Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Celebru „antidepresiv”, sunătoarea mai are şi alte proprietăţi: e sedativă, antiseptică, astringentă, antiinflamatoare, vasodilatatoare şi cicatrizantă. De aceea, ea e folosită la prepararea multor medicamente şi remedii naturiste, indicaţiile fiind pentru depresie, afecţiuni cardiace, insomnii, hipertensiune arterială sau obezitate.

Ceaiul ţine sub control bolile sistemului nervos
Bolile sistemului nervos (de exemplu depresia sau tulburările de somn) pot fi ţinute sub control cu ajutorul infuziei de sunătoare şi a tincturilor. Pentru asta însă e nevoie de o cură de două-trei luni în care să se consume zilnic câte două căni cu infuzie. Însă nu vă aşteptaţi să vă simţiţi mai bine chiar din prima zi, fiindcă efectele se văd abia după câteva săptămâni de consum regulat. De asemenea, e bine să ştiţi că, deşi veţi duce cura la bun sfârşit, e important ca şi după aceea să mai consumaţi, cel puţin o dată la câteva zile, câte o cană cu ceai. Şi tinctura poate fi utilă, însă pentru a afla câte picături trebuie să luaţi pentru fiecare afecţiune în parte e necesar să citiţi prospectul produsului sau să cereţi sfatul vânzătoarei de la magazinul de remedii naturiste.

Tinctura rezolvă problemele digestive
Sistemul digestiv poate fi dereglat dintr-un milion de motive, de la mâncatul în grabă (atunci când alimentele nu sunt mestecate cum trebuie) până la probleme ale danturii, şi aşa mai departe. Însă, indiferent de motivul din care apar, aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul tincturii de sunătoare. În cazul afecţiunilor hepatice, de exemplu hepatită cronică şi acută, ciroză, ascită, degenerarea celulei hepatice ori dischinezie biliară se iau câte zece picături de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. În acelaşi timp cu picăturile ar fi ideal să se bea şi câte o cană cu ceai, zilnic, să se spele picioarele cu infuzie seara, iar o dată pe săptămână tot corpul. Veţi observa că, pe lângă afecţiunile enumerate mai sus, tratamentul pe bază de sunătoare va îmbunătăţi şi stările provocate de gastritele hiperacide, ulcerul gastric şi duodenal, crampele stomacale, viermii intestinali şi va rezolva lipsa poftei de mâncare.
Pentru aceasta din urmă sunt necesare însă şi doar trei căni cu ceai pe zi.

Infuzia combinată contraatacă kilogramele în plus
Sunătoarea este un bun adjuvant şi în cazul afecţiunilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă ori circulatorie), dar şi în artrită, varice şi ulcere varicoase, caz în care se consumă câte o jumătate de cană de trei ori pe zi, vreme de două luni.
O altă problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul acestei plante este îngrăşarea pe fond emoţional. Din acest motiv, persoanelor stresate şi celor cărora le e frică să nu se îngraşe li se recomandă o infuzie combinată. Iată cum se prepară aceasta: puneţi la macerat pentru opt ore patru linguri cu plantă într-un litru cu apă, apoi filtraţi şi lăsaţi lichidul deoparte. Planta filtrată se pune la fiert pentru cinci minute într-un alt litru de apă, apoi se strecoară din nou şi se lasă la răcit. La final amestecaţi cele două extracte şi beţi infuzia obţinută în mai multe reprize, cu 30 de minute înainte de masele principale. Tratamentul trebuie urmat 28 de zile, iar dacă doriţi îl puteţi repeta după o lună de pauză.

Uleiul, ideal în caz de arsuri
Arsurile în bucătărie sunt inevitabile, dar dacă sunt de gradul întâi şi aveţi în casă ulei de sunătoare nu trebuie să vă îngrijoraţi. Acesta le poate trata fără teamă de complicaţii, dar mai întâi trebuie să-l preparaţi astfel: umpleţi un borcan cu flori proaspete de sunătoare sau cu pulbere (dacă vreţi să faceţi uleiul pe timpul iernii) şi turnaţi apoi ulei (de preferat de măsline) peste plantă. După ce înfiletaţi bine borcanul lăsaţi soluţia la macerat timp de două săptămâni, apoi filtraţi şi puneţi uleiul la rece într-o sticluţă de culoare închisă. Ideal e să nu aveţi nevoie de el, dar cum necazurile vin pe neaşteptate, e bine să ştiţi că-l aveţi undeva la îndemână.

Fiţi atenţi la reacţiile adverse!
Din păcate, sunătoarea are şi contraindicaţii. E bine de ştiut că bolnavii care folosesc medicamente de sinteză contra depresiei, insomniei, anxietăţii, epilepsiei ori contra infecţiei cu HIV nu trebuie să recurgă la acest produs, întrucât medicaţia de bază nu va mai avea efectul scontat. Apoi, fiţi cu băgare de seamă la durerile gastrice, orice fel de erupţii cutanate sau stări de vomă, iar dacă acestea apar nu mai consumaţi planta, căci s-ar putea să fiţi alergici la ea.

• Unele studii susţin că anumiţi compuşi din plantă au efect antiviral asupra virusurilor ce produc hepatitele B şi C.
• Planta are acţiune coleretic-colagogă, adică stimulează secreţia şi eliminarea bilei.