Main menu

header

de Cristina Cristache

Este deja cunoscut că ciupercile acţionează pozitiv asupra organismului, ajutând la întărirea imunităţii şi oferind acestuia un bogat complex de vitamine şi de minerale. Asiaticii le folosesc de mii de ani, iar Occidentul începe să le accepte proprietăţile miraculoase. Studiile arată că în compoziţia ciupercilor se găsesc substanţe bioactive, vitamine, minerale, oligoelemente şi aminoacizi. V-aţi gândit vreodată că ingestia de ciuperci vă poate scădea tensiunea arterială sau că vă poate regla hormonii? Ei bine, ele fac mai mult de atât, de aceea este bine să ştim ce specie este bună pentru suferinţa noastră!

Maitake funcţionează precum interferonul
În Japonia, Grifola Frondosa, cum este numită ciuperca Maitake în limbajul de specialitate, este folosită ca tratament standard pentru cei care suferă de diferite tumori. Specia şi-a dovedit utilitatea şi în cazuri de diabet, afecţiuni osoase sau virale. Cercetătorii studiază aşa-numita structură b-glucan, şi anume un grup de molecule benefice găsite în celuloză, tărâţe, cereale, drojdie de bere, ciuperci şi bacterii, care cresc activitatea celulelor. Astfel se elimină celulele degenerate, cum ar fi cele canceroase, şi se fortifică organismul în cazul apariţiei de infecţii, fapt foarte frecvent în cazul celor cu tumori. Moleculele b-glucan stimulează producţia de interferon şi interleukină recomandată în timpul radio şi chimioterapiei, pentru reducerea efectelor adverse.

Reishi conţine elemente bioactive
Zeificată de asiatici, Reishi reglează tensiunea şi colesterolul. Este utilizată mai ales în boli cauzate de stres, infecţii şi dureri. Conţine elemente bioactive precum triterpen - un acid ganodermic cu efect hepatoprotector, antiinflamator, imunomodulator, antioxidant, citostatic, antitumoral şi antidiabetic - polizaharide cu efect antiviral, dar şi germaniu organic, element ce ajută la creşterea rezervei de oxigen a organismului. Este intens utilizată în cancerele de ficat, plămâni, rinichi, duoden şi cerebral, dar şi pentru proprietăţile calmante, fiind la fel de eficientă în anxietate, frică, tulburări ale somnului, alergii, astm, hemoroizi, boli de piele şi multe alte tulburări.
Pont! Reishi este utilă şi dacă vă simţiţi lipsiţi de energie.

Shiitake - bogăţie de minerale
Ciuperca Shiitake este plină de fier, seleniu, acizi graşi, proteine, vitamine şi fibre ce întăresc organismul în faţa bolii, dar şi compuşi bioactivi precum eritadeninul, care reduce colesterolul rău cu 25 de procente în doar o săptămână. A fost folosită cu succes şi în afecţiunile virale cel mai de temut, precum HIV sau virusul hepatic B, tocmai datorită efectului de stimulare a producţiei de interferon şi imunofortifiant. Nici infecţiile microbiene, precum cele cu Ecoli, stafilococ auriu sau Candida, n-au avut şanse în lupta cu elementele bioactive ale ciupercii Shiitake. Japonezii se feresc de gripă cu ajutorul ei, o utilizează ca adjuvant în terapia carcinoamelor şi chiar o prescriu celor predispuşi la tumori.

Hericicum distruge Helicobacter Pylori
Are o aromă fină, este gustoasă şi bogată în zinc, potasiu, fier, fosfor, germaniu şi în aminoacizi indispensabili organismului sănătos precum riboflavină, biotină, niacină, vitamina D, polizaharide şi polipeptide. Compuşii săi bioactivi pot stimula regenerarea celulelor nervoase, ne pot scăpa de Helicobacter Pylori şi previne metastazele în cazul bolilor oncologice. Studiile au arătat că tratează gastritele, ajută în lipsa de concentrare, distrofie musculară, scleroză, Alzheimer, demenţă, dereglări ale florei intestinale, reflux gastro-esofagian, infecţii digestive şi mai ales cancere. Este de ajutor şi celor cu probleme de greutate, mai ales că are efecte pozitive asupra metabolismului grăsimilor şi nu are efecte adverse!

Polyporus umbrellatus, inamica infecţiilor
Efectele ciupercii Polyporus umbrellatus sunt uimitoare: favorizează resorbţia de sodiu şi secreţia de potasiu, creând un efect diuretic mai bun decât al medicamentelor, pentru că nu produce lipsă de potasiu, este ideală în afecţiuni urogenitale şi s-a dovedit chiar că inhibă bacteria Chlamydia. În afecţiunile hepatice, printre care şi hepatita B, testele au demonstrat că ciuperca Polyporus a acţionat pozitiv, îmbunătăţind considerabil rezultatele analizelor. Este recomandată cu încredere şi pacienţilor bolnavi de cancer hepatic sau de vezică urinară şi, la fel, acest lucru a fost demonstrat prin cercetări ştiinţifice. Este ideală pentru bolile aparatului urinar, pentru piele şi păr, pentru reducerea tensiunii arteriale şi chiar pentru glaucom.

Agaricus Blazei Muril, imbatabilă în faţa bolii
Ciuperca în compoziţia căreia se află cea mai mare concentraţie de substanţe active imunostimulatoare e, de departe, Agaricus Blazei Muril. Aceasta a fost descoperită în Brazilia de un cercetător japonez. În urma studiilor s-a dovedit că aceasta conţine polizaharide, mari concentraţii de vitamine, acid linoleic şi două tipuri de glucani în concentraţii mult mai ridicate decât toate celelalte specii. Este foarte scumpă, greu de întreţinut, pretenţioasă la intemperii şi are o durată mică de viaţă, însă stopează evoluţia oricărui tip de tumoare, activează producţia de interferon şi interleukine, protejează ţesuturile în faţa oricărui atac, mai ales de natură virală. Este bună pentru alergii, regenerare şi detoxificare sangvină şi scade drastic intensitatea efectelor adverse ale chimioterapiei. Proprietăţile sale o fac indicată chiar şi în cazurile de limfom sau leucemie, dar şi în diabet sau boli infecţioase.