Main menu

header

de Diana Georgescu

Păpădia este una dintre cele mai puternice plante detoxificante, de la care se folosesc toate componentele sale. Remediile pe bază de păpădie reglează nivelul glicemiei, detoxifică şi protejează ficatul, scad nivelul colesterolului rău şi combat anemia. Planta are acţiune sedativă, îmbunătăţind activitatea neuronală, cât şi acţiune anestezică şi antidurere, asemănătoare morfinei.

Salata luptă cu osteoporoza
Frunzele tinere de păpădie se pot utiliza în stare proaspătă, sub formă de salată, asezonate cu ulei de măsline, oţet, lămâie, sare, mărar, pătrunjel şi salată verde. Este indicat ca salata să fie consumată de două ori pe zi, înaintea meselor, timp de două săptămâni. Ea este benefică în special femeilor la menopauză, fiindcă frunzele de păpădie conţin bor, unul dintre elementele esenţiale pentru menţinerea unei densităţi osoase normale şi pentru prevenirea osteoporozei.

Îndepărtează toxinele
Infuzia de păpădie este un depurativ natural al întregului organism, contribuind eficient la eliminarea toxinelor. Se obţine amestecând două linguriţe cu plantă uscată (partea aeriană alcătuită din frunze) şi o cană cu apă. După ce apa a dat în clocot, se lasă preparatul la infuzat timp de zece minute, după care se strecoară şi poate fi băut, fără a se îndulci cu zahăr rafinat. Sunt recomandate mierea de albine şi zahărul brun.
Este indicat consumul a două căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara înainte de culcare. O cură de trei săptămâni va avea efecte benefice asupra întregului organism, acţiunea sa fiind vizibilă şi la nivelul pielii, care va deveni mai fermă şi mai fină.

Pune bila la treabă
Datorită proprietăţilor sale, infuzia se recomandă cu precădere persoanelor care suferă de dischinezie biliară (aşa-numita „bilă leneşă”), litiază biliară şi renală (pietre la vezica biliară sau la rinichi), digestie dificilă, constipaţie, hepatopatii (boli ale ficatului). Prin acţiunea sa diuretică, ceaiul este indicat şi în combaterea obezităţii sau în curele de slăbit.
Efecte asemănătoare are şi tinctura de păpădie, care se obţine din 20 g rădăcină uscată de păpădie şi 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de zece zile, agitându-se de patru ori pe zi. Apoi se filtrează şi se lasă la decantat încă şase zile. Se păstrează în sticluţe cu dop picurător.

Băile relaxează
Pentru a folosi păpădia la băi se prepară mai întâi o infuzie concentrată din 300 g plantă uscată şi doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează şi poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează un sfert de oră şi este recomandată de două ori pe săptămână.
Băile cu păpădie alină durerile reumatice şi articulare, fiind recomandate şi pentru calmarea iritaţiilor pielii produse de afecţiunile dermatologice.

Eficace în atenuarea pistruilor
Se tamponează pistruii cu suc proaspăt de păpădie timp de mai multe zile consecutiv. O altă reţetă se bazează pe fierberea timp de zece minute a 15 g de flori şi frunze proaspete într-o jumătate de litru de apă. Soluţia se aplică pe zonele afectate.

• Florile de păpădie sunt un izvor de vitamine (A, B, C şi D), proteine, glucide, dar şi tanin, sterol colină şi acid cafeic.
• Păpădia este o plantă originară din Grecia şi a fost numită „Taraxacum Officinale”, adică „Remediu oficial pentru boli”.