Main menu

header

de Gabriela Bunea

Foarte gustoase, hrănitoare şi săţioase, produsele vegetale precum untul de cacao, de arahide sau de cocos sunt şi sănătoase, deoarece nu conţin colesterol. Sunt ideale atât pentru dieta vegetarienilor, cât şi în perioadele de post.

Cel de arahide scade riscul de infarct cu 50%
Untul de arahide este un aliment ce conţine grăsimi sănătoase, fibre alimentare, vitaminele B3 şi E, magneziu, acid folic, arginină şi antioxidanţi benefici pentru sănătate. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că persoanele care consumă de cel puţin cinci ori pe săptămână unt de arahide au un risc mai scăzut cu aproape 50% de apariţie a infarctului sau a accidentelor cerebrale vasculare. Este benefic împotriva bolilor cardiace, deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate, care reduc semnificativ procentul de colesterol „rău” din sânge. Totodată, untul de arahide contribuie la reducerea inflamaţiilor din organism şi la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine din jurul inimii. Untul de arahide reduce şi riscul apariţiei diabetului la femei, deoarece menţine glicemia în limite normale.
Acest aliment vă oferă doza zilnică de energie, protejează ţesuturile, favorizează producerea de anticorpi, reduce riscul apariţiei cancerului şi întăreşte sistemul imunitar. Cu un gust plăcut şi aromat, untul de arahide este soluţia ideală pentru rafinarea unor preparate vegetale din legume, dressinguri pentru salate, sosuri picante sau supă de unt de arahide. Acest aliment este un produs de excepţie comercializat în întreaga lume, fiind cea mai gustoasă pastă pentru micul dejun, dar şi o sursă importantă de nutrimente atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Aşadar, numai două linguriţe cu unt de arahide pe zi vă oferă toate vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie. Acest sortiment este foarte apreciat şi de persoanele care doresc să slăbească. Dieta cu unt de arahide este cunoscută încă din anul 2002 şi constă în consumul unei linguriţe cu unt de arahide, neîndulcit, de câteva ori pe zi. Se pare că această dietă chiar dă rezultate, însă nutriţioniştii susţin că nu este decât o dietă hipocalorică ce se completează cu câteva linguriţe cu unt de arahide.

Cel de cocos are un efect depurativ şi alcalinizant
Având un aport caloric foarte mare, untul de cocos trebuie consumat în cantităţi rezonabile. Acesta are un conţinut ridicat de săruri minerale, oligoelemente şi aminoacizi, având un efect depurativ şi alcalinizant. Persoanele care doresc să slăbească şi urmează o dietă săracă în grăsimi trebuie să ţină cont de faptul că 100 g unt de cocos conţin aproximativ 360 calorii. De aceea, este recomandat să se consume în special dimineaţa, în combinaţie cu alune, migdale sau nuci, pentru a vă lua „porţia” zilnică de energie. Este recomandat şi în terapia ayurvedică, având proprietăţi calmante ale febrei, ale tulburărilor renale şi circulatorii, precum şi în ameliorarea bolilor urinare şi intestinale. Untul de cocos îmbunătăţeşte metabolismul şi luptă împotriva infecţiilor. Ultimele studii arată că este benefic şi în cazurile de fibroză chistică sau de tulburări gastrointestinale. Un alt beneficiu al untului de cocos este acela de a ajuta absorbţia în organism a vitaminelor, mineralelor şi a aminoacizilor din fructele şi din legumele consumate.

Cel de cacao reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare
Untul de cacao reprezintă ingredientul principal al ciocolatei, alături de lecitină şi de vanilie. Este foarte bogat în antioxidanţi benefici pentru păstrarea stării de sănătate. În urma unui studiu, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că acidul stearic, principala grăsime saturată existentă în untul de cacao, nu măreşte procentul de colesterol din sânge, mai exact al colesterolului „rău” LDL, ci are o influenţă benefică asupra nivelului colesterolului „bun”, HDL. Efectul untului de cacao asupra nivelului de colesterol este asemănător cu cel al vinului roşu. Diferenţa constă însă în faptul că în untul de cacao substanţele antioxidante se găsesc în proporţie de trei ori mai mare decât în aceeaşi cantitate de vin roşu. Totodată, conţinutul ridicat de fenoli al untului de cacao are un efect substanţial în reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Cum se poate prepara acasă

Untul de cocos poate fi preparat foarte uşor chiar şi acasă. Aveţi nevoie de două căni cu fulgi de nucă de cocos neîndulciţi şi organici. Mod de preparare: adăugaţi nuca de cocos uscată într-un blender şi amestecaţi-o bine, până când devine cremoasă. Puneţi apoi conţinutul într-un borcan închis ermetic şi menţineţi-l la temperatura camerei.

• Untul de arahide este contraindicat persoanelor care au alergie la arahide, deoarece poate produce şoc anafilactic.
• Untul de cacao determină creşterea stării de bună dispoziţie prin mărirea secreţiei de serotonină, hormonul fericirii.