Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Căpşunile conţin acid malic, o substanţă folosită în preparatele cosmetice pentru albitul dinţilor, dar şi pentru pregătirea acestora în vederea plombării. De altfel, acidul malic şi bicarbonatul de sodiu sunt principalele substanţe folosite pentru albirea dinţilor.

Adepţii tratamentelor naturiste recomandă mestecarea îndelungată a unei căpşuni mari, bine coapte şi clătirea ulterioară a gurii cu o soluţie de bicarbonat de sodiu, pentru accentuarea efectului.
Literatura de specialitate menţionează că acest tip de acid nu se găseşte numai în căpşuni, el mai este prezent în mere, pere şi struguri, care şi ele pot fi utile pentru menţinerea albului dinţilor.
Căpşunile îşi fac efectul sezonier şi s-ar putea ca acesta să fie un avantaj. Deoarece acelaşi tratament, aplicat vreme îndelungată, creează obişnuinţă şi estompează adesea efectele. Căpşunile îşi fac datoria două-trei luni pe an, timp suficient pentru a obţine efectul dorit. În restul anului rămân valabile celelalte fructe - mere, pere, struguri şi, suplimentar, clătitul cu bicarbonat de sodiu.