Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

De la curtea faraonilor egipteni, vestitele grădini suspendate ale Babilonului sau Grecia Antică şi până în zilele noastre, lintea se bucură de un succes remarcabil. Dacă în vechime era considerată de unele personaje un aliment al săracilor, acum este privită ca un adevărat miracol în lupta cu diverse maladii.

Scut împotriva neplăcerilor cardiovasculare
Sursă excelentă de antioxidanţi, lintea are în compoziţia sa substanţe ce au rolul de a apăra organismul de afecţiuni cardiovasculare. Totodată, acţionează ca scut împotriva diverselor tipuri de cancer sau a bolilor asociate îmbătrânirii.
Specialiştii în medicină naturistă recomandă lintea ca excelent remediu în tratarea reumatismului, a absceselor, a dispepsiilor, a echimozelor, a flegmoanelor, a furunculelor, a rănilor şi a reumatismului.
De asemenea, lintea este indicată cu succes şi copiilor, pe care îi ajută să crească armonios, sportivilor, persoanelor aflate în perioadele de examene, dar şi femeilor care alăptează - creşte cantitatea de lapte.

Scade nivelul colesterolului
Consumată în mod regulat, lintea este un remediu excelent pentru bolnavii de diabet, având rolul de a permite reglarea cantităţii de zahăr din sânge. Totodată, ajută la scăderea colesterolului şi este minunată în curele de slăbire.
Nu în ultimul rând, lintea scade tensiunea arterială şi fortifică organismul în lupta contra cancerului şi a tuberculozei. De asemenea, pentru că este bogată în fibre, ea reglează funcţiile intestinale, mai ales când este consumată sub formă de piure, fiind foarte bine tolerată de stomac şi de intestine.

Bun diuretic
Pe vremuri, bătrânii prăjeau boabele de linte, pe care le considerau cel mai important leac pentru căderea patologică a părului, dar şi pentru că îi scăpa pe bolnavi de urmele lăsate de vărsatul de vânt. În cazul din urmă se fierbea lintea în lapte dulce până devenea moale, apoi se întindea pe o bucăţică de pânză, ce se aşeza pe obrazul cu probleme de câteva ori pe zi. Seminţele prăjite erau considerate un foarte bun diuretic. Nu în ultimul rând, lintea era folosită şi în industrie, făina obţinută din seminţe fiind introdusă în proporţie de 10%-12% în făina de grâu şi folosită pentru fabricarea unei pâini cu un gust foarte bun.

Pomadă pentru răni
Extern, lintea se foloseşte astfel: făina se combină cu puţină apă şi se amestecă până devine o pastă, ce se pune caldă pe răni şi pe abcese. În cazul echimozelor, pasta se aplică rece.

Atenţie! Lintea este contraindicată bolnavilor de gută sau de artrită, deoarece conţine acid uric.
Pont! Se recomandă ca în timpul fierberii lintei să se adauge puţin cimbru.