Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Cunoscut şi sub denumirea de lipan, captalan sau podval mare, brusturele poate fi utilizat cu încredere în tratarea multor boli. Planta conţine nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, substanţe amare, vitamine din grupul B şi săruri minerale. Însă în funcţie de afecţiunea tratată, aceasta e folosită sub o altă formă.

Ameliorează şi durerile provocate de reumatism
Proaspete, frunzele mari de brusture pot fi folosite sub formă de comprese în caz de entorse, luxaţii, picioare rănite şi obosite, dar şi pentru arsuri, leziuni ulceroase, leziuni canceroase sau plăgi usturătoare. În plus, multe persoane care au experimentat tratamentul cu comprese cu frunze proaspete de brusture susţin că s-au vindecat complet de discopatie cervicală, spondiloză lombară sau reumatism, planta având un spectaculos efect antireumatic, antisciatic şi rol în ameliorarea durerilor provocate de spondiloză.

Se pun comprese cu frunze proaspăt culese
Iată cum se procedează în caz de discopatie cervicală, de exemplu. Frunza de brusture proaspăt culeasă se pune seara, înainte de culcare, în alcool medicinal, timp de 10-15 minute. Apoi se aşază pe ceafă o pânză subţire peste care se aplică frunza bine scursă şi se fixează cu o altă bucată de pânză sau cu un batic, în aşa fel încât compresa să reziste pe ceafă până dimineaţa. Tratamentul se face cel mult patru-şase zile la rând, folosindu-se de fiecare dată frunze proaspete. Însă cei care recurg la acest leac trebuie să fie cu mare băgare de seamă: frunzele nu se aplică niciodată direct pe piele, deoarece pot provoca iritaţii. Dacă această cură e făcută toamna poate înlătura durerile pe toată perioada iernii.

• În caz de febră, insuficienţă respiratorie, reumatism, gută sau epilepsie e recomandat şi ceaiul din rădăcină de brusture. Doza indicată este de una-două ceşti pe zi, dar lichidul se va bea obligatoriu cald, cu înghiţituri mici şi rare, pe parcursul a 10-15 minute.