Main menu

header

de Diana Georgescu

Cunoscută şi sub numele de „usturoi sălbatic” sau „ai de pădure”, leurda este un antibiotic natural, ce ajută la prevenirea şi tratarea răcelilor. Ea este înrudită cu ceapa şi usturoiul şi apare primăvara. Pentru o cură de leurdă se consumă cel puţin o mână de leurdă în fiecare zi, timp de o lună.

Sora usturoiului
Leurda conţine potasiu, zinc, magneziu, fibre, vitamine din complexul B, vitaminele A, C şi E, carotenoizi, ulei eteric complex, acid folic, retinol şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor şi cupru.
Planta se consumă în stare proaspătă, iar frunzele se pot folosi şi ca adaos la diferite preparate. După ce au fost culese, acestea se spală bine şi se mărunţesc.
Frunzele au forma oval-ascuţită, de culoare verde-intens, sunt late de 3-4 cm şi lungi de peste 10 cm, cu două nervuri paralele. Se pot confunda uşor cu frunzele de lăcrămioare, însă mirosul apropiat usturoiului le face uşor de reperat. Frunzele trebuie recoltate în martie-aprilie (înainte de înflorire), iar bulbii se culeg în august-octombrie.

Îndepărtează stările de anxietate
Primăvara, o cură de patru săptămâni cu frunze proaspete de leurdă aduce organismului o mulţime de beneficii: antiseptice, antitoxice, diuretice, hipotensive şi vermifuge.
Consumată sub formă de salate sau ca aperitive, în combinaţie cu alte verdeţuri, prin rolul său depurativ, leurda elimină deşeurile toxice din ficat şi sânge şi fortifică organismul.
Această plantă acţionează în numeroase afecţiuni, precum boli gastrointestinale, indigestii, diaree cronică sau acută, insuficienţă biliară, colici abdominale, distruge viermii intestinali, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, scade nivelul colesterolului, ajută la prevenirea accidentelor vasculare, este benefică la persoanele cu probleme ale aparatului respirator, întăreşte memoria, combate momentele de uitare, tratează amneziile, insomniile, stările depresive, stările de anxietate şi nelinişte, curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează eliminarea excesului de acid uric şi altele.

Cataplasmele înlătură furunculele
Prin uz extern, această plantă are efecte bune în caz de reumatism degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculelor. De asemenea, sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ.

Soluţie pentru digestia îngreunată
Consumul a 15-30 de picături de tinctură din frunze de leurdă asigură o bună digestie. Se prepară astfel: frunzele tocate se pun într-un vas, se acoperă cu alcool alimentar, se lasă la macerat trei săptămâni, apoi se filtrează şi se toarnă conţinutul într-o sticlă brună.

Atenţie! Leurda este contraindicată în perioada alăptării, deoarece poate dăuna calităţii laptelui, favorizând apariţia colicilor la sugari. În cazul celor cu gastrită hipoacidă se va administra cu prudenţă, în doze mici la început.

Ştiaţi că... popoarele nordice din Europa credeau că urşii aşteptau cu mult interes apariţia primelor frunze de leurdă, fiindcă, după un repaus lung de hibernare, aveau nevoie să se purifice?