Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Consumat în stare crudă, sub formă de suc, decoct sau vin, prazul este plăcut la gust, dar are şi numeroase proprietăţi vindecătoare ale ficatului, plămânilor, glandei endocrine, diabetului, anexitei sau tulburărilor digestive. Părintele Lavrentie, care a trăit 40 de ani la Schitul Zosirimas, din zona Mediteranei, îşi aminteşte cum îşi tratau afecţiunile călugării care trăiau în acele locuri izolate şi cât de util este acest aliment-medicament pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la medic.

Drenează bila
Prazul, originar din zona Mării Mediterane, a juns şi la noi sub diverse denumiri: ai sârbesc, ceapă blândă, coada vacii, horceag, por sau poroaică. Se folosea încă din Antichitate atât ca aliment, cât şi ca tămăduitor, datorită unei compoziţii chimice echilibrate: apă în procent de 87%-90%, hidraţi de carbon, proteine, grăsimi, substanţe minerale, ulei volatil şi vitaminele A, B1, B2 şi C.
În ceea ce priveşte proprietăţile terapeutice ale acestei legume, ea se aseamănă oarecum cu cele ale cepei, fiind calmant, drenor biliar, cicatrizant, vermifug, emolient, expectorant, diuretic, având proprietatea de a distruge mulţi germeni patogeni, ajutând la calmarea şi ameliorarea tulburărilor digestive.
Consumat crud, prazul vindecă boli respiratorii, astenii, atonie digestivă, colibacciloze, dezechilibre glandulare, enterocolite şi ameliorează afecţiunile prostatei.

De bun augur în caz de ascită
Sucul de praz crud ajută la eliminarea lichidului de ascită, ce se acumulează în cavitatea abdominală în bolile cirotice. Acest suc se obţine prin simpla centrifugare a zece bucăţi de praz, a câte 2 cm fiecare, după care se strecoară printr-un tifon, amestecându-se cu 200 ml lapte dulce cu procent ridicat de grăsime. Se păstrează la frigider şi se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul întregii zile. Cura durează două săptămâni, cu o pauză de cinci zile, apoi alte două săptămâni de tratament. Se poate repeta din două în două luni.

Vinul coboară nivelul glicemiei
O jumătate de kilogram de praz proaspăt, la care se adaugă un litru de vin alb, are proprietăţi hipoglicemiante de excepţie. Pentru aceasta se va prepara un vin naturist pe cât de simplu, pe atât de eficient. Se toacă mărunt porţiunea albă a tulpinii până la vârfurile verzi şi se pune la macerat timp de o săptămână, împreună cu vinul, într-un vas de sticlă închis ermetic. În toată această perioadă, maceratul se agită puternic în fiecare zi, iar după cele şapte zile în care a stat închis ermetic se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Pentru scăderea glicemiei se va lua o lingură cu vin de praz înaintea meselor de dimineaţă, prânz şi seară, timp de două săptămâni, iar cei care suferă de azotomie (creşterea anormală a cantităţii de uree din sânge) vor face acest tratament pe parcursul a 30 de zile.
Atenţie! Pentru obţinerea acestui leac naturist este bine să se folosească vin de ţară, fără metabisulfit sau alte adaosuri chimice.

Combate retenţia urinară
Compresele calde cu fiertură de praz ameliorează durerile din zona abdominală într-un timp foarte scurt. Pentru aceasta se iau opt bucăţi de praz, cu o lungime de aproximativ 5 cm, care se pun la fiert într-un litru de apă rece. Imediat după ce apa începe să clocotească se adaugă 100 ml de ulei de măsline şi se fierb împreună timp de cinci minute, după care fiertura se ia de pe foc şi se ţine acoperită maximum zece minute, apoi se pasează printr-o strecurătoare. Se îmbibă un prosop mic de bumbac în decoctul pasat, călduţ, şi se aplică pe zonele dureroase, în principal pe abdomenul inferior. După o jumătate de oră, durerea dispare ca prin minune.
Decoctul cald se foloseşte în tratarea problemelor cauzate de retenţia urinei, cât şi pentru ameliorarea durerilor cauzate de anexită sau de cistită. Cu ajutorul acestor comprese calde se obţin rezultate considerabile şi în durerile generate de cancerul de colon. Tratamentul se poate urma ori de câte ori este nevoie, şi nu are reacţii adverse.

Stopează evoluţia arteritei
Arterita, o necruţătoare boală a membrelor, se instalează pe parcursul mai multor etape. În momentul în care circulaţia se întrerupe la nivelul zonelor afectate, apar la început înroşiri ale pielii, însoţite de mâncărimi, apoi, pe măsură ce boala evoluează, se transformă în răni deschise şi dureri greu de suportat. Cataplasmele cu praz fiert în lapte dulce ajută la închiderea rănilor şi la diminuarea treptată a durerii. Se fierb 300 g praz în 300 ml lapte, amestecându-se până când se formează o pastă. Aceasta se aplică pe rană, până la vindecare. Tratamentul durează atât timp cât este nevoie.

• Prazul fiert nu se păstrează în frigider mai mult de 48 de ore, deoarece, după acest interval de timp, degajă substanţe nocive!