Main menu

header

de Elena Şerban

Primăvara, organismul se pregăteşte pentru un nou început. De aceea trebuie să elimine toate toxinele acumulate în lunile lungi de iarnă. Nu de alta, dar în sezonul rece alimentaţia a fost constituită mai ales din preparate pline de grăsimi saturate şi au lipsit legumele şi mai ales fructele. Venirea primăverii aduce însă o serie de îmbunătăţiri ale regimului alimentar. Şi cum pieţele sunt pline de verzituri, care mai de care mai sănătoase, dietele de detoxificare pot fi urmate cu mare uşurinţă. Totul e să vrem. Dacă aceste regimuri sunt combinate cu mişcare în aer liber, care ajută la eliminarea toxinelor, purificarea organismului este mult mai rapidă. Iată ce vă poate ajuta.

Sparanghelul arde grăsimile
Poate reprezenta una dintre cele mai bune variante de a scăpa de astenia de primăvară. Acest lucru este posibil deoarece conţine acid folic, o vitamină din grupul B. Se ştie că un bun aport de vitamine din grupul B creşte sinteza de neurotransmiţători: dopamină, serotonină, noradrenalină. O altă calitate a sparanghelului este aceea că arde grăsimile, datorită fibrelor pe care le conţine. Aceste fibre determină organismul să ardă mai multe calorii pentru a procesa sparanghelul. Consumat constant, sparanghelul luptă cu îmbătrânirea. Glutationul, o substanţă conţinută în sparanghel, luptă împotriva radicalilor liberi care cauzează îmbătrânirea şi deteriorarea celulelor. De asemenea, cu proprietăţile sale antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul este un inamic puternic al cancerului de vezică urinară, de sân sau de colon.

Urzicile regenerează
Datorită conţinutului bogat de vitamine şi de minerale, urzicile sunt folosite, încă din cele mai vechi timpuri, atât ca aliment, cât şi ca medicament, pentru detoxificarea organismului şi regenerarea lui. Înţepăcioasele plante pot fi consumate sub formă de mâncare, suc, infuzie sau tinctură.
Infuzia de urzici se obţine turnând o cană cu apă fierbinte peste o lingură cu plantă proaspătă şi mărunţită sau o linguriţă cu plantă uscată. După un sfert de oră se bea de preferat fără zahăr. Pentru revigorare şi detoxificare, se beau zilnic cel puţin două căni, în cure de câte patru săptămâni. Ceaiul curăţă ficatul de toxine şi de grăsimi nesănătoase.
Sucul de urzici este un alt preparat recomandat primăvara, mai ales persoanelor care suferă de anemie. Se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider. Nu vă îngrijoraţi de gustul metalic pe care îl veţi simţi în gură când beţi un astfel de suc. Este de la fierul din compoziţie.
Tot din urzici se poate procura tinctură, bună în caz de eczemă, psoriazis, reumatism, gută, bronşite, diabet, hemoroizi, hemoragii interne. Preparatul poate fi folosit şi pentru gargară sau spălări ale gurii în caz de amigdalită, stomatită, gingivită. Modul de preparare a tincturii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie, şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă de sticlă şi adăugaţi peste ţuică preparată în casă, alcool alimentar sau votcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros, timp de două săptămâni. Filtraţi printr-un tifon subţire şi apoi păstraţi în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă. Tinctura poate fi preparată şi din frunze proaspăt culese. Adăugaţi peste frunzele spălate şi tăiate mărunt alcool alimentar şi lăsaţi la macerat două săptămâni. Se iau zilnic, de trei ori pe zi, câte 25 de picături dizolvate în apă sau ceai.

Leurda reduce colesterolul
Aproape ignorată de gospodine, leurda, numită şi usturoiul-ursului, apare prin păduri în martie. Frunzele sale sunt asemănătoare cu cele ale lăcrămioarelor, dar au miros de usturoi. De altfel, frunzele sunt cele care se folosesc în alimentaţie. La supe, ciorbe sau la salate. Leurda conţine vitaminele A şi C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru şi adenozină, care reduce colesterolul.

Păpădia conţine multe fibre
Substanţele uşor amărui şi cantitatea mare de fibre fac din păpădie una dintre cele mai recomandate plante în perioada primăverii. Poate fi consumată crudă în salate, alături de salată verde, leurdă, urzici, ceapă verde, ridichi.

Untişorul fluidizează circulaţia sângelui
Untişorul este o altă plantă de neocolit la începutul primăverii. Conţine vitaminele C şi E, calciu, potasiu şi fibre alimentare şi ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.

Usturoiul de primăvară este săţios
Usturoiul de primăvară este recomandat celor care vor să intre în vară mai supli. Datorită alicinei, substanţa care dă mirosul specific al usturoiului, senzaţia de saţietate se instalează mai rapid. De aceea, consumatorii de usturoi mănâncă mereu mai puţin şi se satură mai repede.

Spanacul e revigorant
Începutul primăverii aduce pe tarabe planta lui Popey Marinarul: spanacul. Frunzele acestei plante sunt o excelentă sursă de fier, mai ales dacă sunt mâncate crude în salate. O porţie de spanac proaspăt poate avea acelaşi rol ca al unei ceşcuţe cu cafea: pune organismul în mişcare.

Anghinarea combate astenia
Astenia de primăvară, cu care se confruntă majoritatea, poate fi combătută cu o plantă: anghinarea. Nu e nevoie de costisitoare drumuri la farmacii, pentru achiziţia de medicamente sau vitamine. Frunzele acestei plante sunt pline de magneziu. O anghinare medie oferă 80% din doza zilnică de magneziu, fără să conţină multe calorii.

Nucile conferă o stare de bine
Cine mănâncă nuci este fericit. Nu e nicio surpriză, deoarece nucile conţin triptofan, un aminoacid de care organismul are permanent nevoie pentru a crea serotonină. Un alt beneficiu este acela că nucile sunt digerate lent, fapt ce contribuie la menţinerea echilibrată a glicemiei şi creşte toleranţa la stres.

Fasolea uscată, bună pentru detoxificare
Chiar dacă ne duce cu gândul mai mult la iarnă, fasolea uscată nu ar trebui să lipsească din dieta de primăvară. Mai ales a persoanelor care vor să slăbească. Concentraţia mare de fibre din fasolea uscată este esenţială pentru detoxificarea de primăvară.

Ridichile roşii, indicate bolnavilor de ficat
Ridichile sunt printre puţinele legume de primăvară apreciate de marele Herodot. Sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, zinc, fluor şi oligoelemente. În ridichi se găsesc, de asemenea, o cantitate foarte mare de vitamina C, precum şi vitaminele din grupul B. Ridichile accelerează digestia. Consumaţi trei ridichi crude pe stomacul gol şi veţi resimţi efectele în cel mult o jumătate de oră. Ridichile roşii ajută şi la o mai bună funcţionare a ficatului. De aceea, primăvara, persoanele care au afecţiuni ale ficatului şi ale vezicii biliare ar trebui să facă o cură de ridichi roşii, consumate pe stomacul gol.

Coacăzele fac minuni
Coacăzele sunt recomandate pentru a preveni astenia de primăvară. Nu are nicio importanţă dacă sunt mâncate crude, congelate sau din dulceaţă. Efectul este acelaşi. Aceste mici fructe de pădure conţin antioxidantul antocian, ce creşte capacitatea de transmitere a semnalelor între celulele nervoase.

Ouăle întăresc sistemul nervos

Chiar dacă multă lume dezaprobă consumul de ouă, aceste alimente aduc şi ele beneficii organismului primăvara. Gălbenuşurile sunt pline de colină, un nutrient-cheie pentru regenerarea celulei nervoase. Doza recomandată zilnic de colină este de 425 mg. Într-un ou există 147 mg. Pentru a nu vă afecta silueta, mâncaţi ouăle fierte tari sau ochiuri!