Main menu

header

de Cristina Cristache

Cu toate că razele soarelui ne îndeamnă să îmbrăcăm haine din ce în ce mai subţiri, ele pot fi înşelătoare, şi foarte rapid ne putem trezi cu tuse, nas înfundat, ochi mici şi înlăcrimaţi, febră uşoară şi indispoziţie. Dacă deja aveţi simptomele enumerate şi respiraţia devine din ce în ce mai greoaie nu daţi fuga la drogherie, ci apelaţi la farmacia verde.

Ghimbirul şi lămâia, aliaţi de nădejde
Ştiaţi că zeama de lămâie poate fi folosită pentru decongestionarea nazală? Ei bine, stoarceţi câteva picături de zeamă dintr-o lămâie şi puneţi câte două picături în fiecare nară. După procedură suflaţi puternic fiecare nară, şi nasul se va desfunda.
Şi ghimbirul are efect decongestionant. Mestecaţi puţin, şi în doar zece minute va începe să îşi facă treaba şi veţi simţi cum presiunea de la nivelul sinusurilor dispare treptat.
Maghiranul este şi el util, deoarece conţine substanţe active benefice în acest caz, precum uleiuri eterice şi vitamina A. Se fierbe un litru de apă în care se adaugă patru linguri cu plantă sub formă de pulbere. Aşezaţi-vă apoi cu un prosop pe cap deasupra vasului şi inhalaţi aburul. Veţi transpira abundent, iar senzaţia de nas înfundat şi de moleşeală va dispărea.

Ceapa dezinfectează
Când simţiţi că vi se înfundă nasul, luaţi o ceapă, zdrobiţi-o sau tăiaţi-o, apropiaţi-vă apoi şi inspiraţi puternic vaporii emanaţi. Procedura se repetă câteva minute în şir, timp în care deja veţi respira mai bine. Se ştie că ceapa are efect dezinfectant, dar şi absorbant. De aceea, când aveţi semne de răceală de primăvară ţineţi sub patul în care dormiţi o ceapă, nedescojită, pusă pe o farfuriuţă. Îşi va face treaba şi va dezinfecta aerul respirat.

Eucaliptul este antiseptic
Frunzele arborelui de eucalipt conţin 1,5% ulei esenţial, din care 90% este reprezentat de eucaliptol, substanţă cu proprietăţi antiseptice, febrifuge şi expectorante. Infuzia decongestionează căile respiratorii şi fluidifică secreţiile nazale. Pentru aceasta nu aveţi nevoie decât de o linguriţă cu plantă lăsată la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Doza zilnică de două căni este suficientă pentru răceală, nas înfundat şi chiar sinuzită.
Dacă nu aveţi eucalipt, puteţi apela cu încredere la mălai! Puneţi o mână din această făină pe o tavă, direct pe ochiul aragazului, şi inhalaţi fumul produs. Reţeta este din moşi-strămoşi.
Iată şi o altă „reţetă” pentru inhalaţii cu plante aromate: se pune la fiert un litru de apă şi se lasă până dă în clocot. Se adaugă apoi mentă, cimbrişor, busuioc şi chiar valeriană. Acoperiţi vasul, timp de cinci minute, cu un prosop gros. După expirarea timpului puneţi-vă prosopul peste cap, pentru a obtura eliberarea vaporilor, şi inhalaţi. Procedeul trebuie să dureze cel puţin zece minute, dar puteţi reduce timpul dacă nu rezistaţi, şi se recomandă a fi făcut seara, datorită efectului calmant.

Mesteacănul pufos ajută în congestia recidivantă
Dacă aţi încercat mai multe soluţii, iar efectele au fost trecătoare, şi nasul înfundat vă creează în continuare neplăceri, puteţi încerca un tratament naturist pe bază de mesteacăn. Mesteacănul pufos este un adjuvant în rinofaringitele repetate, atât la adulţi, cât şi la copii. Leacul se foloseşte sub formă de picături şi în episoadele recidivante de sinuzită acută fără supuraţii. Se pun câte zece picături de extract vegetal din muguri de mesteacăn pufos în fiecare nară şi, datorită conţinutului său de alcool etilic, vă va reda lejeritatea respiraţiei. La fel de eficient poate fi şi extractul din muguri de carpen, care este indicat de specialişti ca adjuvant în afecţiunile respiratorii recidivante. Dacă v-aţi pricopsit şi cu sinuzită, administraţi-vă câte 25-30 de picături de extract de două ori pe zi, timp de două săptămâni. După o pauză de zece zile puteţi relua tratamentul.

Folosiţi cu încredere sarea marină
La plafar sau la hipermarketuri puteţi găsi sare marină, ideală atât în alimentaţie, cât şi pentru desfundarea nasului. Pentru a vă prepara propriile picături nazale aveţi nevoie de un vârf de cuţit cu sare de mare şi două linguri cu apă fierbinte. Se amestecă într-un recipient şi, cu ajutorul unei pipete, se pun câte două-trei picături din soluţia caldă obţinută în fiecare nară. Dacă nu aveţi o astfel de sare, o puteţi utiliza la fel de bine şi pe cea grunjoasă. Puneţi un vas cu un litru de apă pe aragaz şi lăsaţi-o să clocotească. Adăugaţi trei linguri cu sare şi inhalaţi aburul sărat. Se repetă procedura câteva seri la rând, iar simptomele vor dispărea fără prea mult efort.

Atenţie! Picăturile din farmacii pot provoca dependenţă.

Ponturi!
- Când sunteţi răciţi, ţineţi cont că lichidele ajută la subţierea mucusului!
- Infuzia de genţiană hidratează căile nazale. Turnaţi câteva picături pe o compresă şi inspiraţi puternic, ţinând compresa la o distanţă de doi centimetri faţă de nări. Chiar dacă va fi neplăcut, în câteva minute puteţi respira în voie.