alimentaţia copiilor terciul de ovăz, cu atât este mai puţin probabil ca ei să sufere de probleme respiratorii. Terciul se obţine amestecând o cană cu lapte cu fulgi de ovăz, până obţineţi o pastă groasă.

Pont! Tărâţele de ovăz reduc nivelul colesterolului rău din sânge.